RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Irritasjon på Stortinget over streiken

Tord Lien er Fremskrittspartiets representant på Stortinget. Han gir seg som politiker i 2013 siden han tiltrer stillingen som direktør for informasjon og samfunnskontakt i Trønderenergi.
Tord Lien er Fremskrittspartiets representant på Stortinget. Han gir seg som politiker i 2013 siden han tiltrer stillingen som direktør for informasjon og samfunnskontakt i Trønderenergi. Foto: Knut Falch/Scanpix
Sist oppdatert:
Til uka streiker 16.000 lærere og helsearbeidere. Ikke overraskende, mener Tord Lien (Frp).

LO, Unio og YS tok i forrige uke ut 11.400 av sine medlemmer ut i streik.

Onsdag trapper LO Stat opp med 1292 nye medlemmer, mens YS Stat tar ut 600 medlemmer ut i streik, noe som vil ramme spesielt Fiskeri- og kystdepartementet, Utenriksdepartementet og NORAD.

Men det er Unio som virkelig slår på stortromma. Rundt 6400 nye Unio-medlemmer i kommunene og 900 staten tas ut i streik fra onsdag. Da vil Unio ha totalt nesten 16.000 medlemmer i streik.

Unio representerer blant annet landets sykepleiere, lærere, forskere, politiet, fysioterapeuter og prester.

Sammen med Fagforbundet, som tar ut nesten 15.000 ut i streik fase 2 av aksjonen, vil antall streikende i Norge nærme seg 50.000.

– Irritasjon på Stortinget

I kommunal sektor kommer skoler og helsestasjoner i Asker, Askøy, Bergen, Drammen, Kristiansand, Larvik, Lillehammer, Narvik, Sandnes, Tromsø, Trondheim og Ålesund til å bli lammet av streikende ansatte.

Ifølge Fremskrittspartiets Tord Lien har den omfattende streiken skapt irritasjon hos flere politikere på Stortinget, både på venstre- og høyresiden. Men selv er han ikke en av dem.

– I motsetning til mine kolleger lar jeg meg ikke provosere, sier han.

– Selvfølgelig hadde det vært aller best at partene kom til enighet, og de har et ansvar for å gjøre det. Men streiken er forståelig, legger han til.

– Kommunene tjener penger

Han gir uttrykk for at streiken blant lærere og helsearbeidere er nærmest på sin plass. Han sikter til den stadig økende mangelen på disse yrkesgruppene.

– Når vi ser hvor sviktende rekrutteringen av lærere og sykepleiere er, er det ikke tvil om at de trenger virkelig et lønnsløft. De har tapt mot privat sektor i mange år, sier Lien.

Han mener at det bør lønne seg mer å ta tre års utdanning eller mer, og at det gjør det i stadig mindre grad.

– Kompetanse må lønne seg mer, også i stat og kommune, konstaterer Lien.

Han håper likevel at begge parter tar ansvar til slutt, og påpeker at dette går mest ut over en tredjepart.

– Begge parter har et ansvar for å komme til enighet. Kommunene tjener faktisk penger på streiken, siden de ansatte blir lønnet av streikekassa, sier Lien.

– Et hån

Førstkommende tirsdag kl. 12. starter meklingen opp igjen. Ifølge Unio tyder ingenting på at streiken blir avverget på dette møtet.

Unio-forhandler Arne Johannessen sikter til at industrien har fått en lønnsøkning på 4,3 prosent, i tillegg er det ventet enda en økning i lokale forhandlinger til høsten.

– Da er det fryktelig skuffende at sentrale grupper i velferdsstaten blir avspist med et tilbud på tre-tallet. Det kan ikke være sånn at privat sektor forsvinner av gårde, mens våre grupper gang på gang skal bære kostnadene ved en god velferdsstat, sier Johannessen.

Han anklager staten for å se bort fra sedvanen rundt frontfaget, regelen om at konkurranseutsatt industri forhandler først og at dette oppgjøret gir rammene for tarifforhandlingene i de andre sektorene.

– Det er en hån, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere