- Jeg sto klar med øksa

Foto: Bjørn Ivar Bergerud (indre.no)

Politiet ville først ikke komme, men ryddet opp i siste liten.

12.03.13 21:25

– Jeg var fryktelig nær å gå inn i huset. Jeg sto klar med øksa for å kunne få tilbake bilnøkkelen min, forteller Lasse Eriksen fra Setskog til indre.no.

Han ble frastjålet jakke, bilnøkler og lommebok mens han trente sammen med en kamerat ved Trento på Bjørkelangen tirsdag.

– Da jeg forsto hva som hadde skjedd, ringte jeg umiddelbart til et par venner i hver kant av kommunen. De satte seg i bilen for å lete etter min pick-up, forteller Eriksen.

Flere venner hang seg på og nyheten om jakten etter den stjålne bilen spredde seg på Facebook.

– Jeg vil anta at 15-20 personer var ute for å lete, sier Setskog-karen.

Sporene ledet etter hvert fram til?Trinbergåsen på Hemnes. Der sto Lasses Volkswagen pick up parkert. De så at noen personer tok verdisaker ut av bilen. Etter hvert ble batteriet koblet ut slik at tyven ikke kunne kjøre fra stedet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Overvåkningskamera

30 - 40 personer
Etter hvert samlet det seg både «biljegere» og naboer rundt boligen hvor biltyven oppholdt seg.

– Til sammen var det 30-40 personer i området. Alle var sinte og frustrerte, forteller Lasse Eriksen.

Lasse ringte 112 og meldte fra om en akutt hendelse.

Responsen fra operatøren skuffer Setskog-karen.

Vurderte å nevne iskjøring
– Jeg ble ikke tatt på alvor i det hele tatt. Personen ba meg ta kontakt med Falken og jeg ble opplyst om at ingen politipatrulje var ledig. Da vurderte jeg å si at vi kjørte på isen på Hemnessjøen. Da vet vi jo at politiet kommer i stort antall og med en eneste gang. Jeg hadde ikke lyst til å la bilen bli stående på Hemnes.

Eriksen unnlot å nevne iskjøring, men ringte til sin far, som jobber i brannvesenet. Han tok igjen kontakt med lokale politibetjenter, som umiddelbart rykket ut til Søndre Høland.

– Politimennene som kom gjorde en kjempejobb. Jeg fikk tilbake alt som var tatt fra meg. Men det irriterer meg at politiet først reagerte da en voksenperson ringte. Vi hadde i realiteten løst en sak for politiet, og det første vi fikk høre var at de ikke kunne reise ut for å pågripe tyven. Da ble jeg og andre fly forbanna, sier Eriksen.

– Sett i ettertid, er du glad for at politiet kom?

– Skal jeg være ærlig, både og. Jeg tror ikke biltyven får all verdens straff, selv om han etter det jeg har hørt stjal tre biler på ett døgn. Jeg mener slike mennesker burde sittet i fengsel i lang tid, men det skjer nok ikke. Hvis vi hadde tatt saken i egne hender, ville han fått en skikkelig lærepenge. Vi var veldig nær ved å ordne opp selv. Kall det gjerne borgervern. Det var mange naboer som også ville være med, sier Eriksen.

Stjal hos Expert
Tirsdag kveld fikk?Expert Bjørkelangen besøk av de samme tyvene som står bak flere biltyverier i Aurskog-Høland den siste uken.

– De stjal et nettbrett av typen Samsung Galaxy Tab II til en verdi av 4.000 kroner. Kan hende de har fått med seg mer også. Overvåkingskameraene har noen blindsoner, forteller daglig leder Martin Foss til indre.no.

- Har lyst til å ordne opp selv

Han innrømmer å ha blitt fly forbanna da tyveriet ble oppdaget.

– Jeg har mest lyst til å ordne opp selv, men har overlatt saken til politiet i håp om at tyvene kan gis en skikkelig reprimande. Hos Expert fanger vi opp alt på kamera og har gode rutiner for å vite hvem som kan være på jakt etter noe å stjele. Jeg nøler heller ikke med å anmelde alle tyverier til politiet, sier Foss.

I sinne la han ut en melding på Facebook tirsdag kveld om tyveriet.

– Jeg har fått mange tilbakemeldinger. Det er nok av folk her i bygda som har lyst til å ta slike saker i egne hender, men vi får håpe politiet ordner opp, sier Experts daglige leder.

Les flere saker hos indre.no her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.