*Nettavisen* Nyheter.

- Ja til lovlig surrogatmor

JA TIL SURROGATMOR!: St. Hanshaugen Høyre, som ofte står i spissen for endringer i Høyre, går nå inn for lovlig surrogatmor i Norge - og eggdonasjon. Foto: colourbox.com (Colourbox)

Lovlig surrogatmor og eggdonasjon til Norge. Høyre-politikere sier nå ja.

14.01.09 14:03

(iOslo.no) Det er St. Hanshaugen Høyre, som var de første til å støtte forslaget til den nye ekteskapsloven, som nå går inn for at nordmenn skal lovlig kunne benytte surrogatmødre i Norge. Samtidig ønsker de lovlig eggdonasjon.

Ingen slektskap
- De to tingene går hånd i hånd. Vi ser for oss at barnet ikke har noe genetisk slektskap til surrogatmor, sier St. Hanshaugen Høyres leder Jon Ole Whist til iOslo.no.

I tillegg ønsker de da at surrogatmor og foreldrene til barnet skal kunne inngå bindende juridisk avtale før surrogatmor blir gravid. Dermed unngår man problemene som i dagens lov gjør at surrogatmor fortsatt er mamma til barnet hun ikke er i slekt med.

Jon Ole Whist har stått i spissen for Høyres homoendringer. Ved tett samarbeid med ulike fraksjoner i partiet, greide han og en rekke andre Høyre-homser å gjøre Høyre til et markant homoparti.

For homser og barnløse
Nå vil han og lokallaget til Høyre gjøre det mulig for barnløse heterofile par, homofile mannlige par og single å få barn. Fra nyttår fikk lesbiske par rett til assistert befruktning gjennom staten.

- Vi har ligget lavt i terrenget for å få på plass ekteskapsloven først, sier Whist, som nå sender innspillet videre inn i programprossen til Høyre.

- Dobbeltmoral
- Vi vil ha det fordi dagens lovverk som hindrer at du kan gjøre det i Norge, ikke legger seg opp i hva som gjøres i utlandet. Det er en aksept for at det gjøres i utlandet, og da er det dobbeltmoralistisk å ikke kunne gjøre det i Norge, forklarer han.

Han markerer også at det jo er høyst frivillig å bære fram et barn man ikke har slektskap til. Men innspillet til Whist inneholder også et punkt om at den som ønsker surrogatmor og eggdonasjon i den sammenheng skal betale de direkte kostnadene selv.

Les flere nyheter på iOslo.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.