RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg ble reddet tre ganger

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Marte Ødegården (18) glemmer ikke guttene som holdt henne våken da hun lå livstruende skadd i vannet på Utøya.

- Jeg ble reddet tre ganger, fortalte Marte Gustavsen Ødegården (18) fra Kongsberg om hvordan hun med livstruende skader overlevde massakren på Utøya.

Den da 17 år gamle jenta gjemte seg sammen med flere andre i den stupbratte bergveggen nedenfor Kjærlighetsstien på vestsiden av øya, men Breivik oppdaget skjulestedet og skjøt mot dem fra stien. Ødegården ble vitne til at flere døde.

Truffet i ryggen
Selv ble hun truffet av minst ett skudd som gikk gjennom ryggen og forårsaket store skader i buken og ødela muskler og nerver i ryggen. Tross disse skadene klarte hun ved egen hjelp og komme seg bort til kanten av stupet i et håp om å fire seg ned. Der satte hun seg fast med bena som var lammet. Da hun klarte å få dem løs, falt hun ned og landet på hofta. Skuddskadet, forslått og med store indre blødninger ble hun liggende delvis ute i vannet.

Guttene som reddet henne
Retten fikk høre henne fortelle om Geir Kåre Nilsen og Kristian Lundø som tok seg av den hardt skadde jenta som lå der og kastet opp blod og holdt på å miste bevisstheten.

De to guttene hjalp henne opp, tok av henne seiljakka og holdt henne våken.

- Jeg lå der og var helt i svime, fortalte hun i retten.

- De passet på at jeg holdt meg våken.

Smertefull båttur

Etter en lang ventetid på en time kom det flere båter til stedet, og Ødegården ble tatt opp i en av dem.

- Jeg ble reddet tre ganger. Først da jeg kom meg ned skrenten ved egen hjelp, så av guttene og deretter av båten, sa hun i retten.

Ødegården fortalte hvordan båten hun var i først ble sendt til campingplassen og til slutt til Storøya.

Det var en smertefull båttur. Da hun kom til land, ble hun sendt med helikopter til sykehus.

- En lege som sjekket pulsen sa jeg var i sjokk. De turde ikke å sende meg til Ullevål for de var ikke sikker på at jeg ville overleve, så de sendte meg til Drammen, fortalte hun.

Legene vurderte at hun ikke ville overleve de fire minuttene ekstra helikopterturen ville ta til Oslo.

Sliter med angst
For Marte Ødegården ble det i alt fem måneder på sykehus før hun kunne skrives ut, og starte på veien tilbake til hverdagen.

I retten fortalte hun om smertene som er blitt en del av livet og hvordan hun har begynt å gå igjen til tross for lammelsene og musklene som mangler. 18-åringen har vært åpen om det hun har hatt å slite med etter 22. juli, og fortalte også retten om angsten og hvordan psykiske bivirkninger har variert over tid. Tross det hun opplevde, har hun fortsatt med utdanning og er aktiv i politikken.

- Dere skal dø i dag, marxister!

Mens de fleste av de overlevende fra Utøya har beskrevet gjerningsmannens opptreden og stemmebruk på Utøya som rolig, har det også vært vitner som har beskrevet gledesutbrudd eller kamprop. Helt på tampen av dagen mandag bekreftet Breivik selv at han hadde kommet med kamprop.

Tiltalte fikk etter alle vitneforklaringene anledning til å komme med en kommentar. Han startet da med å spørre når han skulle få tid å forklare seg om sin radikalisering og ba dommeren sette av en time til dette i nær fremtid.

Rettens administrator Wenche Elizabeth Arntzen svarte ikke direkte, men sa at dette spørsmålet måtte de komme tilbake til. Breivik gikk deretter over til å opplyse hva slags verv ulike vitner som har forklart seg har. Dommeren spurte hva slags relevans dette hadde. Breivik sa at mange av vitnene ga inntrykk av "å ikke være politiske i det hele tatt", mens han ville beskrive dem som "erfarne politiske aktivister".

Deretter kommenterte han dette med kamprop og sa han ved to anledninger hadde sagt "Dere skal dø i dag, marxister!". Han beskrev det selv som kommentarer han ga.

Les Nettavisens referat fra forhandlingene mandag 21. mai under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere