RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ja til lovlig surrogatmor

JA TIL SURROGATMOR!: St. Hanshaugen Høyre, som ofte står i spissen for endringer i Høyre, går nå inn for lovlig surrogatmor i Norge - og eggdonasjon.
JA TIL SURROGATMOR!: St. Hanshaugen Høyre, som ofte står i spissen for endringer i Høyre, går nå inn for lovlig surrogatmor i Norge - og eggdonasjon. Foto: colourbox.com (Colourbox)
Sist oppdatert:
Lovlig surrogatmor og eggdonasjon til Norge. Høyre-politikere sier nå ja.

(iOslo.no) Det er St. Hanshaugen Høyre, som var de første til å støtte forslaget til den nye ekteskapsloven, som nå går inn for at nordmenn skal lovlig kunne benytte surrogatmødre i Norge. Samtidig ønsker de lovlig eggdonasjon.

Ingen slektskap
- De to tingene går hånd i hånd. Vi ser for oss at barnet ikke har noe genetisk slektskap til surrogatmor, sier St. Hanshaugen Høyres leder Jon Ole Whist til iOslo.no.

I tillegg ønsker de da at surrogatmor og foreldrene til barnet skal kunne inngå bindende juridisk avtale før surrogatmor blir gravid. Dermed unngår man problemene som i dagens lov gjør at surrogatmor fortsatt er mamma til barnet hun ikke er i slekt med.

Jon Ole Whist har stått i spissen for Høyres homoendringer. Ved tett samarbeid med ulike fraksjoner i partiet, greide han og en rekke andre Høyre-homser å gjøre Høyre til et markant homoparti.

For homser og barnløse
Nå vil han og lokallaget til Høyre gjøre det mulig for barnløse heterofile par, homofile mannlige par og single å få barn. Fra nyttår fikk lesbiske par rett til assistert befruktning gjennom staten.

- Vi har ligget lavt i terrenget for å få på plass ekteskapsloven først, sier Whist, som nå sender innspillet videre inn i programprossen til Høyre.

- Dobbeltmoral
- Vi vil ha det fordi dagens lovverk som hindrer at du kan gjøre det i Norge, ikke legger seg opp i hva som gjøres i utlandet. Det er en aksept for at det gjøres i utlandet, og da er det dobbeltmoralistisk å ikke kunne gjøre det i Norge, forklarer han.

Han markerer også at det jo er høyst frivillig å bære fram et barn man ikke har slektskap til. Men innspillet til Whist inneholder også et punkt om at den som ønsker surrogatmor og eggdonasjon i den sammenheng skal betale de direkte kostnadene selv.

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere