- Jeg frykter at kattene blir massakrert

Foto: Nils-Erik Kvamme (Østlandsposten)

Agnar Melberg føler Larvik kommune behandler ham som kriminell, og frykter hva som kan skje dersom han må i fengsel.

20.07.10 09:28

- De har aldri vært interessert i verken samarbeid eller dialog. Kun maktbruk, sier han og er skremt over at han er politianmeldt nok en gang, sier Melberg til Østlandsposten.

Les også:Strand stenges grunnet kattebæsj

- Min sak har aldri blitt fremmet i forliksrådet. I stedet har kommunen opptrådt autoritært og hers-kesykt. Jeg skal bort for enhver pris, slår han fast og mener et tilbud om bolig aldri har vært reell.

- Jeg ble tilbudt en leilighet i Stavern til 5.000 kroner måneden. Det har jeg ikke mulighet til å betale. Der var det heller ikke plass til kattene. De er det viktigste i livet mitt, og de kan jeg aldri kvitte meg med, sier han.

Det andre tilbudet han har fått, har vært på et bofellesskap preget av stoffmisbruk og av mennesker som slet med psykiatriske problemer.

Frykter fengsel
- Men er du reelt sett interessert i bolig?

- Jeg er en person som hele livet har levd for meg selv. Jeg har aldri fulgt massene, men ønsker å være selvstendig. Jeg mener at det i et raust inkluderende samfunn må være plass til mennesker som er litt annerledes. Mennesker som er skeptisk til autoritetene. Ellers går vi dukken. Derfor ønsker jeg heller ikke sosialstøtte. Men en bolig har egentlig aldri vært reelt fra kommunens side. Jeg har ikke krav på bostøtte, og jeg har ingen inntekt. Da sier det seg selv, sier Melberg som tror han går tøffe dager i møte, nå som en ny anmeldelse ligger på bordet hos politiet, sier han til Østlandsposten.

- Jeg har allerede en dom hengende over meg for å ha forstyrret privatlivets fred. 12.000 kroner kan jeg ikke betale. Subsidiert handler det da om 24 dagers fengsel. Og skjer det, frykter jeg kattene blir massakrert, og jeg går dukken. Det er kanskje det de håper på, sier han og lurer på hvorfor ikke kommunen kan behandle ham som et menneske.

- Kommunen trenger en syndebukk
- Kommunen tror jeg fører en kamp mot dem. Min kamp er ikke rettet mot kommunen. Min kamp handler om å overleve selv, og gi mat og stelle med kattene mine. Derfor ser jeg mørkt på det nå, sier han og etterlyser nok en gang litt menneskelighet og toleranse fra kommunens folk.

- Men nå er stranda stengt på grunn av kattene dine. Skjønner du folks vrede?

- Dette gjorde de midt i fellesferien. Hvis de hadde mistanke om at kattene mine har forurenset stranda, burde de gjort det lenge før badesesongen begynte. Jeg har hatt mange flere katter tidligere, og de jeg har nå er ikke på stranda i det hele tatt. Jeg har egne kattedoer til dem. Men sprer du frykt om at selve svartedauden er på vei, blir folk redde og tør ikke gå her. Kommunen trenger en syndebukk. En som ødelegger og utsetter folk for smitte. Dette de gjør nå kaller jeg sosial rensing. Det handler ikke om kattene i det hele tatt. Det er meg de skal ha bort, mener han ovenfor Østlandsposten.

Åpen for dialog
- Ser du noen som helst løsning på striden?

- Dommen må begraves. Så lenge den står har jeg ingen tidsperspektiv lenger. Jeg har tidligere stilt meg åpen for dialog ved å begrense kattebestanden. Jeg setter meg ikke på bakbeina. Og botilbudene skal være akseptable om de kommer. Og ikke som illusjon om at kommunen følger reglene. Men jeg tror dessverre kommunen spiller teater, og er aldri interessert i å finne kompromiss. Jeg skal lyde en ordre. Basta!

For fem år siden ble Melberg med namsmyndighetenes velsignelse kastet ut fra gården der han bodde. I disse fem årene har han følt seg trakassert av kommunen.

- Jeg har fått hele samfunnet mot meg, og blir behandlet som en grov kriminell. Nå handler det om fengsel, og bli behandlet som en psykiatrisk pasient. Det eneste jeg vil er å overleve og gi kattene et godt liv. Jeg gjør fortsatt krav på nødretten min. Jeg har ikke noe annet sted å bo. Da kan de ikke rive ned det lille jeg har, avslutter Agnar Melberg.

Les flere nyhetssaker fra Østlandsposten her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.