*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg var redd for at venner skulle forlate meg

Utøya-offer:

Jarl Riskjell Gjerde opplevde mye vondt på Utøya. Vanligvis vil han ikke snakke om det. Men på treårsmarkeringen stilte han opp på spørsmålsrunde. Foto: Foto: Privat/Heiko Junge, Scanpix

Jarl Riskjell Gjerde har holdt opplevelsene fra Utøya for seg selv. Han er redd for å skremme bort folk.

22.07.14 22:24

I dag er det tre år siden terrorhandlingene mot regjeringskvartalet og Utøya. I den anledning svarte Jarl Riskjell Gjerde på spørsmål fra fremmede påinternettforumet Reddit.

På et spørsmål om hvordan hendelsen har påvirket livet hans, svarer han at terrorhandlingen har hatt både positive og negative konsekvenser.

- Livet mitt har definitivt endret seg etter det som skjedde. Jeg har følt et større ansvar for å hjelpe andre. Jeg bryr meg mye mer om mennesker i nød enn tidligere, og jeg har lært at alt er mulig hvis du gir full innsats. Det er kanskje litt klisjé, men etter at jeg overgikk den emosjonelle skaden, har jeg følt at jeg har vært i stand til å gjøre flere ting. Når jeg ser at noen trenger hjelp, for eksempel en person som faller, eller en som er for full til å hjelpe seg selv, prøver jeg alltid å hjelpe til så raskt som mulig, sier Gjerde.

- Men jeg har også blitt mer usikker etter episoden. Jeg har følt at personer har unngått meg på grunn av at jeg var på Utøya, og etter det har jeg vært redd for at venner skulle forlate meg. Jeg er redd for at folk skal tenke at jeg er klein eller rar. I tillegg snakker jeg nesten aldri om problemene mine, fordi jeg er redd for at det skal skyve folk unna. Historien prøver jeg også å skjule så godt jeg kan for nye mennesker jeg møter, forteller han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Statsminister Erna Solberg og Jonas Gahr Støre la ned kranser etter minnemarkeringen på Utøya tirsdag 22. juli, tre år etter terrorangrepet der 69 mennesker ble skutt og drept. Foto: Heiko Junge


Støtte

Det mest populære spørsmålet ble spurt av Reddit-bruker Deerhoof_Fan, som lurte på om Gjerde noensinne har hatt skyldfølelse for at han overlevde.

- Mange som har overlevd terrorhandlingen har følt skyld, men ikke jeg. Jeg har vært veldig heldig. Jeg har fått være med på å redde et liv, og en mann døde i armene mine. Det har faktisk vært en slags ære å se at han slapp å dø helt alene. Jeg har alltid sagt til meg selv at episoden kunne vært litt verre hvis jeg ikke var på Utøya. Dette for å hjelpe meg til å komme over hendelsen, sier han.

Gjerde opplevde en enorm støtte fra Reddit-brukerne.

- Som du sa, du var med på å redde et liv. Tenk litt på det. En familie kunne mistet ungen deres hvis det ikke hadde vært for at du og andre hadde hjulpet. Etter å ha lest kommentarene dine, synes jeg at du er en utrolig modig person, og jeg respekterer deg enormt, sier Reddit-bruker CG_liNk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jarl fikk mye støtte fra fremmede under spørsmålsrunden. Han er overveldet over all den positive oppmerksomheten. Foto: Privat

- Takk for at du svarer ærlig på disse tøffe spørsmålene. Din vilje til å fortsette videre i livet er inspirerende, mener Reddit-bruker Deerhoof_Fan.

Uvirkelig

Gjerde synes hele opplevelsen er utenkelig.

- Nå er det nesten 2000 kommentarer på posten , og det er egentlig litt uvirkelig. Det er vanskelig å forstå antall mennesker som har tatt seg tid til å spørre og dele tanker rundt saken. Jeg har fått flere private meldinger som takker meg for tråden min, og innboksen er blitt bombardert med meldinger. Det er veldig fint med slik støtte, og det forventet jeg ikke. Det er helt utrolig hvor mye oppmerksomhet tråden har fått, sier han til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.