*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg er ikke sikker på om den norske innsatsen var verd det

Den norske generalmajor Robert Mood, sjefen for Syria-observatørene, trekker seg ut. Foto: AFP PHOTO/STR

Generalmajor Robert Mood sier det er viktig å diskutere om norske soldaters innsats i Afghanistan har hatt noen effekt. Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet.

05.10.12 12:25

Oslo (NTB): Generalmajor Robert Mood sier at han er i tvil om verdien av det norske militære nærværet i Afghanistan.

I en kronikk i Aftenposten fredag skriver Mood, som nå er sjef for veterantjenesten, at han er usikker på om innsatsen i Afghanistan var verdt det. Han stiller spørsmål ved om norske soldater virkelig har bidratt til fred i landet.

«Jeg har ikke alle svar. Jeg er ikke sikker på om de over 7.000 norske afghaistanveteranene har bidratt til å gjøre Afghanistan fredeligere. Jeg vet ikke om de har bidratt til å gjøre situasjonen verre. Jeg er ikke sikker på om den norske innsatsen var verd det», skriver han blant annet.

Norge er nå i ferd med å avslutte sitt engasjement i Afghanistan, og Mood mener det er viktig å diskutere om innsatsen til de norske styrkene hadde noen effekt.

Norske soldater i Afghanistan

Etter terrorangrepet mot USA 11. september 2001, gikk USA i oktober til angrep mot Afghanistan og Taliban-regimet.

Nato hadde vedtatt at 11. september-angrepene hadde utløst artikkel 5 i Atlanterhavspakten og at medlemmene dermed hadde plikt til å hjelpe USA.

20. desember 2001 vedtok FN enstemmig resolusjon 1386 som betegnet situasjonen i Afghanistan som en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet. Etter afghanske myndigheters ønske ble Isaf (International Security Assistance Force) opprettet, en internasjonal militærstyrke som skulle bidra til økt sikkerhet og stabilitet.

Norge har siden desember 2002 bidratt med soldater til denne styrken.

Det norske bidraget har vært på cirka 500 soldater.

Hovedoppdraget til de norske styrkene har vært å gjøre de afghanske sikkerhetsstyrkene i stand til selv å håndtere sikkerheten i landet.

(Kilde: Forsvaret.no)

- Dette er den veldig viktige, store debatten. Om militær intervensjon, bruk av militære virkemidler. Om de liv det internasjonale samfunn har ofret i Afghanistan, og mange har ofret mer enn oss, fører til et stabilt Afghanistan de neste 15-20 årene. Det er den samme debatten vi må ta om intervensjonen i Irak, og om det veldig synlige fraværet av intervensjon i Syria, utdyper Mood.

Han understreker samtidig at Norge fortsatt vil ha 260 soldater i Afghanistan ut 2013, og at oppdraget ennå ikke er fullført. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: PRT Meymaneh (Scanpix)

Venstre vil ha Afghanistan-evaluering

Oslo (NTB): Venstre ber regjeringen om å sette ned et uavhengig utvalg for å evaluere Norges innsats i Afghanistan.

Forslaget skal fremmes i Stortinget, varsler Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Venstre ber regjeringen sette ned et utvalg som foretar en uavhengig og helhetlig evaluering av Norges engasjement i Afghanistan. Det skylder vi også de over 7.000 norske soldatene og andre som har bidratt i Afghanistan, sier Skei Grande til NTB.

Utvalgets mandat bør være å evaluere det opprinnelige oppdraget som Norge forpliktet seg til, strategisk og operasjonelt, samarbeidet og samordningen mellom sivilt og militært engasjement, sikkerhetssituasjonen for norsk personell og oppfølging av personell etter endt oppdrag, foreslår Venstre.

– Åpenhet rundt operasjonen er viktig i seg selv, men det er også viktig fordi vi kan lære noe. Alle som har vært i Afghanistan, både militære og sivile, sitter på viktig erfaring man må ta med seg videre. Det er viktig å ha åpenhet rundt hva som har fungert, og å være ydmyke på hva som burde vært gjort annerledes, sier Skei Grande. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.