*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg ble bedt om å ta livet av min far

FOR AKTIV DØDSHJELP: Anni Skogman (Frp), varaordfører i Tromsø, har opplevd at hennes egen far ønsket å avslutte livet. Foto: Amalie Johannesen (Nordlys)

Anni Skogman (Frp), varaordfører i Tromsø, mener vi må tørre å ta debatten om aktiv dødshjelp. Selv har hun mer erfaring enn de fleste.

13.05.14 11:23

I et debattinnlegg i Nordlys forteller Skogman om da hun selv ble spurt om å hjelpe noen til å dø.

Det var hennes egen far, som før han døde i 2006 var syk i en lengre periode, forteller varaordføreren.

Les saken i Nordlys her

«Hvor mange av dere som leser dette er bedt om å ta liv? Jeg er! Det er utrolig vondt og vanskelig å flere ganger bli bedt om å hjelpe noen du er utrolig glad i uten å kunne gjøre noe», skriver Skogman i debatinnlegget.

«Til slutt spurte jeg: Vil du at jeg skal gå i fengsel for dette? Svaret kom fort: Nei, Anni, men kan du ikke gjøre det sånn at ingen skjønner at det var du?», fortsetter varaordføreren.

For aktiv dødshjelp

Overfor Nordlys hun hvordan hendelsene med hennes far har gjort at hun i dag stiller seg positiv til aktiv dødshjelp, under visse forutsetninger.

- Jeg mener faktisk at du selv skal kunne si at du ikke orker mer, at du har så store smerter. Da må det være lov til å få en verdig avslutning på livet. Det er selvfølgelig for pasienten, men også for pårørende. Det er forferdelig å se folk som har det vondt og ikke får hjelp, sier Skogman.

Hun understreker at hun ikke er sikker på om hennes egen far ville ha oppfylt kriteriene for å få aktiv dødshjelp. Hun legger heller ikke skjul på at hun er godt kjent med at temaet er kontroversielt.

- Dette er veldig personlig, men det er også det jeg prøver å få fram. Det jeg har vært med på og ikke minst de mange historiene jeg har hørt, gjør noe med meg, sier Skogman.

Les hele innlegget fra Anni Skogman her.

Forsøkte å ta sitt eget liv

Hennes egen far forsøkte to ganger å ta sitt eget liv før han døde av naturlige årsaker i 2006. Det er ikke første gang at Skogman forteller om sine egne opplevelser som pårørende til en som selv ønsker å dø.

På Frps landsmøte i 2009 fortalte hun om det fra talerstolen da partiet diskuterte hvorvid de skulle være for aktiv dødshjelp.

- Kan man sette seg inn i hvordan det er å være i en situasjon der mennesket du er mest glad i, ber deg om hjelp, men du kan ingenting gjøre? Jeg har hørt argumneter om at man skal hylle livet, ikke døden. Men det vi burde gjøre, er å hylle et verdig liv, sa Skogman på landsmøtet.

Ønsker debatt

Varaordføreren er ikke klokkeklar på hvilke konkrete kriterier som skal ligge til grunn for å oppfylle noens ønske om aktiv dødshjelp. Ett forslag hun lanserer i debattinnlegget i dagens Nordlys, er en ordning ikke ulikt donorkort.

«Under visse kriterier, som er lovbestemt, kan jeg ha dokumentasjon på at jeg ønsker aktiv dødshjelp når den tid kommer», skriver Skogman.

Det fremste budskapet hennes er likevel at vi må tørre å ta debatten om et temaet som av mange oppfattes som tabubelagt.

- Jeg ser problematikken med yngre som aldri har tenkt på dette, eller folk som plutselig utsettes for en ulykke. Jeg håper også at noen leger kan komme på banen og uttale seg om hvor de mener grensa går. Selv om jeg har mine opplevelser, er det kanskje andre som vil si noe annet, sier Skogman.

Les flere saker i nordlys.no

Les også disse sakene om aktiv dødshjelp:


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag