Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg har ikke drept ham

Foto: Privat/Erlend Aas/Scanpix
Sist oppdatert:
Den drapssiktede franskmannen ba Oslo tingrett om å tro ham tross overveldende bevis.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Oslo politidistrikt pågrep mandag morgen den 44 år gamle mannen i forbindelse med etterforskningen av drapet på Vegard Bjerck på Skøyen i Oslo 18. desember 2008.

Den pågrepne er siktet for forsettlig drap, og er den samme mannen som tidligere har vært pågrepet og fengslet for drapet.

Grunnlaget for pågripelsen er at politiet nå har fått en viktig teknisk rapport om en kniv som har vært til undersøkelse i Tyskland.

Fengslet i fire uker
Mandag ettermiddag ble den siktede mannen fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett.

- Vi er sikre på at vi har funnet drapsvåpenet, konstaterte politiadvokat Cecilie Gulnes etter fengslingsmøtet.

44-åringen ble fengslet i fire uker, men anket avgjørelsen på stedet.

Retten finner at den drapssiktede nå med skjellig grunn kan mistenkes for drapet på Vegard Bjerck, og at bevisene er vesentlig styrket siden han ble løslatt fra varetekt i 2009.

De mener det er grunn til å frykte at han vil unndra seg straffeforfølging. Både fordi bevisene er styrket, men også fordi han nå er arbeidsløs og at han ikke er norsk statsborger. Retten mener derfor at han bør kunne fengsles fram til en hovedforhandling.

Fant slitespor på kniv
Etter det Nettavisen erfarer, konkluderer de tekniske sporene fra Tyskland med svært høy sikkerhet at en kniv som er beslaglagt hjemme hos den siktede, er den samme kniven som ble brukt til å drepe Vegard Bjerck.

Slitespor som er helt unike for denne kniven, skal nemlig være funnet på ribbeina til avdøde.

Politiet har lenge sagt at denne kniven kan være drapsvåpenet.

- Ville ha kvittet meg med kniven
Mot slutten av fengslingsmøtet ba den siktede mannen om ordet.

Nettavisen snakket etter fengslingsmøtet med mannens advokat Knut Lindboe, og har fått tillatelse til å sitere hva mannen sa, fordi han ønsker at hans syn på saken skal komme fram.

- Jeg er helt klar over denne situasjonen og alvorlighetsgraden i situasjonen som gjør at jeg er her i dag. Hvis jeg hadde begått den kriminelle handlingen jeg er beskyldt for så hadde jeg erkjent det i dag, sa 44-åringen.

Mannen sa at han allerede i januar visste at politiet gjennomførte omfattende undersøkelser for å knytte en av de 14 knivene beslaglagt hjemme hos ham, til drapet.

- Hvis jeg hadde ønsket å rømme så hadde jeg gjort det da. Og hvis jeg hadde drept denne mannen med kniven så ville jeg vel ha kvittet meg med kniven, sa mannen.

Frykter at han skal flykte
Fredag mottok Oslo politidistrikt den omfattende rapporten fra Tyskland.

Hele rapporten er ikke oversatt ennå, men konklusjonen er så sikker at politiet ønsket å varetektsfengsle mannen på grunn av unndragelsesfare.

Politiet frykter at mannen skal rømme landet.

Forsvarer: - Rapporten er tydelig
Mannens forsvarer erkjenner at konklusjonen i rapporten er overveldende.

- Ja, den er veldig tydelig på at dette er drapsvåpenet. Men det høres jo utrolig rart ut at han skal ha drept en person med kniven, vasket den ren og lagt den i kjøkkenskuffen slik at familien brukte den i en halvt år til han ble pågrepet, sier Lindboe til Nettavisen.

Han ble kjent med rapporten mandag morgen og har det ennå ikke klart for seg hvor tungt et slikt bevis pleier å være i tysk eller europeiske domstoler

Siktede er i dag arbeidsledig og får ikke jobb fordi han har en drapssiktelse hengende over seg. Han ble pågrepet mandag morgen

Hadde delvis alibi
Fra tidligere av har bevisene mot mannen ikke vært sterke nok til å varetektsfengsel ham. Da var bevisene at han hadde ripet opp biler i parkeringshuset der Vegard Bjerck ble drept, og politiet mente at dette var motivet. I tillegg hadde hunder fulgt spor til oppgangen der mannen bodde.

Problemet var at mannen delvis hadde alibi fordi han jobbet på datamaskinen denne kvelden.

Nå mener politiet altså med sikkerhet å kunne knytte en av mannens kniver til drapet på Bjerck.

Den drapssiktede mannen samtykker ikke til varetektsfensling.

- Hadde ripet opp biler
Vegard Bjerck ble drept med kniv i parkeringshuset der han bodde på Skøyen i desember 2008.

Sommeren 2009 ble hans nabo siktet for drapet. Politiet mente at Bjerck ble drept fordi han hadde sett at naboen hadde rispet opp bilen til en tredje nabo.

- Politiet har hele tiden trodd at Vegard Bjerck kom over noen som hadde urent mel i posen. Vi fant etter hvert ut at noen hadde ripet opp biler i garasjen før og etter drapet og at det er den siktede personen. Han har innrømmet å ha ripet opp bilene, sa politiadvokat Cecilie Gulnes under fengslingsmøtet i 2009.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!