RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg er uskyldig

Gunn Merete Lode, funnet drept utenfor Bryne august 2001.
Gunn Merete Lode, funnet drept utenfor Bryne august 2001. Foto: Politiet / SCANPIX
Sist oppdatert:
BRYNE/OSLO (TV 2 Nettavisen): Den drapstiltalte 42-åringen nektet for å ha drept Gunn Merete Lode da drapssaken begynte mot ham i dag. Men mannen innrømmer å ha vært på åstedet.

Mandag erklærte den drapstiltalte dansken seg ikke skyldig på alle tiltalepunktene mot ham. 42-åringen er tiltalt for å ha drept Gunn Merete Lode på Bryne i august 2001. I to uker går hovedforhandlingen i Jæren tingrett. I tillegg til drapet er mannen også tiltalt for voldtekt og ran i Danmark.

Påtalemyndigheten har en DNA-profil som knytter den tiltalte til åstedet. Likevel hevder den 42 år gamle dansken at det ikke var han som drepte 32 år gamle Gunn Merete Lode med kniv den skjebnesvangre natten i august 2001.

- Du må hjelpe meg
- Du må hjelpe meg. Han skal ta livet av meg, skal Gunn Merete Lode ha ropt til en forbipasserende gutt som var vitne til drapet. Gutten løp vekk fra stedet. Senere ble Lode funnet drept av flere knivstikk.

Lenge famlet politiet i blinde etter Lodes drapsmann. De hadde funnet biologisk materiale fra det de mente måtte være drapsmannen, men til tross for storstilte kartlegginger av menn i Bryne-området, fant de ingen som matchet DNA-profilen de hadde funnet på åstedet.

DNA-match
Lykken snudde i april i fjor. En dansk 42-åring ble arrestert i forbindelse med en voldtekt i Danmark. En rutinemessig sjekk mot internasjonale DNA-registre viste at mannens DNA matchet DNA-et til den antatte drapsmannen fra Bryne.

Dansken, som jobbet som bygningsarbeider i Rogaland da drapet skjedde, har innrømmet i politiavhør at han var på åstedet og så Lode, men har hevdet at hun på dette tidspunktet allerede var død.

Påtalemyndigheter fester ingen lit til denne forklaringen.

Krever en million
Familien til Gunn Merete Lode vil kreve nærmere en million kroner i erstatning og oppreisning. Moren til Lode krever 400.000 kroner i oppreisning, mens søsteren og faren krever 200.000 kroner hver. I tillegg krever moren 170.000 kroner i erstatning for tapt arbeidsfortjeneste.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere