RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg kan heve vraket

Sist oppdatert:
Bergingsekspert Georg Eide mener det er feil å dekke til Fedje-vraket.

Norske myndigheter besluttet tirsdag å la vraket av den tyske ubåten U-864 utenfor Fedje i Hordaland ligge, til tross for sterke protester. Både miljøorganisasjoner og innbyggerne på øysamfunnet krever at miljøbomben blir fjernet.

- Kurant sak
Vraket blir ikke fjernet fordi Kystvakten mener det ikke finnes sikre metoder for å fjerne det, noe bergingsekspert Georg Eide er helt uenig i.

- Den ligger på 150 meters dyp, men det er ikke noe hinder for å ta den opp. Det er en kurant sak å bruke en kapsel til å heve ubåten. Og den kapselen er helt tett, så det ikke lekker ut, sier Eide til TV 2 Nyhetene.

Se hele innslaget på TV 2 Sumo her

Eide har hevet både Sleipner, Rocknes og Green Ålesund, og nå jobber han med Server.

Vraket ligger 152 meter under overflaten og inneholder enorme mengder svært giftig kvikksølv. Stoffet blir aldri brutt ned av naturen, men det blir beholderne nervegiften har vært lagret i siden krigen.

- Ikke interessert
Bergingseksperten ville brukt en helt annen metode enn den som er vurdert, men da han kontaktet Kystverket fikk han raskt inntrykk av at de allerede hadde bestemt seg. Animasjonen du ser her nådde derfor aldri departementet.

- Kystverket har ikke vært så interessert i å høre på oss i denne saken, sier Eide til TV 2 Nyhetene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere