RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Involverte ikke Jagland

Sist oppdatert:
Først viftet Gerd-Liv Valla med en konvolutt, så avviste Jagland Vallas forklaring. Nå innrømmer Valla at hun ikke informerte Jagland.

Mandag hadde Nyhetskanalen premiere. Se den gratis her.

På fredagens pressekonferanse forsøkte Gerd-Liv Valla å tilbakevise at hun i sin tid som justisminister løy da hun sa hun hadde vært i kontakt med den politiske ledelsen ved statsministerens kontor (SMK) da statssekretær Berit Reiss-Andersen ville slutte.

Valla viste frem en konvolutt som hun hevdet inneholdt et dokument som bekreftet dette, men hun ville ikke vise frem eller dele ut dokumentet.

- Jeg har ikke tenkt å kommentere forhold som er ti år gamle. Med unntak av at jeg skal ha løyet overfor statsministerens kontor. Det er ikke korrekt. Jeg sitter her med det dokumentet som var grunnlag for samtalen med Thorbjørn Jagland, sa Valla.

Bekreftet Reiss-Andersens versjon
Men etter at Jagland fredag kveld bekreftet Reiss-Andersens versjon om at Valla aldri tok kontakt med ham etter at Reiss-Andersen leverte sin avskjedssøknad 23.mars 1997, kommer LO nå med det de kaller en «Oppklaring av misforståelse vedrørende Berit Reiss Andersen.»

«Gerd-Liv Valla involverte ikke statsminister Thorbjørn Jagland i detaljene vedrørende tidsplanen for dette statssekretærskiftet, eller i at Berit Reiss-Andersen ble forespurt om å jobbe en til to uker ekstra for å få kabalen til å gå opp,» står det i pressemeldingen.

Det sa hun ingen ting om på fredagens pressekonferanse.

Videre heter det i pressemeldingen at:

«Reiss-Andersen tolker at Valla, i telefaks av 26. mars 1997, skriver at det var SMK som ba Reiss-Andersen om å fortsette som statssekretær til 11. april 1997 (jamfør Dagens Næringsliv 17. januar 2007). Dette er en misforståelse. Det er imidlertid forståelig at Reiss-Andersen har tolket formuleringene slik. Valla skriver i telefaksen blant annet: 'Etter samtaler med SMK o.a. kan vi klare å få til en samlet håndtering i statsråd 11. april. Bl.a. av hensyn til å ikke skape ny usikkerhet i JD ber jeg deg derfor ivareta dine oppgaver som statssekretær inntil denne dato.' Referansen til SMK gjelder de overordnede samtalene med Jagland».

Etter det Nettavisen erfarer, er grunnen til at dette ikke har kommet fram tidligere at episoden fra 1997 ikke har vært en prioritet for LO de siste dagene. At de ikke helt har sett dimensjonene av denne saken. Samtidig skal LO-lederen i sin tid ha vært opptatt av at det av faksen ikke skulle fremkomme konfidensiell detaljer om hvem hun hadde snakket med om hva.

Ifølge Berit Reiss-Andersen hevdet Gerd-Liv Valla den gang at hun måtte bli i jobben som statssekretær i tre uker ekstra etter ønske fra statsministerens kontor.

- Det som er sant er det som ble sagt på pressekonferansen at vi snakket om bytte av statssekretærer på et tidligere tidspunkt, men at hun aldri snakket om at hun ville forlenge Reiss-Andersens engasjement, sa Jagland til TV 2 Nyhetene fredag.

Til NTB sa Jagland at Valla umulig kan ha snakket med ham om dette fordi han på det aktuelle tidspunktet var på påskeferie i Kautokeino, men han åpnet for at det kunne være en misforståelse.

Lørdag kveld avviser Berit Reiss-Andersen at hun har misforstått noe i denne saken.

- Jeg konstaterer at Valla stadig kommer med nye versjoner av hva som skjedde. Jeg står fast ved det jeg har sagt: Valla forsøkte bevisst å forlede meg, sier Reiss-Andersen til NTB.

- Oppklaring
I dagens pressemelding skrives det videre at:

«Etter det vi kan se er det sammenfall mellom hvordan Thorbjørn Jagland og Gerd-Liv Valla husker denne saken. Det som Valla hadde avklart med Jagland var to ting: At det skulle foregå en utskifting av statssekretærer i Justisdepartementet, og at skiftene måtte foregå på en mest mulig fleksibel måte. Gerd-Liv Valla involverte ikke statsminister Thorbjørn Jagland i detaljene vedrørende tidsplanen for dette statssekretærskiftet, eller i at Berit Reiss-Andersen ble forespurt om å jobbe en til to uker ekstra for å få kabalen til å gå opp,» skriver spesialrådgiver i LO Nina Tangnæs Grønvold.

- Vi beklager at dette ikke har kommet klart nok fram, og håper at denne presiseringen bidrar til en oppklaring, står det i pressemeldingen.

Daværende regjeringsråd, nåværende ESA-president Bjørn Grydeland, sa til NA24 tidligere denne uka at de som skulle vært informert var statsminister Thorbjørn Jagland og stabsjef Britt Schultz, som i dag er kompetanserådgiver ved Aps partikontor.

- Politisk ledelse og jeg som stabssjef visste ingenting før Frøy Kannert kom til meg og fortalte at Reiss-Andersen hadde meddelt henne at hun ønsket å gå av, sa Britt Schultz til NA24.

- Det som er naturlig er at avgang av statssekretærer skal meldes fra til statsministerens kontor, ved politisk ledelse, for saker som skal behandles av kongen i statsråd, sa Schultz.

- Og det er statsministeren og deg som stabssjef?

- Ja.

- Og det var Gerd-Liv Valla, som Reiss-Andersens statsråd, som skulle varslet dere?

- Ja, det er riktig.

- Hvordan reagerte du på at du ikke hadde blitt informert?

- Jeg husker bare at jeg ble overrasket. Så tok jeg selv kontakt med Reiss-Andersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere