*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg hørte stemmer

OSLO TINGHUS (TV 2 Nettavisen): Den tiltalte 41-åringen forklarte seg tirsdag om sykdommen som ledet opp til trikkedrapet på Bislet i fjor sommer.

26.04.05 14:23

- Jeg ble fortalt at jeg skulle utskrives. Det godtok jeg ikke. Da de sa at de ikke ville la meg være på sykehuset, så gikk jeg bare ut. Jeg følte de ikke tok hensyn til saken min. Sosialkontoret sa at jeg måtte klare meg selv etter utskrivelsen, fortalte den drapstiltalte 41 åringen i Oslo tingrett.

Det var fredagen før drapet at han ble utskrevet fra psykiatrisk avdeling ved Ullevål sykehus. Sykehuset har tidligere fått kritikk for at de skrev ut mannen selv om han var alvorlig syk. I dagene som kom ruset han seg på det narkotiske stoffet khat. Selve tirsdagen, 3. august 2004 da Terje Mjåland ble knivdrept og fem andre ble skadd på trikk 17 på Bislett, husker han ingenting av.
Nedoverbakke
Tirsdag fortalte mannen Oslo tingrett hvordan hans liv hadde gått nedover etter at han kom til Norge fra et Somalia herjet av borgerkrig i 1987. I Norge ble mannen gift og fikk to barn. Fra før hadde han vært gift både i England og Somalia, og har et barn i Somalia.

- Jeg mistet etter hvert nattesøvnen fordi jeg hadde problemer med kvinner jeg har vært gift med, og fordi jeg ikke fikk meg noen jobb, fortalte han i retten.

I 2000 ble han skilt fra sin kone i Norge. Da begynte han å høre stemmer inne i hodet sitt, og tok dette opp med en lege. Legen ville da at han skulle legges inn. Ifølge den tiltalte søkte legen to ganger om innleggelse, men fikk avslag begge gangene.

Trusler i hodet
- Det var både kvinnelige og mannlige stemmer, og de snakket somalisk. De truet meg hele tiden, 24 timer i døgnet (¿) de truet med at de skulle drepe meg.

I 2003 reiste han til Somalia i håp om at han der skulle bli frisk. Det skjedde ikke. Han ble isteden syk av malaria og lå syk i seks måneder.


Klikk på bildet for å forstørre.


- Stemmene snakket til meg, og om meg. De snakket om alt mulig. Noen ganger truet de meg, og andre ganger plaget de meg. De hadde tatt over kontrollen. Jeg hadde ingen kontroll, fortalte den tiltalte.

Han fortalte at stemmene også i visse tilfeller var befalende, og at han adlød.

- Khat tok knekken på meg
I Somalia begynte den tiltalte å bruke det narkotiske stoffet khat, noe han fortsatt med da han kom til Norge sommeren 2004 - noen måneder før drapet.

- Jeg var frustrert over at jeg ikke hadde noe sted å bo. Derfor fortsatte jeg å ruse meg. Jeg brukte khat slik at jeg kunne holde meg våken om natten, sa mannen.

- Jeg var veldig syk da jeg kom tilbake til landet. Jeg forsøkte å få hjelp, men fikk beskjed om å hjelpe meg selv, sa mannen.

Han fortalte retten at han brukte så mye som en kilo khat om dagen.

- Khat tok knekken på meg. Jeg tygde det hele tiden, fortalte 41-åringen i retten.

Stemmene jobbet for politiet
Fredagen før trikkedrapet tirsdag 3. august i fjor, ble han altså innlagt på Ullevål sykehus for psykiske problemer for første gang. Da han ifølge tiltalen gikk på 17-trikken og drepte Terje Mjåland, og skadet fem andre personer, mener de rettssakkyndige at han var psykotisk.

Mannen husker ingenting av selve gjerningen, og erkjente ikke straffskyld da saken startet i Oslo tingrett tirsdag. Hans forsvarer, Heidi Bache-Wiig har tidligere sagt til TV 2 Nettavisen at det begynner å gå opp for ham at han likevel har stått for ugjerningen.

I avhør har mannen fortalt at en stemme sagt at han sto bak drapet på trikken. Stemmene hadde også fortalt at de jobbet for politiet.

Følger forklaringen
Mjålands tidligere samboer og mor fulgte rettsforhandlingen i Oslo tinghus tirsdag. De skal senere vitne i saken.

Påtalemyndigheten mener å kunne knytte 41-åringen til drapet, blant annet ved hjelp av biologisk materiale funnet på trikken. DNA skal altså knytte ham til drapet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.