*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg holder det jeg lover

Foto: Kjetil Mæland (Mediehuset Nettavisen)

Det sa Viggo Kristiansen til fengselsaspiranten etter først å ha sagt: «Jeg skal gjøre dette året til et helvete for deg.»

26.01.09 14:13

- Viggo Kristiansen er enten kjempehyggelig, overhyggelig. Eller så er han veldig sinna og autoritær.

Slik beskriver avdelingslederen på avdeling C Viggo Kristiansen. Den dobbeltdrapsdømte 29-åringen beskrives som en innsatt med to ansikter.

- Viggo kan være veldig sort/hvitt. Enten er det veldig bra, eller så er det veldig dårlig. Han skifter fort fra det gode humøret til den mer autoritære holdningen. Da kan han virke veldig sinna, fortalte avdelingssjefen som har hatt ansvar for Viggo Kristiansen siden han kom til Ila i 2002.

- Viggo var truende
Spørsmålet er om Viggo Kristiansen var i det svarte eller hvite lunet da han fremsatte ordene. Selv mener Kristiansen at ordene ble sagt i en humoristisk tone.

«Hadde dette vært utenfor hadde de ikke funnet deg (...) jeg skal gjøre dette året til et helvete for deg.»

Ordene kom fra Viggo Kristiansen sin munn overfor en fengselsaspirant ved Ila fengsel i februar 2008. Det er ingen tvil om at ordene faktisk ble sagt av den dobbeltdrapsdømte Viggo Kristiansen. Spørsmålet er om ordene har blitt fremsatt som trusler i rettslig forstand.

- Ikke trusler
I Bærum tingrett tidligere mandag fortalte Kristiansen at truende ord var vanlig på Ila fengsel, og at ordene ikke var ment som trusler.

Det var ikke den fornærmede fengselsaspiranten enig i.

- Som sagt synes jeg det var ubehagelig. Den jeg bet meg merke til var «hadde dette vært utenfor så hadde de ikke funnet deg igjen». Det er ganske ubehagelig å få en slik frase servert. Om han mente det reelt tror jeg ikke, men det var ment for å skape en reaksjon, sa betjenten i retten.

- Holder det jeg lover
Fengselsaspiranten satt i vaktbua på avdeling C om kvelden 29. februar 2008 da Viggo Kristiansen hadde kommet inn. Kristiansen var oppjaget og skal ha startet seansen ved å kalle aspiranten for en «sadistisk psykopatjævel». Høylytt, og med fingeren hevet, kom Kristiansen med de truende ordene.

- Er det en trussel? hadde aspiranten spurt Kristiansen etter hans tirade.

- Jeg holder det jeg lover, hadde Kristiansen svart.

- Enten hyggelig, eller helt motsatt
- Jeg syntes det var ubehagelig i en periode etterpå. Etter én til to måneder ble han hyggeligere å ha med å gjøre. Viggo er enten veldig hyggelig, eller så er han helt motsatt, sa aspiranten.

Viggo Kristiansen forsvarer, Sigurd Klomsæt, har gjennom mandagen stilt spørsmål ved om de angivelige truslene fikk konsekvenser på Ila fengsel. Kristiansen skal verken ha fått refs internt i fengsel etter truslene. Fengselsaspiranten har heller ikke oppsøkt psykolog eller annen hjelp der hans sterke opplevelse har blitt dokumentert.

- Ikke truende
Et vitne til hendelsen gikk imot det fengselsbetjentene tidligere hadde forklart i retten. Personen, som er innsatt ved Ila fengsel, kom inn med posten da Kristiansen fremsatte de truende ordene. Personen overhørte Kristiansen si «hadde dette vært utenfor hadde de ikke funnet deg».

- Jeg opplevde ikke det som truende. Jeg syntes de hadde en god tone, sa vitnet som nå utdanner seg til psykolog. Vitnet fortalte at det på avdeling C på Ila er en uformell tone mellom innsatte og ansatte. Et miljø med galgenhumor og godsinnet sarkasme som har rom for slike truende ord som Kristiansen kom med.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.