*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg er ikke fundamentalist

Foto: Krimteknisk, Bodø politistasjon

Øksemannen som gikk amok på Kato Airlines fly onsdag sier han er religiøs muslim, men nekter for å være fundamentalist.

04.10.04 16:16

Det sier 34-åringens forsvarer Svein Skipnes til TV 2 Nettavisen.

- Slik jeg tolker min klients utsagn, så er anser han ikke seg selv som en fundamentalist, sier Skipnes.

I tillegg til en sylskarp øks, en tapetkniv og en jaktkniv hadde han tatt med seg en liten bok med bønneskrifter fra Koranen. Inne i boka skal den siktede ha gjort en del notater og blant annet notert et telefonnummer.

Boken skal også gi beskyttelse til den som bærer den.

Planlagt eller impuls?
Spørsmålet mange stiller seg, er om øksedramaet på Kato Air sitt fly til Bodø var en planlagt handling, et terrorforsøk eller om det var en desperat handling av en psykiatrisk ustabil person.

Siktede hevder ifølge Skipnes at han ikke husker noe fra hendelsen og stiller seg uforstående til at han kunne ha gjort noe slikt. Politiet i Bodø jobber nå på spreng for å avdekke mest mulig om øksemannens bakgrunn og handlinger forut for dramaet på rute 605 fra Narvik til Bodø onsdag. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal være koblet inn i etterforskningen for undersøke om 34-åringen har bakgrunn fra ekstremistiske miljøer. I tillegg kartlegges mannens bevegelser i dagene før angrepet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Trengte ikke øksebeskyttelse
Bare to dager før han gikk om bord i flyet i Narvik kjøpte 34-åringen en øks hos Gunnar Bendixsen i Borknes. Øksen var skarp og vedkommende brydde seg ifølge Bendixsen ikke om å ta med seg beskyttelseshetten til øksen. 34-åringen hadde også med seg en tapetkniv i lommen og en jaktkniv i bagasjen da han ble pågrepet på bakken etter dramaet.

Bendixsen har pekt ut kunden på foto hos politiet, og fungerende politimester Tone Vangen ved Salten politidistrikt sier til TV 2 Nettavisen at de mener å ha dokumentert at øksene ble kjøpt på Byggkjøp på Borkenes.

Hadde ikke fiskeutstyr
- Min klient har forklart for politiet at dette var utstyr han skulle bruke i forbindelse med fiske. Han visste ikke at han hadde øksen i jakken da han gikk om bord i flyet, sier Skipnes.

- Hadde han noe annet fiskeutstyr med seg?

- Det vet jeg ikke. Jakken han gikk med pleier han visst å bruke i forbindelse med fiske, sier forsvareren.

Ifølge politimester Vangen fantes det ikke annet fiskeutstyr blant den siktedes eiendeler.

- Setter dere lit til forklaringen om at øksen, tapetkniven og jaktkniven var tatt med for å bruke på fisketur?

- Vi er ikke på det stadiet at vi kan konkludere med noe, sier Vangen.

Snakket med venn på asylmottak
Ett annet viktig spørsmål politiet jobber med å få klarhet i, er hva som kom frem i telefonsamtalen 34-åringen hadde like før han gikk til angrep på pilotene.

Politiet har alt avhørt vedkommende som satt i andre enden av røret. Ifølge Skipnes er dette en bekjent av den siktede som også bor ved Borkenes mottak. Vedkommende har ifølge fungerende politimester Tone Vangen ved Salten politidistrikt, kun status som vitne.

- Hva snakket de to om?

- Vi ønsker ikke å fortelle hva de to snakket om fordi vi ikke er ferdige med avhørene av siktede og vitnet. På grunn av etterforskningen venter vi med å gå ut med detaljer om dette, sier Vangen til TV 2 Nettavisen. Hun utelukker ikke at den siktedes samtalepartner vil bli avhørt flere ganger.

Ifølge 34-åringens forsvarer skal ikke samtalen ha handlet om hva som kom til å skje om bord i flyet.

- Ut i fra det min klient har fortalt, har han ikke mottatt dårlige nyheter eller andre urovekkende opplysninger som kunne ha ført til at han ønsket å styrte flyet i bakken, sier Skipnes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.