RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg ble sint av Obamas tale

Cindy Sheehan
Cindy Sheehan Foto: Arild J. Waagbø
Fredsaktivist Cindy Sheehan (52) mistet sønnen i Irak i 2004. I dag ble hun provosert av president Obamas fredspristale.

JERNBANETORGET (Nettavisen): - Talen til Nobelkomiteens formann gjorde meg veldig sint. Han sa at det amerikanske verdisynet bør være verdens verdisyn. Men jeg deler ikke det amerikanske verdisynet. Obamas tale gjorde meg også sint. Han snakker som den styrende klassen alltid har gjort, og sier at den eneste veien til fred er krig. At man må drepe mennesker for å få fred. Men det fins alltid bedre løsninger enn å vold og drap, sier Cindy Sheehan til Nettavisen.

Sønnen hennes var amerikanske soldat og ble drept 4. april 2004 da han tjenestegjorde i Irak.

- Fredsprisen legitimerer det Bush-administrasjonen har gjort, samt drapet på min sønn, sier Sheehan.

- En av hans løgner
I talen sa Obama at det er ondskap i verden - og at en ikkevoldelig bevegelse ikke kunne ha stanset Hitler og at forhandlinger ikke kan stanse al-Quaida.

- Dette er en av hans løgner. CIA har sagt at det er cirka 100 al-Qaida-medlemmer i Afghanistan. Så der har vi 1000 soldater for hver mann fra al-Quaida. Og jo flere soldater vi sender dit, desto mer vil folket i Afghanistan hate oss. Det er den styrende klassen som er ekstremistene, sier Sheehan.

Sheehan sier at flere av Nobelkomiteens medlemmer støtter krigen i Afghanistan.

- Jeg tror ikke prisen bare et til Obama. Med prisen så støtter de også sin egen krig i Afghanistan, sier Sheehan.

Fikk livet forandret
Sheehan sier at livet hennes har endret seg totalt etter at sønnen Casey ble drept i Irak.

- Jeg var firebarnsmor og holdt men nær hjemmet, nå er jeg på veien året rundt og protesterer for fred. Jeg var gift i 28 år, men ble skilt, sier Sheehan.

- Det er vel ikke godt betalt å være fredsaktivist?

- Nei, det er norske fredsaktivister som har betalt slik at jeg kan være her - og jeg bor hos en afghansk familie. Jeg tjener litt på bøker jeg skriver, er snart ferdig med den femte - og på donasjoner til radioprogrammet jeg har, sier Sheehan.

Arrestert 13-14 ganger
Sheehan sier at hun har blitt arrestert «13-14 ganger» i USA de siste fem årene, på tross av at hun protesterer med fredelige midler.

- Jeg benytter meg bare av ytringsfriheten, men den styrende klassen liker ikke det jeg sier. Men det er ikke så skremmende å bli arrestert. Det er mye verre å leve i Afghanistan eller Pakistan nå, sier Sheehan.

Sheehan sier at 48 av 50 stater i USA er avhengige av økonomien knyttet til militærindustrien.

- Jeg blir kalt ekstremist, radikal og ideologisk, men hva er ekstremt med å arbeide for fred? Det er styret jeg lever under som er ekstremt. President Obama er ansiktet til det amerikanske militærimperiet. Om presidenten er svart, hvit, liberal eller konservativ forandrer ikke noe på det, sier Sheehan.

Klokken 18.00 torsdag starter fredsdemonstrasjonen på Jernbanetorget i Oslo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere