RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg var tjeneren deres

Foto: Ole Dag Kvamme, TV 2 Nettavisen
Sist oppdatert:
KRISTIANSAND (TV 2 Nettavisen): - Mami sa jeg var tjeneren deres. Jeg måtte dekke bordet og tømme søpla, sa fostergutten i barnehagen.

Barnehagen førte dagbok over blåmerkene til fostergutten i Kristiansand, som skal ha blitt mishandlet og vanskjøttet av fosterforeldrene over fire år.

Like etter at han ble flyttet ut av fosterfamilien i mai 2003 rapporterer alle instanser om en helt ny, og sprudlende gutt. Seksåringen la på seg og strakk seg veldig.

Da hadde det gått fire år siden fosterforeldrene overtok omsorgen for gutten, og siden den første politianmeldelsen av fosterforeldrene.

- Vi hadde tillit til fosterforeldrene. De virket oppriktig bekymret over gutten, sa barnevernspedagog Torunn Viki til Kristiansand tingrett.

Hun beklaget at flere saksbehandlere hadde vært inne i saken, og at de derfor kunne ha mistet helhetsbildet for gutten.

Viki ble spurt om når barnevernet forsto alvoret i saken.

- Fosterforeldrene utrykte ønske om hjelp, og at de skulle få hjelp var min bekymring.

- Når skiftet du mening - at det ikke var så bra, at noe lå under? spurte forsvarer Grethe Wulff Langeland.

- Jeg reagerte at da jeg kom på hjemmebesøk. Han satt helt stille ved siden av fostermoren i over en time. Han var lydigere enn en vanlig gutt på fem år. Han var usikkker i blikket, og sjekket reaksjoner på fostermor. Det reagerte jeg på. Og da han fortalte dette til Kari Kaalaas (om mishandling, 3. februar 2003, red. anm.), da skjønte vi at det var alvorlig, forklarte Viki.

Etter de tiltaltes forklaring mandag startet bevisføringen tirsdag. Den besto først av opplesing av notater fra barnehageansatte, som førte tidvis notater fra 2000. Gradvis fortalte han om blåmerker, og hvordan folk hjemme hadde slått ham med sko, kosteskaft, stengt ham inne, nektet ham mat, tvunget i ham suppe med videre.

Første dag etter flyttingen: «Han stråler som en sol, prater og er som han aldri har vært før. Han pleier å være blid, men først etter at fosterforeldrene har reist.”» Det går også frem at gutten ble stiv av skrekk da han så fosterfamilien eller deres bil i nærheten av barnehagen.

Utover barnehagenotatene la aktor frem rapportene fra tilsynsføreren, bindeleddet mellom barnevernet og fosterfamilien. Vedkommende følte etter hvert at noe var galt, men kunne ikke sette fingeren på det. Etter flyttingen noterer også tilsynsføreren at gutten var en helt annen. Han vil sitte på fanget, og forteller at han er redd for den tidligere familien.

Deretter ble journaler fra pedagogisk psykologisk tjeneste lagt frem. Pedagogisk psykolog Kari Rustad Kaalaas møtte ham 3. mars 2003. Etter hennes rapport ble gutten flyttet ut.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere