*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg orker ikke denne byen

Foto: (Mediehuset Nettavisen)

For tre år siden ble hun overfalt og voldtatt i Oslo sentrum. Fredag var hun tilbake, men besøket ga vonde minner.

04.10.10 09:52

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Fredag startet straffesaken mot en 27 år gammel afrikaner som er tiltalt for fire overfallsvoldtekter i Oslo. Til politiet hadde mannen tidligere erkjent tre av voldtektene. I Oslo tingrett fredag erkjente han også at han hadde voldtatt den fjerde kvinnen.

De fire kvinnene fortalte fire svært ulike historier om voldtektene og hvordan de har påvirket dem i ettertid. Nettavisen gjenga fredag historien til kvinnen som ble voldtatt på Vår frelsers gravlund i Oslo.

Les. - Dødsangsten var det verste

En av de andre ofrene var på et kort besøk i Oslo da hun ble overfalt i oktober 2007. Hun hadde vært på vei fra utestedet Smuget til Oslo Plaza der hun hadde hotellrom. På veien hadde hun møtt den tiltalte 27-åringen. I et smug et eller annet sted i Oslo sentrum ble hun dyttet i bakken og voldtatt.

- Jeg orker ikke den byen her. Den vekker opp vonde følelser. Jeg har pleid å like å reise, men nå er jeg bare hjemme, fortalte kvinnen til Nettavisen under en pause i den vonde rettssaken.

- Det var helt grufullt. Jeg ville mye heller ha fått skikkelig juling. Det er jo forferdelig ydmykende. Det var min kropp, sa kvinnen. Hun synes det er fryktelig at man ikke kan føle seg trygg i Oslo. Fredag var hun i byen for å vitne i rettssaken. Hun reiste hjem samme dag.

I smuget hadde mannen dyttet henne i bakken, dratt av henne klærne og voldtatt henne. I likhet med to av de andre ofrene fortalte hun at det hele var over på kort tid.

- Jeg husker at det gikk så fort. Det var som om han nøt volden mot seg. Å kjenne at han var stor og jeg var liten. Ikke selve den seksuelle handlingen. Han er en syk, syk mann.

Etter voldtekten hadde hun til slutt kommet tilbake til hotellrommet med hjelp av en snill drosjesjåfør. Der ventet vennen hennes.

- Det snodigste av alt var at han sa jeg skulle gå å dusje og glemme det hele. Jeg sa at dette kan jeg ikke glemme, for han har voldtatt før og vil gjøre det igjen. Jeg merket med en gang at han hadde gjort det før. Det ble gjort så profesjonelt, forteller kvinnen.

Det hadde hun helt rett i. Før mannen skulle bli tatt ville han voldta tre kvinner i Norge og en kvinne i Finland.

- Skal se hva han har gjort
Den yngste av de fire ofrene var bare 17 år gammel da hun ble voldtatt i en undergang på Frogner en grytidlig søndag morgen slutten av november 2007. Hun var den eneste av de fire ofrene som ville at gjerningsmannen skulle sitte i rettssalen mens hun forklarte seg.

- Jeg føler det er riktig at personen som har gjort dette mot meg skal se hva han har gjort og ikke bare høre det, sa kvinnen. Hun fortalte i retten at hun hadde bestemt seg for å legge hendelsen bak seg, og ikke la voldtekten ødelegge for livet hennes.

Selv om den unge kvinnen er fast bestemt på å legge hendelsen bak seg, innrømmer hun at den har gått ut over skolegangen hennes. I tillegg mistet hun jobben sin i en klesbutikk som en indirekte følge av voldtekten.

- Jeg hadde en sjef som ville at jeg skulle være på jobb hele tiden, og som ikke hadde noen forståelse for at jeg ble sykmeldt. Hun ville også at jeg skulle være fullt fokusert når jeg var på jobben. Det klarte jeg ikke, så jeg sluttet.

- Ble kald og stiv i blikket
Kvinnen fortalte hvordan hun den søndags morgenen hadde vært på vei til en venn og spurt den tiltalte om veien.

- Jeg var litt usikker på veien og spurte om han visste hvor adressen var. Han svarte ja og jeg fulgte etter ham. Det jeg husker er at han virket veldig fast bestemt på hvor det var men etter hvert ble han litt usikker, fortalte kvinnen.

På veien hadde hun jevnlig telefonkontakt med vennen. Den tiltalte snakket også med vennen på hennes telefon for å finne veien. Like ved undergangen på Frogner endret mannen karakter.

- Han stoppet litt og da ga jeg ham telefonen slik at han kunne snakke med min venn. Da han ga meg telefonen tilbake så ble han kald og stiv i blikket og så slo han meg i ansiktet. Han la meg i bakken og dro meg etter håret inn i et hjørne av tunnelen. Han begynte å kvele meg og ba meg dra ned buksa. Han sa at hvis jeg ikke gjorde det så sa han at han ville drepe meg.

Kvinnen fortalte at hun ble slått flere ganger mens mannen voldtok henne. Det hele gikk svært fort. Etter voldtekten løp mannen bort. Minutter etter møtte hun vennen sin som hadde gått ut for å lete etter henne. Han hadde hørt skriket hennes gjennom telefonen før samtalen hadde blitt brutt.

- Ville låne toalettet
Voldtekten i Kirkeveien lørdag 16. februar 2008 var den som skulle felle voldtektsmannen. Inne i leiligheten hadde mannen etterlatt sitt fingeravtrykk på et vannglass. I motsetning til de andre ofrene hadde damen invitert mannen opp i sin leilighet. Denne kvinnen har også slitt mye psykisk etter voldtekten.

Hun hadde møtt ham på byen og sagt ja til å dele drosje med ham hjem.

- Han spurte om han kunne få være med meg hjem, men jeg sa nei. Så spurte han om han kunne bli med opp og låne toalettet før han gikk. Jeg sa ja, og det var jo veldig dumt gjort.

Spurte om telefonnummeret
- Da han hadde lånt toalettet sa jeg at han skulle gå for jeg var trøtt. Men plutselig sugde han tak i meg, og dro av meg klærne. Se hvor stor den fyren er jeg hadde ikke sjanse til å komme meg løs sa den gråtende kvinnen i vitneboksen.

- Han sa at jeg skulle ligge stille ”or i kill you”. Han hadde helt syke øyne så jeg skjønte at han mente det virkelig. Han kom flere ganger med drapstruslene og presset en pute over ansiktet mitt slik at jeg ikke fikk puste. Jeg tenkte at hvis jeg skulle overleve dette så måtte jeg få puste. Jeg aner ikke hvor lenge det pågikk men det føltes som en evighet, fortalte kvinnen.

Etter voldtekten reiste mannen seg opp og kledte på seg. Før han gikk spurte han kvinnen om hennes telefonnummer.

- Jeg så på ham i vantro. Det var kanskje normalt for ham å voldta folk og spørre om telefonnummeret etterpå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.