RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg er også Kari Nordmann

Sist oppdatert:
Hun møter blikkene på t-banen, men føler seg like norsk som alle andre. Onsdag møtte Ilham Hassan to statsråder for å diskutere integrering.

- Det er viktig å fortelle statsrådene dette, hvordan vi føler det på kroppen. Negativiteten har økt i forhold til tidligere. Vi er redd for økt rasisme dersom vi ikke slipper til med våre meninger, sier Ilham Hassan.

Jusstudenten er PR-ansvarlig i Somalisk studentforening. Sammen med 15 andre minoritetsungdommer fra ulike organisasjoner møtte hun integreringsminister Bjarne Håkon Hanssen og Kristin Halvorsen i forbindelse med bråket rundt publiseringen av Muhammed-karikaturene.

Norsk i sinnet
- Jeg bærer hijab og ser ut som en muslim. Men jeg er like mye Kari Nordmann som deg. Jeg har bodd i Norge i 11 år, jeg snakker flytende norsk, studerer, men jeg ser ikke ut som ei integrert jente. Og det er et problem, sier Hassan.

Hassan møter hver dag blikk på t-banen, blikk av forakt. Det er blitt verre i det siste. Hun sier hun blir knyttet til fundamentalisme. Generaliseringen vi gjør, sårer.

Nå håper hun at dialogen mellom minoritetsungdommen og myndighetene kan bedre dette.

- Det må en bred dialog til, og det må tiltak til for å bedre integreringsarbeidet. Det er noe av det vi har tatt opp, sier hun.

Hassan får støtte av Kurtish Iljazi,og Valbona Idrizi i Albansk studentforening og Kanwal Suleman i Pakistansk ungdomsforening. De føler seg stemplet.

- Jeg føler meg såret når det brennes norske flagg. Det er mitt flagg også, sier Suleman.

Daglig blir de satt i bås fordi de har en annen hudfarge eller et lite norskklingende navn. De tre mener publiseringen av karikaturene bare var dråpen som fikk begeret til å flyte over etter lang tids frustrasjon.

Eget forum
Utfordringen ved tosidigheten i to kulturer, integrering, ytringsfrihet og ulike tiltak ble debattert på møtet onsdag. Nettopp poenget med å snakke sammen ble møtt svært positivt at statsrådene.

- Dette møtet har resultert i at vi skal ha et fast forum for dialog med nettopp disse ungdommene. Og vi har allerede forpliktet oss til å finne en ny dato innen to uker, sier integreringsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Kristin Halvorsen sier hun kranglet seg til å være med på møtet fordi hun er engasjert. Og hun mener det er viktig med møtesteder for å skape en motreaksjon etter det som skjer.

- Jeg opplever at dette er reflektert ungdom, og de vil bidra til en god framtid og et godt land å bo i. De er bekymret for å ikke slippe til i samfunnet og bekymret for integreringsarbeidet. Det må vi gjøre noe med, sier han til TV 2 Nettavisen.

Regjeringen skal lage en handlingsplan for integrering der det vil bli foreslått en rekke tiltak i. En del av disse vil de diskutere nettopp med minoritetsungdommene.

Flere av de TV 2 Nettavisen snakket med, berømmer møtet, men mener det burde kommet for lenge siden.

- Ikke riktig
Somaliske Hassan mener norske myndigheter i motsetning til danske har gjort et meget god jobb i forhold til hvordan de har håndtert konflikten rundt Muhammed-karikaturene.

- De har strukket ut armen mot det muslimske miljøet for å snakke. Og de beklaget også ganske tidlig, sier hun.

Selv er studenten en tilhenger av ytringsfriheten, men mener at den må brukes riktig.

- Det er stor avstand mellom ytringsfrihet og blasfemi i Norge. Men bruk av ytringsfrihet forplikter, også for pressen. Denne gangen burde en latt være å bruke ytringsfriheten. Det viser reaksjonene i verden, sier hun.

Nå ser hun frem til flere møter med myndighetene i Norge, og håper dialogen vil hindre at integreringsarbeidet i Norge blir satt langt tilbake. Det frykter hun og andre av minoritetsungdommen kan bli en konsekvens av bråket.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere