- Jeg forstår at Foss er skuffet

Foto: Roald, Berit (Scanpix)

Valgerd Svarstad Haugland tok innersvingen på Høyre-veteran.

10.06.11 21:25

Fredag ble tidligere KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland (54) i statsråd utnevnt til fylkesmann i Oslo og Akershus.

Dermed ble tidligere finansminister Per-Kristian Foss (H), som også hadde søkt på den ettertraktede åremålsstillingen, forbigått.

- At Foss er skuffet, det skjønner jeg. Det ville jeg også vært om han hadde fått den, sier Svarstad Haugland til Nettavisen.

LES OGSÅ: Toppjobb til Valgerd

- Primitive kommentarer
Etter at utnevnelse ble kjent fredag formiddag gikk lederen i Oslo Høyre, Michael Tetzschner, ut og kritiserte avgjørelsen.

- Jeg ønsker å gratulere Valgerd Svarstad Haugland med jobben, det blir sikkert helt fint. Men jeg kan ikke unngå å kommentere at jeg mener det har skjedd en forbigåelse. Per-Kristian Foss har lengre merittliste, mer fartstid og høyere kompetanse, sa Tetzschner til NRK.

Overfor Aftenposten karakteriser han det som «en skammelig forbigåelse».

- Hva tenker du om at Tetzschner mener Foss burde fått jobben?

- Hans kommentarer er såpass primitive at jeg vil ikke kommentere dem, sier Svarstad Haugland, som påpeker at både hun og Foss var sterke kandidater.

- Vi visste jo at vi var sterke konkurrenter til hverandre. Derfor var jeg mentalt innstilt på at han fikk jobben, så jeg ble veldig glad for at jeg fikk den, sier den nåværende kirkevergen i Oslo.

- Jeg har mer enn politikk
- Hva tror du var avgjørende for at du fikk jobben og ikke Foss?

- Jeg tror de siste fem årene som kirkeverge, med et stort ansvar, har vært en medvirkende årsak. Jeg kjenner Oslo godt, og jeg har mye ledererfaring. Jeg har en del mer enn den politiske erfaringen, sier Svarstad Haugland til Nettavisen.

Svarstad Haugland har vært kirkeverge i Oslo siden 2006. Hun var innvalgt til Stortinget fra Akershus i perioden 1993–2005, sekretær i Stortingets sosialkomité 1993–1997 og nestleder i finanskomiteen 2000–2001. Hun var barne-, familie- og forbrukerminister fra oktober 1997 til mars 2000, og kultur- og kirkeminister mellom oktober 2001 og oktober 2005.

- Jeg har erfaring fra to departement, men jeg har ikke så mye fartstid fra Stortinget som Per-Kristian, selv om jeg har en ganske bred politisk erfaring, sier hun.

LES OGSÅ: - Foss er en sterk utfordrer

- Gleder meg veldig
Svarstad Haugland fikk torsdag beskjed om at hun blir fylkesmann i Oslo og Akershus de neste seks årene.

- Jeg hadde jo søkt stillingen fordi jeg hadde lyst på den, så jeg er veldig glad. Jeg gleder meg veldig til å ta fatt på de mange interessante arbeidsområdene som fylkesmannen har, sier hun.

Hun sier hun ble anbefalt å søke.

- Jeg kjenner jo ganske mange fylkesmenn, og har fått høre at dette vil du passe til, sier den tidligere KrF-lederen.

Nåværende fylkesmann Hans J. Røsjorde, går av 11. november, men Svarstad Haugeland sier det ennå ikke er bestemt når hun skal tiltre.

- Jeg vil nå gi full styrke i den jobben jeg har. Jeg må ikke mentalt være borte fra den, for vi er i en krevende prosess her. Så vil jeg begynne å skru om når vi nærmer oss, sier hun.

Hun får millionlønn
Svarstad Haugland vil som fylkesmann få en lønn på over en million kroner.

- Når det gjelder lønn og godtgjørelse vil de nye fylkesmennene bli tilbudt de samme betingelsene som de avtroppende, sier avdelingsdirektør Svein Derbu i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet til Nettavisen.

Alle fylkesmenn i Norge tjener likt, rundt 1,05 millioner kroner.

- Det er ingen spesielle frynsegoder knyttet til fylkesmannsembetet, utover det som gjelder for lederstillinger i Staten, som fri avis og mobiltelefon, sier Derbu.

Men kravet er at fylkesmannen må bo i fylket der man jobber.

Fredag ble også Anne Karin Hamre og Jørn Aksel Krog utnevnt til fylkesmenn i henholdsvis i Sogn og Fjordane og Sør-Trøndelag. Svein Ludvigsen er oppnevnt for en ny åremålsperiode i Troms.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.