RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg ble forfulgt

Valgerd Svarstad Haugland sier hun ble utsatt for en hekseprosess av Dagbladet og Dagsavisen under den pikante Medhaug-saken.

Den tidligere KrF-lederen og kulturminister Valgerd Svarstad Haugland støttet en kvinne som sa hun var blitt voldtatt av partikollega Jan Birger Medhaug.

- Media har en veldig sterk påvirkning, og når Dagbladet, som alltid sier de står på kvinnenes side, slakter meg¿da jeg tror ikke de var opptatt av henne, jeg tror ikke de var opptatt av ham. Men jeg tror de var opptatt av å ta meg, og brukte det. Dagsavisen gjorde det samme, sier Valgerd Svarstad Haugland.

Bråket rundt Medhaug-saken, presset som partileder og kulturminister, samt en pågående valgkamp knakk henne nesten.

-Jeg var langt nede, sier Valgerd.

Kanal 24: Hør intervjuet med Valgerd her.

-Angrer ikke
En åpenhjertig Valgerd Svarstad Haugland forteller i et intervju med Audhild Gregoriusdotter Rotevatn i Kanal 24 hvordan hun opplevde bråket som trolig kostet henne partilederjobben i Kristelig Folkeparti.

Kvinnen Ann Karin Bleivik tapte i den ordinære voldtektssaken som gikk i tingretten. Hun stevnet Jan Birger Medhaug inn for retten sivilt. Nå går ankesaken for Gulating lagmannsrett.

Svarstad Haugland innrømmer at Medhaug-saken var en medvirkende årsak til hennes politiske fall.

-Men jeg vet med meg selv at hvis jeg bare hadde avvist denne kvinnen, og ikke tatt det på alvor, så hadde det vært mye verre for meg å leve med. Så jeg tok ikke standpunkt i saken. Det er det domstolene som skal gjøre, sier Svarstad Haugland.

Hun mener at alternativet ved å avvise kvinnen var verre.

- Jeg kunne ikke levd med å bare avvist henne og sagt at dette ikke er mitt problem. Da får det bare skje det som er skjedd, sier hun.

Påvirket KrF
Svarstad Haugland sier mediene sterkt bidro til hvordan folks oppfatning om henne var, også innad i partiet.

- De er sterke aktører. De påvirker, de påvirker mange folk rundt, og de påvirker mange av KrFerne, slik at de ble vendt mot meg. Der har jeg nok mine tanker om hvorfor det ble sånn. Men ting kan ikke gjøres opp igjen, og da får vil leve med resultatet, sier Svarstad Haugland

Hun opplevde ikke Dagbladet og Dagsavisen som objektive.

- Nei, overhode ikke. Her er det klart at de var en setting som de hektet seg på, og det ble veldig mye bråk ut av det. Så tenkte jeg - helledussen, hva er det som skjer. Er det du som skal tas igjen, eller. Ja, det var nok det, sier Valgerd.

- Hekseprosess.
Hun oppfattet klart dekningen fra Dagbladet og Dagsavisen som en hekseprosess.

- Jeg klarte jo ikke å komme ut med et eneste budskap heller i valgkampen. Og det gjaldt jo alle, fordi alt i hele valgkampen gjaldt en sak. Og jeg var ikke involvert i den saken jeg. For jeg hadde samtale med denne kvinnen og hadde en samtale med ledelsen i KrF, så var jeg likevel ikke særlig involvert i den saken.

-Men jeg var blitt ansiktet utad, og det førte nok til at KrFere også fikk problemer med meg. For de klarte ikke å tenke prinsipielt i forhold til det jeg gjorde, sier hun.

- Langt nede
Også Valgerd ble påvirket av mediedekningen og det ensidige fokuset.

- Hvor langt nede var du?

-Jeg var langt nede. Men jeg har vært velsignet med god familie, godt humør og mange ting rundt meg som har holdt meg oppe, sier Valgerd.

Først da hun hadde gått av som partileder og statsråd og forlatt det politiske liv, fikk hun avreagert.

- Jeg snakket og snakket og brukte venner og familie som søppelbøtte, sier eks-politikeren.

Nå har hun det bra.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere