*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg gråt av glede

Foto: (Jørgen Berge/ TV 2 Nettavisen)

RIKSHOSPITALET (TV 2 Nettavisen): - Det var en utrolig flott og sterk opplevelse. Jeg gråt av glede, sa en rørt kronprins Haakon da han onsdag ettermiddag møtte pressen på Rikshospitalet.

21.01.04 16:10

Kronprinsen talte til nærmere 70 fremmøtte pressefolk.

- Kronprinsessen tok frem «morskraften» i seg. Det var tøft og fantastisk å være med på, sa den nybakte faren med glimt i øyet.

Kronprins Haakon røpet også at han var veldig trøtt etter fødselen.

- Ja, jeg har jo ikke sovet så mye i natt, sa han. Han mente han verken hadde energi til «å knuse stein» eller «skyte bjørner» som svoger Ari Behn mente han fikk krefter til da hans datter Maud Angelica ble født.

Kronprins Haakon hilste fra kronprinsessen og fortalte at storebror Marius var en av de første som fikk vite at lillesøsteren var født.

- Jeg har jo vært så heldig å få ha Marius i livet mitt en stund og lært meg å forholde meg til barn, sa kronprinsen som bekreftet at han også har skiftet bleier før.

3.686 gram og 51 centimeter
Haakon røpet for pressen at han selv klippet navlestrengen på datteren.

- Jordmor hjalp til og det gikk veldig fint, det. Tilstede under fødselen var kronprinsparets lege Babill Stray-Pedersen, jordmor Bente Rønne og barnepleier Turid Pettersen. Overlege Thomas Åbyholm, men han var ikke tilstede hele tiden.

Prinsessens vitale mål ved fødselen var 3.686 gram og 51 centimeter. Fødselen tok «roughly» fem timer, som kronprinsen uttrykte det.

- Og hun er det vakreste og fineste pikebarnet i hele verden, utbasunerte faren.

Kronprinsen fortalte lykkelig om datterens første øyeblikk.

- Hun kom til verden, åpnet øynene og kommuniserte med oss. Hun så på oss og vi fikk blikkontakt. Etter noen timer sovnet hun. Siden har jeg båret henne rundt. Det er veldig fint, det kan anbefales, sa en tydelig beveget kronprins.

Røpte ikke navnet
Til tross for mange spørsmål, ville ikke kronprinsen ikke røpe navnet de har valgt til datteren.

- Vi setter pris på alle gode forslag. Vi har gått gjennom veldig mange navn og vi har tenkt på mange alternativer. I morgen skal dere få vite det, sa han på pressekonferansen.

Kronprinsregenten leder ekstraordinært statsråd torsdag klokken 11. Haakon opplyste at kong Harald har bestemt at tronarvingen skal ha tittelen Hennes Kongelige Høyhet.

- Hun er mørk
Rett etter presskonferansen satt kronprinsen seg i bilen til Skaugum, der mor og den nyfødte allerede venter. Og han forbereder folket på at han vil holde seg mest mulig borte fra offentligheten den nærmeste tiden.

- I den situasjonen jeg er i nå, setter jeg av mye tid til familien de nærmeste ukene. Jeg vil bare gjøre det mest nødvendige jeg må for å følge konstitusjonen, sa Haakon.

På direkte spørsmål sa Haakon at datteren har trekk fra begge foreldrene, men han har vanskelig for å si hvem hun ligner mest på. Noe røpet han likevel:

- Hun er mørk.

Første dronning på over 600 år
Prinsessen ble født klokken 09.13 onsdag morgen. Alt står bra til med mor og barn, opplyste Slottet i formiddag.

Den lille prinsessen blir Norges første dronning på over 600 år, når hun en gang overtar som regent.

- Jeg er flink til noen ting, men ikke spå fremtiden. Det er opp til det norske folk hva som skal skje, sa kronprinsen da nyhetsbyrået Reuters spurte om han mente dette styrket monarkiet. Men Haakon la ikke skjul på at han godt kunne se sin lille prinsesse som regent en gang i fremtiden.

- Hvis hun blir gitt et godt fundament og en god oppvekst, gir rollen mange og flotte muligheter som jeg og kronprinsessen har lært å sette pris på, sa han.

Kronprinsessen ble lagt inn på Rikshospitalet ved 04-tiden onsdag morgen. Kronprins Haakon kjørte selv Mette-Marit til sykehuset, fulgt av politieskorte.

Se kronprinsregenten på web-TV

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag