*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg så en skygge

Foto: Privat

DRØBAK (TV 2 Nettavisen): - Jeg våknet opp og så en skygge i høyre øyekrok, sier 20-åringen om kvelden da Dereka Maria Mikula ble drept. Les forklaringen hans.

03.11.03 13:30

Den tiltalte forklarte mandag at han ikke hadde noen hete følelser for sin venninne Dereka Maria Mikula, men at han tvert imot var interessert i hennes venninne. Derfor dro han til Dereka natt til 15. mars.

Sorenskriver Finn Kløvstad ledet den første forklaringen til tiltalte. Senere vil aktor og forsvarer komme med oppfølgende spørsmål.

Husket mer
TV 2 Nettavisen gjengir her store deler av forklaringen om hva som skjedde denne kvelden. Lenge husket den tiltalte svært lite av det som skjedde i de skjebnesvangre timene natt til lørdag 15. mars. I august husket han litt mer av besøket hos Dereka. Han fortalte da om ”skyggen” han hadde sett i øyekroken.

- Jeg vil oppfordre deg på det sterkeste til å snakke sannferdig. Hvis du ikke gjør det kan det bli holdt i mot deg, sa sorenskriver Finn Kløvstad før den tiltalte 20-åringen begynte sin forklaring i Ytre Follo herredsrett i dag.

Dette var andre gangen mandag morgen at sorenskriver Kløvstad oppfordret den tiltalte til å snakke sannferdig. Han poengterte også at den tiltalte ikke må forklare seg, men at det kan bli holdt imot ham at han ikke vil forklare seg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Den tiltalte startet sin forklaring med å fortelle om ranet av en butikk som han også er tiltalt for. Den tiltalte forklarte at han i utgangspunktet ikke ønsket å delta i ranet, men at han ble med for å støtte vennen. Kameraten hadde mye gjeld som måtte betales, og tiltalte selv skal aldri har sett noe til pengene.

Narkogjeld
Tiltalte fortalte at det var snakk om narkotikagjeld, og at han selv hadde vært med å kjøpe narkotika sammen med hans medsammensvorne i ranssaken.

Så begynte den tiltalte å fortelle om fredag 14. september som opptakten til drapet på Dereka. Han hadde vært på jobb i Oslo der han monterte brannvarslingsanlegg.

Han fortalte at han dro innom vinmonopolet og kjøpte tequila og tia-maria før han og kameraten dro hjem til tiltalte. Han dro hjem og dusjet og spiste middag med familien. Litt før klokken 20.00 dro han hjemmefra og gikk ned til Son sentrum. Der dro han innom minibanken og møtte venner på tippekiosken. Deretter dro de hjem til en venn som hadde bursdag.

- Vi satt der og pratet og drakk og hadde det hyggelig, fortalte 20-åringen. Jeg og en kamerat delte en halv tequila-flaske. Så drakk jeg Tia Maria-kaffelikør fra små melkeglass. Jeg drakk også noe vodka Battery.

- Jeg kom 20.45 og vi dro mellom 00.30 til 00.45. Jeg var beruset, men ikke veldig full. Jeg drikker aldri så mye at jeg ikke blir gangbar.

- Like før vi gikk fra kameraten, ringte jeg til Dereka, men jeg fikk ikke noe svar.

- Det var ikke noen spesiell grunn til at jeg ringte. Ville høre om noe skjedde utover kvelden. Om det skulle være noen fester Hun visste som regel hva som foregikk.

Felles kjente
- Kjente du Dereka godt?

- Jeg kjente henne ganske godt. Ble kjent med henne i 2000 eller 2001. Vi hadde ikke samme omgangskrets for å si det slik. Noen av hennes venner var mine venner.

- På hvilket tidspunkt ble du oppmerksom på henne, Son er jo ikke så stort? spurte sorenskriver Kløvstad.

- Jeg møtte henne første gang hos en venninne for noen år siden. Husker ikke tidspunktet.

- Hvorfor ringte du henne når dere ikke tilhørte samme gjeng?

- Vi hadde jevnlig telefonkontakt og selv om vi ikke hadde samme omgangskrets, var vi venner. Vi snakket sammen nesten hver dag. Hun hadde vært kjæreste med en av mine kamerater. Det varte ikke så lenge. Jeg og noen i min omgangskrets hadde kontakt med Dereka. Kom innom henne etter at vi hadde vært på fylla. I den siste tiden hadde det ikke vært så ofte. Vi hadde kontakt den siste tiden, for jeg hadde fattet interesse for en av hennes venninner. Hun møtte jeg når jeg var sammen med Dereka. Vi kunne møtes på fester.

Rignte ofte sent
- Jeg var ofte innom henne etter at jeg hadde vært hos kamerater. Vi sto utenfor og snakket sammen. Det hadde skjedd flere ganger at jeg ringte henne så sent som 00.45. Hun kunne også ringe meg så sent.

- Rett før vi skulle gå, ringte hun opp på min venns hustelefon som jeg hadde ringt henne med. Jeg snakket med henne et øyeblikk. Jeg spurte henne om det var noe som skjedde. Hun sa det var en fest hos en som jeg ikke har kontakt med. Det var ikke naturlig for meg å dra dit. Samtalen varte bare et par minutter og det var det eneste vi snakket om.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

- Vi hadde planer om å dra til kafé Oliven i Son. Vi hadde vært seks på vorspielet, men bare tre av oss gikk til Oliven. Det tok 10-15 minutter å gå ned dit.

- Kan du fortelle hvordan stemningen var der? spurte Kløvstad.

- Vi slo oss ned på et tomt bord. Så kom det to eldre personer og satte seg ned ved oss. Vi pratet og stemningen var veldig god. Jeg ga min venn noen penger slik at han kunne gå i baren og kjøpe noen drinker. Vi kjøpte en drink med Battery og Jägermaister. Senere kjøpte vi mer vodka og Battery. Jeg drakk også en flaske med Teaser.

- Oliven stenger 02.30 og vi var der til stengetid. Jeg og min venn dro sammen fra stedet. Vi snakket om alt mulig rart. Var ikke snakk om noen damer da. Vi gikk sammen til en telefonkiosk. Der forsøkte vi å ringe tredjemann for å høre hvor han hadde blitt av. Etter det gikk vi hjemover. Vi skilte lag like utenfor huset til Dereka.

- Hvorfor skilte dere lag der?

- Meningen var at vi skulle hjem begge to, men min venn bestemte seg for å gå tilbake til telefonkiosken for å ringe flere samtaler. Jeg syntes det var bortkastet. Jeg hadde tenkt å gå hjem. Da min venn gikk nedover, tente jeg en sigarett. Jeg så det var lys i leiligheten til Dereka. Jeg tenkte at jeg kan ta meg en tur innom. Jeg gikk opp og ringte på døren. Hun kom og åpnet opp. Hun hadde et pledd rundt seg. Hun sa hei og jeg fikk en klem. Jeg spurte om vi skulle ta en røyk og en prat sammen.

- Vi sto i døren og tok en sigarett. Så gikk vi inn. Hun fortalte at hun hadde sovnet på sofaen og at hun snart skulle legge seg, så jeg kunne ikke bli så lenge. Jeg tok av skoene i gangen. Jeg hadde ikke så mye røyk igjen så jeg spurte om hun hadde. Det hadde hun. Vi gikk inn på rommet hennes og hentet røyken. Vi gikk så og satte oss i stua.

Sorte hull
Her får den tiltalte sitt ”sorte hull” der han ikke husker noe. I denne perioden ble Dereka drept.

- Vi satt og pratet litt. Det neste jeg husker er at jeg skulle på do eller hadde vært på do. Så husker jeg videre biter av hjemveien.

- Husker du hva dere pratet om?

- Jeg husker hva vi skulle snakke om. Det var først og fremst om denne jenta i hennes omgangskrets. Vi hadde hatt intim kontakt noen måneder i forveien. Jeg er ikke typen som liker å ha slik kontakt uten noe mer. Jeg ville gjerne bli bedre kjent med henne, og ønsket råd om hva jeg skulle gjøre. Dereka rådet meg til å gi det litt tid.

- Snakket dere lenge?

- Jeg har ikke noen følelse av tid. Vet ikke hvor lenge jeg ble sittende. Kanskje en halvtime.

- Var noen ute av samtalen i løpet av denne halvtimen. På toalettet for eksempel?

- Nei, ikke som jeg husker.

Så skygge
Den tiltalte hevder at han i august plutselig husket mer av detaljene fra kvelden.

- Rett etter denne kvelden husket jeg ingenting. Nå i ettertid husker jeg litt mer. I august kom jeg på flere detaljer. Jeg skulle på do, men kom aldri så langt. Jeg husker at jeg våknet på gulvet og så i høyre øyekrok en skygge. Og dette kan godt dreie seg om et menneske, men jeg så ikke detaljer. Jeg så bare en skygge.

- Jeg er litt ute etter om du kan gjenskape litt mer av situasjonen. Ble noen irritert på hverandre? ville sorenskriveren vite.

- Nei, jeg har alltid hatt god tone med henne. Det var ingen som ble irritert.

- Det var ikke noe støy i huset?

- Nei. Så vidt jeg vet var det bare oss to. TV-en sto på lavt på en chattekanal.

- Var døren inn til huset låst?

- Jeg var sistemann som gikk inn og jeg låste ikke døren.

- Er det noe mer du vil si om denne situasjonen så langt? Da snakker jeg om mens dere snakket sammen. Det var ingen dårlig stemning, slik jeg forstår på deg, sa Kløvstad.

- Nei, absolutt ikke.

- Forsøkte du å sjekke opp Dereka?

- Nei, vi hadde rotet litt på fester, men jeg hadde ikke slike følelser for Dereka.

- Nå snakker jeg ikke om slike følelser, men følelser som unge menn kan ha 03.00 på natten når halve vettet er borte.

- Nei, jeg hadde ikke slike følelser.

- Hva er det første du husker før du kommer til august?

- Da husker jeg at jeg var på vei hjemover. Jeg husker bruddstykker av hjemveien.

- På veien hjem. Stusset du noe over situasjonen. På klærne dine. På situasjonen. Tenkte du på om du hadde hatt en blackout?

- Nei, hva jeg tenkte på det tidspunktet da jeg gikk hjem, vet jeg ikke. Det er jeg ikke klar over.

- Hva gjorde du da du kom hjem?

- Jeg gikk på badet og pusset tenner. Så slapp jeg ut katten og gikk og la meg.

- Hvor mye var klokken da?

- Det vet jeg ikke. Jeg så ikke på mobiltelefonen.

Deretter tok statsadvokat Arild Holden over spørsmålsstillingen.

- Du sier du husker at du lå på gulvet. Så du Dereka?

- Ja hun lå en meter halvannen fra meg.

- Hva gjorde du da?

- Jeg gikk bort til henne. Tok henne i håret. Så hun var våt. Kjente på henne og fikk masse blod på hånda. Jeg fikk blod på hendene og fikk panikk - sjokk. TV-en lå litt over føttene hennes. Jeg løftet bort TV-en. Jeg sprang mot badet og tok med jakken min. Skyldte hendene i dusjen og skyndte meg ut derfra.

- Da du løftet bort TV-en, hadde du tatt på henne. Kom det blod på TV-en?

- Det vil jeg anta. Husker ikke om jeg tok andre steder. Tror ikke det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.