*Nettavisen* Nyheter.

- Invaderer i desperat jakt på mat

Foto: (Stian Kjøle Karlsen/Tvedestrandposten.no)

På tide å sjekke hus, hytte og garasje for gnagere.

09.11.09 16:55

- Det er museinvasjon på Hantho. Vi har siden i går fanget 13 mus i garasjen, det har ikke vært noen før. Plutselig eksploderte det og vi har nå problemer med å få de bort, forteller Stian Kjøle Karlsen til Tvedestrandposten.

- Ettersom de spiser på sekker og går inn i bilene så er det meget problematisk.

Sjekk fellene
Kjøle Karlsen vil gjerne ha råd om hvordan han kan bli kvitt de små pelskledte dyrene.

- Kanskje andre også bør sjekke garasjene og bodene sine, om de vet at mus kan ha mulighet til å smette inn, sier Kjøle Karlsen til avisen.

Han råder hytteeiere til å ta en tur ned på hytta for å få lagt ut feller og musegift.

- Det har vært ormeår men til tross for mye orm har visst musene klart seg, konstaterer musejegeren.

Flere nyheter fra Tvedestrandposten får du her.

Hoggorm
1.-amanuensis Vidar Selås ved Institutt for naturforvaltning har derimot mindre tro på at hoggormen har innvirkning på antall mus.

- Jeg har ikke så mye tro på dette med hoggormår. Ormen formerer seg ikke så fort at den får så markerte topper. Det at det kalles hoggormår har nok mer å si at de har vært værforhold som har gjort at flere har sett den, sier han til Nettavisen.

- Er det nok mat, så formerer musene seg så raskt at rovdyrene ikke kan holde dem i sjakk.

Selås følger selv med på gnagerbestanden i Aust-Agder, og mener folk i høst vil merke at det er mye mus.

Nøtter og blåbær
- Det er bra med smågnagere i år, særlig skogmus og klatremus. Årsaken er at det var mye eikenøtter i fjor høst. Vanligvis er vinteren streng mot disse dyra og mange dør av matmangel. Men i høst var det mye eikenøtter, og disse ligger under snøen om vinteren og blir mye mat. Det gjør at langt flere mus overlever.

Og mye mat om vinteren, vil si at flere mus overlever og formerer seg - og det blir mange flere den påfølgende høsten også.

Råd for å unngå å få mus i hus:
* Steng ventiler og hold vinduer og dører lukket.

* Rydd rundt hus, hytte og garasje - ikke la løvhauger eller gress vokse tett rundt veggene.

* Tråkk snøen hard ned rundt frukttrærne i hagen, det kan hindre klatremusene i å lage ganger fram til trærne. Klatremusen spiser barken av trærne.

* Sett opp musefeller og sjekk disse jevnlig. Kun feller som dreper med en gang er lovlige. Bøtter fylt med vann er ikke lov.

Ifølge Selås er det skogmusa som nyter godt av eikenøttene, mens klatremusa holder antallet som overlever vinteren oppe når det er gode blåbærår.

- Men det er skogmusa folk er mest plaget av, det er den som kommer inn. Grunnen til det er at det rett og slett blir matmangel. De lever ellers trygt og godt under snøen, men nå invaderer de bebyggelse på desperat jakt etter noe å spise.

Tett igjen
Den eneste måten å sikre seg mot at gnagerne kommer inn i hus eller garasje på, er å prøve å få huset tett. Hvis ikke er det bare musefeller som hjelper, sier Selås.

- Det finnes noen midler som er å få kjøpt, som museskrekk, som skal holde dem unna. Men er de veldig sultne, så kommer de seg inn uansett. Skogmusa er vanvittig god til å klatre og hoppe - er det en liten åpning, så finner den det - og da følger de andre etter luktsporet til den første.

Trøsten for de som allerede har fått huset fullt av mus og daglig tømmer musefellene, er at vinteren vil sørge for en naturlig reduksjon.

- Mange vil dø uansett, siden det er for mange av dem. Når våren kommer, så vil bestandene være kraftig redusert.

Sykdommer
Mange forbinder gnagere med sykdommer, men Selås sier at han selv aldri har opplevd å bli syk, til tross for at han har jobbet med de små dyrene i årevis.

- Men det er ikke helt feil å tro det. Det vanligste er at folk får musepest, noe som ikke nødvendigvis forårsakes av kontakt med dyrene. Men har man eksempelvis et vedskjul med mye mus, vil det også bli mye avføring, og det kan man puste i seg og bli sjuk av.

Det finnes også data som viser at det finnes noen sykdommer som er mer vanlige de årene det er flere mus.

Katter
Selås selv har et godt råd for de som sliter med mye mus.

- Problemet til folk er jo at skogsmusa kommer inn og ødelegger ting. Selv pleier jeg å ha bilen stående ute på tunet, ettersom garasjen ikke er tett. Inne i garasjen er den utsatt, det er lett for musene å komme seg inn og gjøre skade på elektronikk og annet.

Katteelskere skal heller ikke stole for mye på sine firbente venn.

- De med katt tror mye på at det holder musene unna, men bor man i nærheten av skog, så skal man ha en veldig effektiv katt for å hindre musene i å komme seg inn i hus. Det er avhengig av katten, noen er mer effektive enn andre, men jeg tror ikke man skal føle seg trygg selv om man har katt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.