*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg er en fiskersønn fra Austevoll

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Slik presenterte verftseier og mangemillionær Magnus Stangeland seg i sin forsvarstale mot bedrageri av stortingspensjon.

10.11.10 14:46

Magnus Stangeland eier blant annet selskapet Flyfisk og Bergen Yards. Det siste selskapet driver verftsvirksomhet og omsetter for 5 milliarder kroner, har 2000 faste ansatte og ytterligere 2300 innleide årsverk.

I 2008 gikk den skattbare formuen til Stangeland fra 83 millioner kroner til 0 kroner. Stangeland fortalte i Oslo tingrett at han i dag bare jobber som rådgiver for selskapene.

Pengene han har mottatt fra Stortinget er lite sammenlignet med de midlene han har tilgang til.

- Hadde jeg visst dette jeg vet i dag så hadde jeg jo aldri tatt imot disse pengene, men etterpåklokskap hører jo ikke hjemme her, sa Stangeland i retten.

700.000 i inntekt
- Når det gjelder min inntekt så har jeg en brutto årslønn fra Flyfisk på 690.000. I tillegg får jeg 16.000 kroner per måned fra trygderetten, samt 10.000 kroner i måneden fra en privat pensjonsordning, sa Stangeland i retten.

Onsdag ettermiddag begynte han sin forklaring, etter at medtiltalte Anders Talleraas hadde forklart seg. De to er begge tiltalt for grovt uaktsomt bedrageri. Stangeland er tiltalt for å ha urettmessig fått utbetalt 536.195 kroner fra Statens Pensjonskasse.

- Jeg er en fiskersønn fra Austevoll, begynte Stangeland sin forklaring og fortalte om en bred utdanning som ledet ham til arbeidet som fisker, lærer og ordfører i Austevoll. Fra 1985 til 1997 var han stortingsrepresentant for Høyre. Etter 1997 bygget han opp selskapet som i dag er Bergen Yards.

Overså poenget
I 2004 ønsket Stangeland å trekke seg litt tilbake fra driften av selskapet. Han begynte da å se på muligheten til å få utbetalt stortingspensjon.

I motsetning til Anders Talleraas fulgte jeg godt med i saken mot Grethe Knudsen som gikk i avisene i 2003. Jeg var veldig opptatt av å ikke komme i en situasjon der det skulle reise seg tvil om min pensjon, sa Stangeland.

Hun måtte i 2004 frasi seg stortingspensjonen og etterbetale 352.000 kroner i skatt fordi hun fikk inntekt gjennom to selskaper hun eide. Knudsen hadde ikke tatt ut lønn eller utbytte, men dette ble likevel oppfattet som innekt (les DN fra 2004).

Men Stangeland hadde ikke fått med seg detaljene i Knudsen-saken. Der kom det nemlig fram at man kan ha styrehonorarer, men at honorarene ikke kan samlet overstige stortingspensjonen. Påtalemyndigheten legger til grunn at disse honorarene er en del av inntekten, og at de to tiltalte skulle ha oppgitt den.

Fikk råd

Stangeland fortalte i retten at han spurte mange om råd når han skulle søke om stortingspensjon.

- Jeg spurte mange og fikk råd fra mange om at jeg skulle være klar på hvilke inntekter jeg har.

Høsten 2004 reiste han til Oslo og hadde møte med sekretariatet som drev med stortingspensjonen

- Jeg hadde tre spørsmål. Hva karakteriseres som fast inntekt eller tilsvarende fast arbeid? Hva karakteriseres som tilfeldig inntekt, og hva kan karakteriseres som kapitalinntekt, sa Stangeland.

Styrehonorar er ikke lønn
Selv var han overbevist om at styrehonorarer og bilordning ikke ble karakterisert som vanlig inntekter, og at denne typen inntekter dermed ble holdt utenfor.

Etter møtet fikk Stangeland sin egen lønn fra selskapet redusert slik at den ikke oversteg stortingspensjonen. Dermed trodde Stangeland at han var på den sikre siden.

- Styrehonorar regner jeg ikke med som en fast inntekt. Det var mer ment som en bonus hvis du fikk det, og fikk du det ikke så fikk du det ikke, sa Stangeland.

Han mener at disse honorarene ikke er betaling for arbeidet, men for avgjørelsene og risikoen man tar i slike verv.

Stangeland mener også at hans firmabil ikke hadde noen innvirkning på lønnen. Det er påtalemyndigheten uenig i, og bruker mye tid på i Oslo tingrett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.