- Jeg er ikke sint, bare møkka lei

Foto: (Scanpix/Montasje)

Her er de 50 millioner grunnene til at Trond Giske ble sviktet av John Fredriksen.

02.09.10 10:07

John Fredriksen sparket i alle retninger da han overraskende hadde tatt turen opp på meglerhuset Paretos årlige olje- og offshore konferanse.

«Store-John» har vært et hett politisk tema i sommer, etter at han valgte å ikke flagge deler av sin flåte hjem til Norge.

Etter å ha signalisert en hjemflagging, så snudde Fredriksen.

Foran et kobbel av journalister plumpet John Fredriksen på onsdag ut med den egentlige grunnen til at han har endret plan. Og det er ikke Giske som har skylden. Det har norske byråkrater.

Hatt skatteraid
Fredriksen forklarte journalistene at han har hatt et skatteraid på et av sine kontorer i Norge.

Ifølge Aftenposten var det Seadrill som ble raidet. Administrerende direktør Alf C. Thorkildsen i Seadrill bekrefter til avisen at det dreier seg om blant annet bokettersyn hos selskapet.

I etterkant av dette skal han eller selskapene hans ha mottatt et skattekrav på 50 millioner kroner.

- Jeg er ikke sint, bare møkka lei, sier Fredriksen til DNTV .

Fredriksen gikk videre til å varsle at drømmen hans er å legge all hans virksomhet under ett tak i utlandet. Han svarte unnvikende på om riggselskapet Seadrill vil flytte sitt hovedkontor, men konstanterte at det var umulig å flytte ut oppdrettselskapet Marine Harvest.

- Ikke så opptatt av penger
Fredriksen forklarte reporterne at han ikke lenger er så opptatt av penger.

- Jeg er ikke opptatt av de pengene så mye lenger, sa han, og la til at det kan bli aktuelt å gi dem bort.

- Men, det blir ikke til noen her i landet, la han til, ifølge DNTV.

Og han fortsatte:

- De (pengene redaksonell anmerkning ) er en forbannelse, som ikke ville svare på hvordan arven etter ham skal gjøres opp.

- God tur
Da Fredriksen valgte å flagge ut alle sine skip vakte det oppsikt, og flere trodde årsaken var at Trond Giske ikke fikk gjennom sitt forsalg om å myke oppbostedsreglene for nordmenn bosatt i utlandet.

Fredriksen pekte i VG på at at han ikke får kreditt for at han er en av Norges største private arbeidsgiver, men anslagsvis 10.000 norske arbeidsplasser. Han sier at hans bedrifter i Norge betaler fem til seks milliarder kroner i skatt hvert år, og bidrar med tusenvis av arbeidsplasser og verdiskapning.

Dette fikk SVs parlamentariske nestleder og representant i finanskomiteen på Stortinget, Inga Marte Thorkildsen til å se rødt.

- Fredriksen lider av en sykdom som er utbredt blant verdens rikeste. Den heter manglende ansvarsfølelse og manglende fellesskapsfølelse, sa hun til NA24.

Thorkildsen la til at vi ikke trenger Fredriksen i Norge og ønsket rederen god tur.

Les mer: - Vi trenger ikke Fredriksen i Norge

NHO og NA24s blogger Baard Meidell Johannesen har kommentert saken her: Småbedrifter for Storeulv og her Da Rødhette jaget Storeulv

- Fyrer opp skattedebatt
NA24-kommentator Are Slettan mener at skattesaken til Fredriksen i seg selv en fillesak, men saken bidrar til å fyre opp en ulmende skattedebatt.

«Når Fredriksen truer med å flytte ut, blir han for trodd. Dessuten innser de fleste, selv om de ikke sier det, at det ikke er bra for norsk økonomi om altfor mange rikinger flagger ut seg selv og sine virksomheter.»

«Ola og Kari Hvermansen kan på sin side true så mye de vil, men politikerne vet det er tomme trusler. De sitter fast i jobber, bolig, nærmiljø, skoleplasser, slekt og venner. Det skal veldig mye skatt og avgifter til før de stikker av.»

Les hele kommentaren her: Fredriksens utblåsning

Folk flest må skatte mye
Ettersom Fredriksen ikke skatter til Norge som person, og hovedvirksomheten hans er shipping, en næring som praktisk talt ikke betaler skatt i Norge.

Så hvem betaler skatter og avgifter? Og hvor mye?

NA24 har bedt Skattebetalerforeningen utarbeide en oversikt over hvor stor andel av inntekten ulike personer i ulike livssituasjoner betaler til det offentlige i skatter og avgifter.

Her kommer det frem at belastningen gjerne ligger i området 50-55 prosent uansett om du tjener mye eller lite. Det er ingen klar tendens til at folk med høy lønn betaler en større andel enn folk med lav lønn.

Les også: Så mye betaler du i skatt og avgifter

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet under

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag