RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg snakker sant

Sist oppdatert:
Fiskeriminister Helga Pedersen avviser at hun har løyet om Murmansk-avfall.

Vraket av den russiske krysseren «Murmansk» ligger fortsatt i fjæresteinene utenfor Sørvær i Finnmark hvor den drev i land julaften 1994.

I NRK mandag sa tidligere ordfører i Hastvik Odd-Egil Simonsen at han ga Helga Pedersen en rapport om miljøfaren knyttet til forliset i 2005. Simonsen mente Pedersen snakket usant da hun sa hun ikke kjente til miljøfaren - noe som fikk opposisjonen på Stortinget og miljøbevegelsen til å se rødt.

Les også: Miljøbevegelsen raser

Pedersen reagerer på inntrykket som ble gitt og forklarer seg slik i en pressemelding:

- Av Dagsrevy-innslaget kan man få inntrykk av at jeg skal ha holdt tilbake opplysninger om miljøfarlig materiale om bord i vraket Murmansk. Dette medfører ikke riktighet. Jeg var ikke kjent med opplysninger om at det kan finnes radioaktivt materiale om bord, før opplysningene ble presentert for meg via media fredag 1. august, sier hun.

Forstudie
Statsråden presiserer at:

- Når det gjelder spørsmålet om hvorvidt det finnes annet farlig avfall om bord, så la «Prosjektstyret for hugging av Murmansk» den 14. september 2004 fram en forstudie der det vises til at det er cirka 500 tonn elektrisk og annet avfall i skipsvraket».

Rapporten ble mottatt av Fiskeri- og kystdepartementet 23. september 2004. Fylkesmannen i Finnmark sier i brev av 4. desember 2004 til «Prosjektstyret for hugging av Murmansk» med kopi til Kystverket og SFT at siden skipsvraket inneholder cirka 500 tonn elektrisk og annet avfall, så er det stor sannsynlighet for at avfallet inneholder PCB og bromerte flammehemmere.

- Ingen fare
- Spørsmål om «Murmansk» var oppe i Stortingets spørretime i mars 2005. Daværende fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen fra Høyre sa da at siden samtlige undersøkelser konkluderte med at vraket ikke utgjorde noen fare akutt forurensning, var det ikke grunnlag for å fjerne vraket eller iverksette nye undersøkelser eller tiltak.

Pedersen beklager imidlertid at dette har tatt tid:

Les også: Frykter helseskader fra «atomvrak»

Henviser til Kystverket
- I november 2005 fikk jeg et brev fra Simonsen der han på nytt viste til rapporten og fylkesmannens brev fra høsten 2004. Jeg ba derfor Kystverket i mars 2006 om å foreta undersøkelser av Murmansk. Dette arbeidet har dessverre blitt forsinket, og det er ikke tilfredsstillende.

Pedersen sier hun nå har bedt Kystverket ta affære med en gang:

- Det er viktig for meg å presisere at jeg bare med sikkerhet kan vite hvilken forurensningspotensial vraket av «Murmansk» representerer - og hvorvidt det er PCB, bromerte flammehemmere eller andre miljøfarlige stoffer om bord etter at ansvarlig fagetat, Kystverket, har utredet dette.

- Må hogges opp
Valgforsker Frank Aarebrot mener Pedersen må gjøre mer enn som så:

- Rådet til Pedersen må være at hun gir folket beskjed om at vraket skal hogges opp. Det er den eneste måten hun kan komme seg ut av dette på. Hun må vise handlekraft, men det avhenger av at det ikke er flere brev som er skrevet. Nå graver journalistene etter andre saker, så avgjørelsen må komme fort som få, sier Aarebrot til Finnmark Dagblad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere