RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

STRENGERE KRAV: Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) vil ha strengere krav til de som mottar trygd.
STRENGERE KRAV: Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) vil ha strengere krav til de som mottar trygd. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

- Jeg blir provosert over folk som kan jobbe, men ikke vil

Sist oppdatert:
Robert Eriksson (Frp) vil kutte i trygda til folk som ikke gidder å jobbe. - Vi skal bli tøffere, sier han.

Arbeidsministeren varsler store endring i NAV, og truer blant annet med å ta trygda fra de som ikke vil jobbe.

- Jeg blir provosert over folk som kan jobbe, men ikke vil, ikke utnytter sitt potensial og talent, sier arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) til Nettavisen.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Derfor vil han innføre aktivitetskrav for unge sosialhjelpmottakere.

- Skal vi sikre vårt velferdssamfunn i fremtiden, må alle som kan bidra. Dersom de som kan jobbe har et sugerør ned i trygdekassa, vil det gå utover de som trenger ytelser i fremtiden, advarer han.

Les også: - De som ikke vil jobbe kan miste Nav-trygden

- Har vært for slapt

Det var i Dagbladet fredag at Eriksson først presenterte sitt nye aktivitetskrav. Dette er også noe han har uttalt tidligere.

- Det har vært for slapt. Men det handler ikke om å være streng, men å ta folk på alvor. Det å kunne være selvstendig og klare seg selv, er den største friheten vi har, sier Eriksson til Nettavisen.

I 2013 mottok over 120.000 nordmenn økonomisk sosialhjelp, noe som kostet samfunnet 5,1 milliarder kroner.

Eriksson mener det i bunn og grunn handler om en ting, nemlig å kunne opprettholde «verdens beste velferdstilbud i fremtiden».

Han viser til at vi om 10 år står vi i fare for å ha en overproduksjon på ufaglært arbeidskraft på 200.000 mennesker. Samtidig vil vi ha behov for 90.000 flere fagarbeidere enn det som blir utdannet i dag.

- Da er det viktig for meg at vi nå iverksetter tiltak som gjør at vi lykkes bedre til å kvalifisere folk til å bli gode fagarbeidere, slik at de går gjennom arbeidsdøra i NAV og ikke trygdedøra, sier Eriksson.

- Trekk i ytelsen

Derfor vil han kreve at de som kan, deltar på ulike aktiviteter.

- Det vil være aktiviteter som kan lede dem tilbake til skoleverket eller et arbeidsløp, og hvis de da ikke møter opp til aktiviteten, kan de få trekk i ytelsen, sier han.

Han påpeker samtidig at dette ikke vil gjelde uføretrygdede som er for syke til å kunne å jobbe.

- De skal selvfølgelig ikke ha trekk i ytelsen eller tvinges inn i en ordning med aktivitetskrav. De jeg snakker om er unge mennesker som kan, men ikke vil jobbe. Hvis de ikke gidder å møte opp, må det være de samme reglene som ellers i arbeidslivet, sier Eriksson, og understreker:

- De skal vi være tøffere mot.

Eriksson vil også heve kompetansen til NAV-ansatte, og at de blir mer opptatt av folk framfor skjemaer, samt gi mer myndighet til NAV-kontor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere