RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Are Slettan)

- Jeg har ingenting å frykte

Sist oppdatert:
Leif Sverre Rosén håper han får forklare seg i Stortinget om legestriden i Afghanistan.

SALT LAKE CITY (Nettavisen): En kampklar generalmajor Leif Sverre Rosén er nå på vei hjem til Norge.

Han ser frem til å få lagt frem sin versjon av striden om legemangelen i Afghanistan, en strid som kulminerte med at han følte seg presset til å trekke seg etter å ha gått offentlig ut med kritikk.

- Jeg har ingenting å frykte. Jeg har vært konsekvent fra første stund. Jeg vil gjerne forklare meg for Stortinget, sier han til Nettavisen på vei til flyplassen i Salt Lake City i USA, hvor han har vært på en konferanse.

Mandag vil forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svare på et brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om saken. Dersom ikke komiteen er fornøyd med redegjørelsen, kan Strøm-Erichsen bli innkalt til en åpen høring i saken.

Nettavisen skrev fredag at det i regjeringskretser er betydelig skepsis til forsvarssjef Sverre Diesen.

Nedprioritert
Rosén er rasende på beskyldningene fra Diesen om at den dårlige legedekningen for styrkene i Afghanistan skyldes at han har gjort en dårlig jobb.

Sanitetstjenesten er over lang tid er blitt nedprioritert til fordel for kampavdelinger, som gir mer prestisje, mener Rosén. Han tror dette har røtter tilbake til den første Irak-krigen, hvor de vestlige tapene var små, noe som skapte overmot, ikke bare i Norge.

Har 500 sider dokumentasjon
Rosén sier han har 500-600 sider med dokumentasjon i saken. Det gjelder både diverse dokumenter og oversikt over hva som skjedde når.

- Jeg har loggført så godt jeg kunne. Jeg har skrevet ned dato og tid når ting er blitt sagt og gjort, sier han.

- Jeg kommer ikke til å endre noe på min fremstilling, sier Rosén.

Toppet seg
Problemene toppet det seg under behandlingen av budsjettet for 2007. Ifølge Rosén ble det under budsjettbehandlingen, som begynte på ettervinteren i fjor, lagt urealistisk lave rammer for sanitetstjenesten. Han sier at en av hans underordnede ga følgende karakteristikk av de foreslåtte rammene:

- Da kan vi bare sitte på baken og motta lønningsposen. Stort mer kan vi ikke gjøre.

Først i oktober i fjor kom det en foreløpig melding om at rammene ville bli utvidet, og 30. november ble beløpet klart.

Ifølge Rosén er det umulig å drive tjenesten på denne måten. Det er altfor sent til at man rekker å rekruttere og lære opp folk for utenlandstjeneste.

- Det sto på stedet hvil i åtte til ni måneder. Jeg har aldri sett maken til sendrektighet. Jeg har vært gjennom budsjettprosesser med tre forsvarssjefer. Det har aldri før vært noe problem, sier han til Nettavisen.

Den langvarige striden ble aktualisert denne måneden da en bombe rammet en bil med to norske soldater i Meymaneh, nordvest i Afghanistan. En døde, den andre overlevde, trolig fordi en tysk lege tilfeldigvis var i nærheten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere