- Jeg er ingen mørkemann

Foto: (Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen)

Dagfinn Høybråten tar nå et oppgjør med kritikerne og avviser at han en «mørkemann» i KrF. Samtidig snakker han ut om abort etter voldtekt.

29.10.04 10:37

Det var i forbindelse med en pressekonferanse hos Frelsesarmeen tirsdag formiddag, at statsråden tok til motmæle mot de siste dagers skriverier.

I tirsdagens utgave av Dagbladet blir Høybråten, som er storfavoritt som KrF-leder, omfavnet av det avisen kaller partiets mørkemenn.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i begrepet, og det gjør heller ikke folk som kjenner meg, sier Høybråten, som har fått mange henvendelser etter oppslaget i Dagbladet.

- Abort nødløsning etter voldtekt

Det er redaktør Finn Jarle Sæle (56), tidligere KrF-leder og statsråd Kåre Kristiansen (83) og forstander Gunnar Prestegård (68), alle kjente talsmenn for ytterste høyrefløy av partiet, som i tirsdagens Dagbladet jubler over Høybråtens påståtte konservative standpunkter.

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Tror du Høybråten blir en god KrF-leder?
Ja
Nei
Aner ikke

Se resultat

Avisa skriver blant annet at Høybråten er imot abort, også etter voldtekt. Men Høybråten er slett ikke imot at kvinner som er blitt gravide etter voldtekt skal kunne ta abort.

- KrF er imot abort, men det kan tenkes at situasjonen er feil. Etter en voldtekt kan det være en nødløsning å ta abort, sier Høybråten.

- Hvordan reagerer du på slike ukorrekte påstander om deg?

- I politikken må en finne seg i at ting ikke er helt presise, sier han til TV 2 Nettavisen.

Høybråten synes ikke det er noe problem å være helseminister og forvalte forhold om abort samtidig som han representerer et parti som ønsker å gjøre abort ulovlig, bortsett fra i spesielle tilfeller.

- Det er et overveldende flertall for abort på Stortinget. Det at KrF er imot abort, kan ikke forhindre oss fra å delta i styre og stell, da ville vi meldt oss ut av verden. Mitt arbeid mot abort foregår gjennom forebygging, og ikke gjennom loven, sier Høybråten.

- KrF har lekket

Helseministeren tilbakeviste tirsdag også påstandene om at han skal være fundamentalist når det gjelder for eksempel synet på Israel.

- Jeg og Bondevik mener det samme om Israel.

Han mener at det er viktig at den kommende lederen i KrF klarer å vinne både gamle og nye velgere.

- Det er ikke tvil om at KrF har lekket, sier han.

Det er alt han vil si om den heftige lederdiskusjonen som nå foregår i partiet. 23. januar skal partiet velge ny toppleder etter at Valgerd Svarstad Haugland ble anbefalt å trekke seg. Etter at parlamentarisk leder Jon Lilletun i forrige uke sa at han ikke vil stille til valg som leder, står Høybråten igjen som storfavoritt.

- Jeg kommer ikke med noen programerklæringer. Jeg er ennå blitt spurt om jeg vil stille som leder. Jeg har svart på spørsmål om abort fordi det er mitt ansvarsområde som helseminister.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.