*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg ble selv slått med stokk

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Venstre-politiker Abid Raja tar et kraftig oppgjør med moskévold.

09.06.09 12:58

En imam ble torsdag pågrepet og siktet for vold mot barn på en koranskole i drammensdistriktet.

Venstre-politiker Abid Raja sier at vold mot innvandrerbarn er et stort problem i Norge.

«Det er råtne egg blant imamene også, de må vi plukke ut og straffe...»

- Helt forferdelig!
Om hendelsen i Drammen sier han:

- Dette er helt forferdelig! Det er råtne egg blant imamene også, de må vi plukke ut og straffe. De som ikke følger norsk lov, men derimot sin religion – kan flytte ut av landet, sier Raja til Nettavisen.

Raja sier at dette viser hvor viktig det er at innvandrere lærer norsk, samfunnslære og norsk lov.

- Tror det er til barnas beste
- Veldig mange innvandrerforeldre utøver vold i hjemmet. De tror det er til det beste for barna. Det vi trenger er mer kunnskap til innvandrerforeldre, om at dette skader deres selvbilde.

- De skremmer barna til taushet ved å slå – og aner ikke konsekvensene, legger Raja til.

Han er ikke overrasket over det som nå avdekkes i Drammen.

- At imaner slår barn for å irettesette, har vi vært kjent med siden jeg var barn, sier den profilerte politikeren ettertenksomt.

- Slått med stokk
Han beskriver en hendelse fra sin egen barndom i en liten moské i Oslo slik:

- Jeg ble slått med stokk på stortåa fordi jeg pratet med gutten ved siden av meg – etter at jeg hadde fått en irettesettelse. Imamen satt og fulgte med meg. Det gjorde forferdelig vondt. Jeg var cirka 10 år gammel og gråt fælt. Etterpå skjedde det ingenting. Jeg sa ikke fra om dette hjemme, heller.

- Hvorfor ikke?

- Jeg var redd for ytterligere konsekvenser ved å fortelle om dette hjemme også. Når du er barn, vet du ikke bedre. Vi barna i moskeen snakket heller ikke noe særlig om slagene, det var helt akseptert.

- Jeg vet bedre
Raja mener volden rammer begge kjønn:

- Ørefik var ikke uvanlig. Om du fikk en i uka, var ikke det overraskende. Volden jeg observerte, rammet jenter og gutter likt, og i den private sfære står både mor og far for den, forteller han.

Raja er selv småbarnsfar.

- Har du selv vært fristet til å slå dine barn?

- Nei, aldri. Jeg har aldri vært i nærheten av å slå mine egne barn, og det skyldes at jeg vet bedre. Derfor er det viktig for meg å lære andre innvandrerforeldre om skadevirkningene.

Fremskritt
Raja ser likevel lyspunkt, selv om det er et langt lerret å bleke:

- Vold mot barn i moskeene har vært kjent lenge. I dialoghuset på Litteraturhuset søndag, ble det reagert kraftig på tidligere talibanminister og imam Abdul Mohammad Rauf som skal utvises etter å ha slått datteren sin. De fem andre imamene sa at dette var i strid med islam og dermed gjorde Rauf til en «dårlig imam», avslutter Raja.

- Straffet for feil uttale
Tirsdag formiddag sendte politiet i Søndre Buskerud ut en pressemelding om siktelsen mot imamen i Drammen.

- Politiet i Søndre Buskerud har pågrepet og siktet en person for vold mot barn. Den siktede har imam i en av moskeene i Drammen. Politiet har i løpet av de siste årene mottatt meldinger om at barn har blitt utsatt for vold i forbindelse med koranopplæring, skriver politiet.

Ifølge politiet har volden blitt utøvet ved at barna er blitt slått dersom ord eller setninger ikke er blitt uttalt riktig, eller at barna ikke har vist korrekt oppførsel eller kommer for sent til timen.

- Politiet har en god stund vært kjent med at ledere i enkelte av byens moskeer har brukt vold mot barn i forbindelse med koranundervisning. Flere fremstøt fra politiets side for å få slutt på volden har ikke ført frem. Det er politiets ansvar å ta barna på alvor, påpeker politiet.

- Også andre moskeer
I forrige uke fikk politiet rettens medhold i å ransake en av byens moskeer for å lete etter gjenstander som skal ha blitt brukt i avstraffelse, stokker og pinner. Men det ble ikke gjort noen funn.

- Saken er under etterforskning og det er foretatt flere vitneavhør, blant annet i to andre moskeer. Politiet har mottatt anonyme tips om at det skal ha vært utøvd vold mot barn også i disse moskeene, står det i pressemeldingen.

Politiet har tatt initiativ til et møte med Drammen Minoritetsråd for om mulig komme i dialog for å få volden til å opphøre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag