- Jeg tyster ikke på Toska

Nokas-tiltalte Lars-Erik Andersen hevder han selv lå i dyp narkorus i Oslo ransdagen.

12.10.05 17:08

STAVANGER/OSLO (TV 2 Nettavisen): Lars-Erik Andersen har helt siden rettssaken startet i Stavanger hevdet at han ville bevise sin uskyld. Onsdag slapp han til i vitneboksen og fortalte da at han lå i dyp narkorus på sofaen til en kamerat.

- Jeg hadde brukt amfetamin, GHB og rohypnol-tabletter kvelden før, sa Andersen.

Han fortalte retten at han hadde holdt seg «ren» i lengre tid og ordnet opp med kjæresten. Men da hun fikk dro til København på Spa, sprakk 29-åringen.

Nektet å tyste
Da Andersen senere ble pågrepet av politiet og bedt om å forklare seg om sin rolle i Nokas-ranet, nektet han plent å snakke. Han ønsket heller ikke å avgi DNA-prøve.

- Aldri i livet om jeg tyster på Toska, sa Andersen i retten mandag.

Dette begrunner han med at han hadde vært sammen med Toska i Nedre Dalgate i Stavanger, det samme huset som ranerne brukte som dekkleilighet.

Andersen hevdet at han aldri forstod at Toska hadde planer om å begå et ran, men at han etter ranet begynte å forstå at Toska kunne ha hatt noe med det å gjøre.

HTML EMBED
56-åring fra Svelvik25-åring fra StavangerThomas Thendrup (33)Johnny Thendrup (40)Dan Pettersen (30)Alf Henrik Christensen (43)Lars-Erik Andersen (28)Ikmet Kodzadziku (25)Ridvan Halimi (26)Metkel Negassie Betew (26)Erling Mathias Havnå (47)Kjell Alrich Schumann (39)David Aleksander Toska (29)Åpnes i pdf-fil

Invitert til Sandnes
Andersen har fortalt i retten at han fikk tilbud om å flytte til Sandnes sammen med David Toska, samboeren og deres sønn vinteren 2004. Toska ville flytte fra Oslo fordi han fryktet han ville bli pågrepet av politiet, og ville prioritere å være sammen med sin nyfødte sønn.

Familien skulle gå i dekning i Sandnes, og tilbød Andersen å være med for å få ham vekk fra rusmiljøet i hovedstaden. Andersen innrømmet å ha hatt store rusproblemer de siste årene.

- Toska ser på meg som en god venn, men som en av de mest useriøse han kjenner, sa Andersen.

Dårlig samvittighet for Toska
Andersen holdt ut i Sandnes i knappe to uker, før han reiste tilbake til Oslo igjen.

- Jeg ble rastløs, og måtte til Oslo for å ruse meg, sa Andersen.

I januar reiste Andersen tilbake til Sandnes. I mellomtiden hadde han gått ruset i Oslo og vært på ferie i Thailand.

- Men så fikk jeg dårlig samvittighet overfor David. Jeg spurte om jeg kunne få komme tilbake til Sandnes, sa Andersen.

29-åringen forteller at han nok en gang tog toget til Stavanger. Tre måneder før Nokas-ranet visste han ikke på dette tidspunktet hva Toska planla, sa han i dag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.