RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg så Orderud-drapene

Anne Orderud Paust, Marie Orderud, Kristian Orderud, Orderud saken.
Anne Orderud Paust, Marie Orderud, Kristian Orderud, Orderud saken.
Sist oppdatert:
Før pågripelsen i Orderud-saken i 1999 var Harald Orderud i kontakt med såkalte klarsynte. En av dem hevder at hun så hvem som drepte. Kripos-sjefen er skeptisk.

Helt siden drapene i kårboligen på Orderud gård har Harald Orderud hatt kontakt med klarsynte som mener de har sett drapene og personene som utførte dem.

- En person hadde jeg kontakt med umiddelbart etter drapet. Hun hadde sett hva som hadde foregått, og sett drapspersonene. Hun ble overrasket da hun så drapspersonene i mediene før de ble arrestert, sier Harald Orderud til TV 2 Nettavisen. Han ønsker ikke å si hvem av de fire personene som de klarsynte hadde sett.

Flere ganger både før og etter arrestasjonene av Kristin Kirkemo Haukeland, Lars Grønnerød og Per og Veronica Orderud, har Harald Orderud hatt kontakt med klarsynte.

Flere hevder å ha sett drapene, og hvor viktige spor er skjult. Mandag skrev VG om leteaksjonen på Orderud gård etter et hvitt håndkle som en klarsynt mener en av gjerningspersonene har kastet fra seg. Aksjonen ble resultatløs, men Orderud vil fortsette letingen senere i høst.

Skeptisk Kripos-sjef
- Jeg er litt skeptisk til såkalte klarsynte, men jeg blir spørrende når de gir meg opplysninger om for eksempel Kristian Orderuds helsetilstand, hva som sto på bordene og hengte på veggene - ting som de overhodet ikke kunne ha kjennskap til, sier Harald Orderud til TV 2 Nettavisen. Han var nevø til Kristian og Marie Orderud og fetter til Anne Orderud Paus.

Kripos-sjef Arne Huuse sier til TV 2 Nettavisen at han ikke har noen tiltro til såkalte klarsynte, og at de bare skaper falske forhåpninger hos familiene involvert.

- Deres uttalelser er ikke ødeleggende for en etterforskning, ettersom politiet ikke vektlegger slike uttalelser. Men for pårørende og etterlate som klamrer seg til håp om at den typen uttalelser kan føre til oppklaring, kan det være skadelig, sier han.

- Ikke ute etter oppmerksomhet
Harald Orderud hadde ikke hatt kontakt med klarsynte før Orderud-saken. Han mener at disse menneskene langt fra er ute etter å skaffe PR for seg selv.

- Etter min oppfatning går ikke de klarsynte ut og sier noe uten at de er sikre. De jeg har snakket med, har ikke behov for å uttale seg om disse tingene for å leve verdig liv. De mener at de har et kall, og at de ønsker å bidra, sier han.

Gir seg ikke
En av disse er en kjent psykolog i USA som også mener å ha overnaturlige evner. Det var denne kvinnen som fortalte Orderud om håndkleet. Hittil har ikke opplysninger fra de klarsynte gitt avgjørende spor i drapssaken. Heller ikke TV Norges ”Fornemmelse for mord” skal ha gitt nye opplysninger.

Men Harald Orderud gir seg ikke.

- Jeg håper at det en vakker dag kommer informasjon som gjør at vi får vite hvem som drepte de tre i kårboligen, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere