RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg skal rydde opp

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Ap-kommunen Trondheim lot sykepleier jobbe i 57 dager.

Onsdag avslørte TV 2 at Trondheim kommune har satt innleide sykepleiere til å jobbe henholdsvis 50 og 57 dager i strekk uten fri.

Tidligere har kommunen selv gått ut og kritisert private vikarbyråer for å ha brutt arbeidsmiljøloven.

Nå lover Trondheims ordfører Rita Ottervik (Ap) at det skal ryddes opp.

- Jeg forventer og pålegger rådmannen til å rydde opp i dette øyeblikkelig, sier Ottervik til Nettavisen.

Les også: Hun lot folk jobbe i 50 dager

- Totalt uakseptabelt
Ottervik sier hun ser svært alvorlig på avsløringen.

- Vi har brukt det private vikarbyrået Helsenors vikarer og har brutt arbeidsmiljøloven på denne måten, og det er totalt uakseptabelt, sier hun.

- Er det ikke pinlig å bli avslørt selv når dere tidligere har kritisert andre for det samme?

- Det er alvorlig at vi ikke har hatt kontrollrutiner som gjør at vi ikke avslører denne typen brudd på abeidsmiljøloven, svarer ordføreren.

Ottervik påpeker at det ikke er kommunalt ansatte sykepleiere som har jobbet for mye, men innleide vikarer. Kommunen har ikke like stor kontroll på overtidsbruken blant innleid arbeidskraft som blant egne ansatte.

- På TV 2 så det ut som om det var kommunalt ansatte som har jobbet for mye, men dette her er altså vikarer fra Helsenor. Det gjør ikke bruddet noe mindre, men nå har kommunen tatt affære og har sagt opp avtalen med Helsenor, opplyser hun.

Det fulle navnet til vikarbyrået er Konstali Helsenor AS, og på sine nettsider skriver de at de «er et ledende selskap innen utleie av personell til helsevesenet med kvalitet og leveringsdyktighet som viktigste konkurransefortrinn».

- Har sagt opp avtalen
På bakgrunn av flere eksempler på brudd på arbeidsmiljøloven, sa Trondheim kommune opp avtalen med vikarbyrået for en måned siden.

- Vi har en forferdelig dårlig erfaring med Helsenor, som vi er i gang med å rydde opp i forhold til. Det er nå mitt fokus å sørge for at det kommer på plass, sier Ottervik.

Hun forteller at Trondheim kommune siden oktober i fjor har gått gjennom vikarbruken.

- Så langt virker det ikke som det er andre enn Helsenor som vi har problemer med på denne måten, sier Ottervik, som nå altså krever at det ryddes opp for å unngå lignende saker i fremtiden.

- Klart at når det er brudd på arbeidsmiljøloven på en så alvorlig måte, så er vi opptatt av at rådmannen sørger for at vi har kontrollsystemer som sørger for at vi ikke opplever slikt i fremtiden. Vi må ha kontrollsystemer for eksterne vikarer på samme måte som vi har med våre egne ansatte, sier hun.

- Hun bør sparkes
Frps nestleder Per Arne Olsen krevde torsdag at Ottervik må sparkes etter avsløringen, og viser til Adecco-saken der Ap-ledelsen krevde hoderulling.

- Martin Kolberg og Jens Stoltenberg krever hoderulling når Adecco brøt arbeidsmiljøloven, nå forventer jeg samme behandling av det rød-grønne utstillingsvinduet Trondheim, sier Olsen i en uttalelse.

Ottervik har følgende kommentar til kravet om hennes avgang:

- Hva Frps nestleder mener om det har jeg ikke noen synspunkter på. Det å sørge for en god eldreomsorg i Trondheim er min jobb, og det skal jeg fortsette med, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere