*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg skulle gjerne vært der og holdt rundt dem

FØLGER SAKEN: Heidi Bjerga, leder i støttegruppa for Neda, utenfor Oslo tinghus mandag.

FØLGER SAKEN: Heidi Bjerga, leder i støttegruppa for Neda, utenfor Oslo tinghus mandag. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Mandag vitnet Neda via telefon fra Jordan i tvistesaken som kan avgjøre familiens framtid.

08.09.14 15:53

OSLO (Nettavisen og NTB): - Jeg hører ikke til her. Jeg er norsk, fikk tingretten mandag høre 13 år gamle Neda si på telefon fra Jordan.

Etter at moren Rimah og faren Said hadde vitnet, var det Neda som fikk komme til orde.

Hun beskrev en vanskelig tid for henne og søsknene etter at de i fjor ble tvangssendt til Jordan.

- Læreren klager mye

- Jeg har det ikke så bra som før. Vi har begynt på skole her, men forstår ikke så godt arabisk som de andre. Læreren klager mye, de andre elevene ler av meg. Jeg synes det er skikkelig teit, sa Neda på sin sandnesdialekt over telefonen.

Mens moren og faren forklarte seg på arabisk og ble oversatt, snakket Neda hele tiden norsk. Hun fortalte at hun fortsatt holder kontakt med vennene hjemme i Norge, via tekstmeldinger, epost og Skype.

Savner vennene i Norge

- Jeg savner vennene mine skikkelig mye. Jeg savner læreren min. I Norge hadde jeg skikkelig mange venner. Her har jeg ingen. Jeg liker meg ikke på skolen her. Jeg går aldri ut. Barna her forstår ikke hva vi sier. Sier jeg noe feil, begynner de å le, sa hun i vitnemålet.

- Familien har det fryktelig vanskelig akkurat nå. De vet at det er framtida deres som står på spill, og moren Rimah er ekstremt bekymret for ungene sine, sier Heidi Bjerga til Nettavisen i en pause i rettssaken. Hun snakket med Nedas mor mandag morgen.

Samler inn penger

Hun leder støttegruppa i Sandnes, som har samlet inn penger til advokathjelp og livsopphold for familien.

- Det kommer bidrag fra hele landet. Mange ser på denne saken som prinsippiell og vil være med og støtte. Til livsopphold overfører vi 6000 kroner i måneden til familien. Det er godt å kunne hjelpe, men jeg føler at vi gjør for lite. Jeg vet at det familien trenger nå er omsorg. Jeg skulle gjerne vært der og holdt rundt dem i dag, sier Bjerga.

Prosederer på feil lovanvendelse

Tvistesaken familien har anlagt mot staten og Utlendinsgnemnda (UNE) dreier seg om mulige lovanvendelsesfeil og saksbehandlingsfeil da UNE behandlet omgjøringsbegjæringen etter at familien ble tvangsreturnert til Jordan i fjor - etter ti år i Norge. Advokat Arild Humlen prosederer blant annet på at Nedas bror Naels helsesituasjon ikke ble tilstrekkelig utredet og at vektingen av hensynet til barnas beste - slik den er formulert i lovverket - skulle veid tyngre enn innvandringspolitiske hensyn i denne saken, der familien bodde ni år og ti måneder i Norge. Humlen hevder at UNE gjorde feil da UNEs nemndleder fattet et nytt og negativt vedtak for familien etter at det første vedtaket var kjent ugyldig i tingretten i fjor. Advokaten mener UNE skulle ha satt ned et nemndmøte, med ny nemndleder og to medlemmer. I stedet var det samme nemndleder som alene fattet vedtaket - før og etter tingrettens dom i fjor.

Klikk på bildet for å forstørre.

STØTTESPILLERE: Advokat Arild Humlen sammen med to av Nedas støttespillere i Norge, Heidi Gjerga og Kari Gellein. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)


UNE avviser feil

UNE og staten på sin side, ved advokat Kirsten Borge Berger, avviser saksbehandlingsfeil og sier det omstridte vedtaket er gyldig. De peker blant annet på at det er helt vanlig at samme nemndleder i UNE behandler sakene i en ny runde.

Klikk på bildet for å forstørre.

FORSVARER UNE: Advokatene Kirsten Borge Berger (til venstre) og Ellen Flåt Isaksen taler statens sak i tvistesaken mot UNE. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)


Da Neda kom til Norge opplyste faren og moren til norske myndigheter at de var palestinere fra Irak, men i mars i fjor ble det fastslått at de kom fra Jordan, noe de har erkjent.

Klikk på bildet for å forstørre.

VITNET: Etter ti år i Norge ble Neda og familien tvangsreturnert til Jordan og grensebyen Irbid, nær krigen i Syria. Den nå 13 år gamle jenta er den eldste av søsknene og vitnet mandag via Skype i Oslo tingrett. Foto: Tine Poppe


Håpet å få bli

Deres håp var likevel å få bli værende i Norge av hensyn til barna.

- Det er familiens eneste håp, sier støttespillerne.

Etter at Utlendingsnemnda (UNE) fikk brakt på det rene at familien ikke hadde snakket sant om hvor de kom fra, sørget nemnda og politiet for at de ble sendt til hjemlandet.

Familien saksøkte da staten og vant fram i tingretten, som slo fast at sønnen Naels spesielle helsesituasjon ikke var med i vurderingen.

UNE aksepterte dommen, revurderte saken og fattet et nytt utvisningsvedtak. Det er dette familien nå prøver å få omgjort.

Det er satt av tre dager til behandlingen av tvistesaken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.