RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg skulle bare si «bang»

Sist oppdatert:
20-åringen ville ikke stå opp etter nachspielet. Da skjøt kameraten ham i hodet.

(iOslo.no) En 25-åring er i Oslo tingrett tiltalt for uaktsomt drap etter en våpenlek som fikk tragisk utfall. Han har erkjent straffskyld på alle punktene i tiltalen, og han skal svare for kokainbesittelse og ulovlig våpenhold. Men den mest alvorlige tiltalen gjelder drapet som skjedde i august i 2005.

Den avdøde 20-åringen og hans 25-årige kamerat hadde sniffet store mengder kokain i 20-åringens leilighet gjennom hele kvelden, og hadde sett film og spilt Playstation hele natta.

Da den tiltalte fikk en telefon på morgenen måtte han ut for å levere tilbake en bil. Den avdøde kameraten gikk da og la seg.

- Kan du ikke bare skyte meg?
Da han kom tilbake med frokost lå 20-åringen og sov. Det var en varm augustdag, og den tiltalte ville at han skulle stå opp.

- Det var flott vær ute, og en fin dag, og jeg ville ikke at han skulle sove den bort. Han ville ikke det. På spøk ba han meg om å skyte ham, forklarte den tiltalte under rettssaken mandag.

Ifølge tiltalen grep den tiltalte da en ladd pistol av merket Glock kaliber 45, gikk inn på soverommet og avfyrte et dødelig skudd i hodet på 20-åringen.

Han forklarer selv at han ikke visste at pistolen var ladd. De to skal ha lekt med pistolen dagen i forveien og klikket av mot hverandre. Den skjebnesvangre dagen var det en patron i kammeret.

Skuddet traff 20-åringen i hodet, og han var død da politiet kom til stedet.

- Jeg kunne ikke tro det. Jeg skulle bare bort til ham og si «Bang». Det ble overdøvet av skuddet som gikk av, forklarte den tiltalte 25-åringen.

- Jeg kastet meg over ham og tok hodet hans i hendene mine. Jeg så blodet på min høyre hånd, og det kom fra bakhodet. Jeg så ikke noe blod før jeg satt oppå ham, sa han.

En kamerat av de to ringte på, og 25-åringen løp ned for å åpne døra.

- Jeg tok med pistolen og gjemte den bak noen blomster i oppgangen. Jeg var i sjokk.

- Treg etterforskning
Politiet kom raskt til stedet og pågrep 25-åringen. Tre dager etter skuddet drepte kameraten erkjente den nå 25 år gamle mannen straffskyld for uaktsomt drap. Det var ifølge politiet ingenting som ville tyde på at han skulle ha motiv for å ta livet av kameraten.

Han ble satt i varetekt, og fengslingene ble forlenget fire ganger, før politiet slapp ham ut i november 2005. Etterforskningen har tatt mer enn halvannet år å få opp for tingretten, selv om den tiltalte allerede hadde erkjent straffskyld.

I Oslo tingrett mandag tok politiadvokat Øyvind Holst selvkritikk på den lange behandlingstiden.

- Jeg beklager at denne saken har tatt så lang tid, men da den tiltalte hadde erkjent uaktsomt drap ble saken nedprioritert, sa Holst, og skyldte på ressursmangel i vold- og sedelighetsseksjonen i politiet.

- Takler det dårlig
Kjell Myrland forsvarer 25-åringen.

- For ham er dette en tragisk ulykkeshendelse, sier han til iOslo.no.

Hvordan har han tatt straffesaken mot ham?

- Han har taklet det dårlig. Han sliter psykisk, og har ventet lenge. Han er plaget av skyldfølelse for det som har skjedd, sier Myrland.

Etterforskningen har tatt lang tid, over halvannet år?

- Det er minst ett år for mye. Det ble gjennomført en rekonstruksjon tidlig i 2006, men etter det har det ikke skjedd noe i saken. Den har bare blitt liggende, og det har vært en stor belastning for min klient, sier han.

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere