*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg har aldri truet Norge

Foto: (TV 2)

Mulla Krekar mener han aldri har vært en fare for Norge, men sier han gjerne kjemper mot amerikanerne. I dag må han kjempe mot Tolle Stabell.

10.06.05 09:34

Torsdagens vitneforklaring fra saksøker mulla Krekar ble en lang tale om forholdene i Kurdistan, om Koranen og om Donald Rumsfeld.

Mulla Krekar er en lærd mann som er vant til å tale for muslimer, men det er langt fra moskeene i Nord-Irak til Oslo tinghus. For oss nordmenn virket deler av hans forklaring både uforståelig, usammenhengende og irrelevant i forhold til saken.

Fredag er ventet å bli langt mer konkret, for da må mullaen svare på spørsmål fra assisterende regjeringsadvokat Tolle Stabell. Han vil forsøke å bevise at Krekar er terroristen som er en fare for norsk sikkerhet.

Ikke farlig for Norge...
I løpet av torsdagen rakk mulla Krekar å avvise flere påstander som, hvis de blir stående, vil gi ham utreisebillett til Irak. Dette går spesielt på hans uttalelser som skal ha virket direkte truende for Norge.

Den sterkeste beviset er talen på Palltalk på internett der Krekar skal ha åpnet for selvmordsaksjoner i Norge.

- Vi kan ikke støtte en handling hvor en person sprenger seg selv i en folkemengde, og de som blir drept kan være Meling (Brynjar, hans advokat), min datter eller Kristin Halvorsen, sa Krekar i retten.

Krekar mener at opptaket fra Palltalk er forfalsket. TV 2 Nettavisen kjenner til at mannen som tok opp talen der Krekar skulle ha kommet med slike påstander, er medlem av PUK - den største motstanderen av Krekar og Ansar al-Islam i Nord-Irak.

Krekar hevdet at et angrep på fienden utenfor islamske land, er et brudd mot det som står i Koranen.

- Ta for eksempel en soldat som har vært med i kamphandlinger. Hvis han trekker seg tilbake og reiser sin vei, så kan man ikke drepe ham. Man kan ikke drepe en amerikansk soldat i Boston eller Washington. Kanskje soldaten har endret mening. Og av den grunn kan man ikke gjøre det, sa Krekar i retten.

¿men for Rumsfeld
Men Krekar innrømmet gladelig at han støttet motstanden mot amerikanerne i Irak, og han sa også torsdag at Osama bin Laden er perlen i den islamske kronen.

- Det er slik at jihad er tydelig og klar. Når et vantro regime invaderer et muslimsk land, blir jihad en forpliktelse som bønn og pilegrimsreise. Og det er det jeg sier. Det er ikke omstridt, sa Krekar i retten.

Selv skulle han gjerne ha reist til Irak og kjempet mot amerikanerne der.

- Da hadde jeg gått inn med tapperhet og vært mann og forsvart Koranen mot Rumsfeld (Donald, amerikansk forsvarsminister).

De siste dagene har det vært mye snakk om selvmordsbombere. Krekar sa torsdag i retten at disse krigerne var martyrer som utførte den største dåd.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.