*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg hørte det skulle være en demonstrasjon her

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

Handelsstanden skylder på politiet, politiet skylder på media. Men lørdag blir det ny demonstrasjon.

14.01.09 22:37

PARKVEIEN (Nettavisen): Torsdag ettermiddag var området rundt den israelske ambassaden i Oslo sperret av og politiet sto mannsterke klare til å ta imot eventuelle demonstranter.

Full forvirring
Problemet var bare at det aldri kom noen for å demonstrere - bortsett fra én ung mann som var like forvirret som politi, handelsstand og media.

- Jeg hørte det skulle være demonstrasjon her i dag, men jeg er ikke helt sikker på når, sa den enslige demonstranten, som ikke ville si navnet sitt til Nettavisen.

- Jeg fikk beskjed om at det skulle skje nå, sier han videre, like før klokken 17.

På den tiden var området foran politisperringene i hovedsak befolket av journalister og fotografer, i tillegg til enkelte nysgjerrige som stoppet kort, på vei hjem fra jobb.

- I samarbeid med politiet
Årsaken til medias interesse, fulgte etter at det kom meldinger om en markering foran den israelske ambassaden klokken 16. Ungdomsgrupper med blant annet utgangspunkt i Blitz-miljøet skulle stå bak markeringen, og Handelsstandforeningen hadde bedt sine medlemmer om å fjerne løse gjenstander som kunne føre til større skader dersom det kom til opptøyer.

Oslo Handelsstand sier den hadde fått sine meldinger fra politiet.

- I samarbeid med politiet er vi klar over at det skal være planlagt en demonstrasjon som skal starte i Parkveien i 16-17-tida. Erfaringsmessig starter bråket etter arrangementet i Parkveien, derfor har vi varslet våre medlemmer, sa foreningens adm.dir. Morten Fure til Dagbladet.no tidligere i ettermiddag.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Hausset opp
Politiet på sin side skylder på at media har hausset opp saken.

- Vi har egentlig fått våre meldinger mye gjennom media. Selv har vi ikke hatt grunnlag for å tro det skal bli opptøyer i kveld, og vi ønsker at dette ikke blir tatt ut av proporsjoner.

Grunnen til at store politistyrker ble utplassert rundt ambassaden og Parkveien sperret, forklarer Grøndal slik.

- Vi har tatt høyde for at det kan skje noe, ut fra det vi har sett og ut fra de signalene vi har fått. Melding fra Handelsstandforeningen til deres medlemmer ser vi som et forebyggende aspekt, men av en eller annen grunn har den fått voldsom oppmerksomhet.

Informasjonssjefen sier likevel at det har vært dialog mellom politi og handelsstanden, der fjerning av gjenstander utenfor medlemmenes lokaler var tema.

- Men det har vi ment som forebyggende, og ikke fordi vi fryktet at det skulle bli opptøyer.

Plakat hos Blitz
Ifølge VG Nett skal en plakat utenfor Blitz-huset være grunnen til at politiet valgte å stå klar utenfor ambassaden.

- Det vi har rykket ut på her, skyldes en plakat som ble hengt opp på Blitz som meldte om en demonstrasjon, sa innsatsleder Rune Instebø til VG Nett på stedet.

- Jeg kjenner jeg ikke til noen plakat der, sier Grøndal til Nettavisen.

Lørdag ettermiddag
Grøndal sa til nettavisen tidligere på dagen at det ikke hadde vært noen søknad inne om en demonstrasjon torsdag. Lørdag ettermiddag er det derimot planlagt nok en demonstrasjon mot Israel, og Blitz har på sine hjemmesider oppfordret folk å delta.

«Det er viktig at motstanden mot den israelske aggresjonen i Midtøsten fortsetter. Vi mobiliserer derfor til videre lørdagsdemonstrasjoner. Vi ønsker at flest mulig folk og organisasjoner tilslutter seg,» skriver en ikke navngitt person på Blitz` offisielle hjemmeside.

Forøvrig forlot den enslige demonstranten stedet, en god stund før journalistene dro.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.