*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg ville bedt Hitler om hjelp hvis det var det om å gjøre

Foto: Roald, Berit (Scanpix)

Terrortiltalte Mikael Davud fortalte retten om hvordan han fikk bombetrening i Iran for å kunne ramme Kina.

17.11.11 15:25

OSLO TINGHUS (Nettavisen): Torsdag inntok Mikael Davud vitneboksen i terrorrettssaken. Han har i liten grad vært villig til å forklare seg for politiet etter pågripelsen i fjor sommer, men i tingretten forklarte Davud seg utfyllende om diskrimineringen han har opplevd som uigur i Kina og sitt ønske om å kunne ramme kinesiske interesser. Videre fortalte han om hvordan han dro til Iran og Tyrkia for å lære og lage bomber.

Risikerer 12 års fengsel
Davud, en mann med et velpleid helskjegg, stilte i retten med en kufi, hodeplagget som bæres av en del muslimske menn. Han forklarte seg lavmælt på sitt eget språk og ble tolket. 40-åringen er hovedmannen i saken der tre menn er tiltalt for å ha planlagt et terrorangrep mot Jyllands-Posten og den danske tegneren Kurt Westergaard. Blir de dømt, er det første gang denne paragrafen med en strafferamme på 12 år tas i bruk.

Ifølge tiltalen var Davud i 2008 i Pakistan og fikk opplæring i å lage bomber av Al-Qaida. Men ifølge norsk-uiguren er det Kina han bærer nag til og vil ramme.

Les også: Ba om terrorbevis fra bin Ladens PC

- Målet var å ramme Kina
- Målet mitt var hele tiden å ramme Kina. Jeg vet at det er galt etter loven her, men for meg er det rett, sa Davud.

Han sa han aktivt søkte hjelp for dette fra 2008 og at han hadde kontakt med all slags folkegrupper, alle slags personer. Han sa han også hadde kontakt med al-Qaida.

- Som jeg har sagt tidligere, jeg ville bedt Hitler om hjelp hvis det var det om å gjøre, sa Davud.

Da han kontaktet Al-Qaida, som også hadde grupper som engasjerte seg i muslimske minoriteters kamp i Kina, fikk han beskjed om at han måtte tilbringe et år hos dem.

Ønsket væpnet kamp
- Jeg så at når det gjaldt uigurenes sak var det ingen annen vei til selvstendighet enn gjennom væpnet aksjon. Jeg var villig til å ofre meg, ikke ved å sprenge meg selv i luften, men på andre måter, selv om jeg risikerte døden, sa Davud om hvorfor han ville ha terrortrening.

Måtte selv koste bombeingredienser
Opplæringen han fikk - og selv måtte betale for - besto blant annet i å skaffe ingredienser til og sette sammen en bombe.

Vi fikk prøve og lage eksplosiver, og vi fikk trene på dette helt fram til siste steg

- Vi fikk prøve og lage eksplosiver, og vi fikk trene på dette helt fram til siste steg. Selve sprengingen ble ikke gjennomført, forklarte han og sa at ingrediensene til bomben - blant annet hydrogenperoksid og aceton - måtte han betale for selv. Det kostet ham rundt 100 dollar.

Det var i august 2009 PST i Norge innledet sin hemmelige etterforskning mot Davud og hans kontakter.

- Kan ikke snakke fritt
Da Davud innledet sin forklaring uttrykte han bekymring for at kinesiske myndigheter følger godt med i saken.


- Jeg er ikke kjent med retningslinjene og det som er vanlig å si i en rett. Jeg ønsker i hovedsak å snakke om situasjonen i mitt hjemland. Det at det er medier til stede gjør at jeg ikke kan snakke så fritt som jeg normalt ville gjort. Dette vil komme mitt hjemland for øre, og det setter begrensninger for hva jeg kan si, sa han.

Dommeren minnet Davud om at det er ting av betydning for rettssaken og skyldspørsmålet retten er interessert i å høre.

Fortalte om diskriminering
Davud fortsatte med å fortelle om sin oppvekst som uigur nord i Øst-Turkistan, som ligger i Xinjiang i Kina. Han fortalte om en oppvekst med mye diskriminering. Øst-Turkistan var en egen stat på 1940-tallet der uigurene - i hovedsak muslimer - var i flertall, men området ble så innlemmet i Kina. I dag er hankineserne i flertall også her.

Jeg opplevde veldig mye diskriminering, og det var sånn hatet mitt mot kineserne ble grunnlagt

- Jeg opplevde veldig mye diskriminering, og det var sånn hatet mitt mot kineserne ble grunnlagt, forklarte han.

- De har tatt landet vårt
- Kina har tatt landet vårt med list og lempe. De har lurt det til seg, og det er for vårt folk veldig graverende, sa Davud videre.

Han fortalte om hvordan et opprør mot de kinesiske herskerne på 1990-tallet førte til en politisk oppvåkning for ham selv og førte til at han bestemte seg for å engasjere seg. Han brukte mye tid på å forklare seg om en nå avdød læremester på en religiøs skole som inspirerte ham til å dra utenlands og ta opp kampen.

Davud fortalte videre om utdanning på en islamskole i Pakistan og hvordan han etter hvert kom til Norge som asylsøker sent i 1999.

- Følte et ansvar
I 2003 kom han til den erkjennelsen i livet at han måtte forsøke å gjøre noe i forhold til frigjøringskampen i hjemlandet.

- Jeg følte et ansvar. Jeg solgte alt jeg eide og prøvde å finne en vei jeg kunne gå derfra, sa han. Han fortalte at han forsøkte å få turistvisum til blant annet Iran og Tyrkia både i Oslo, Stockholm og København.

- Måtte lyve for kona
Mot slutten av 2003 hadde Davud giftet seg og bosatt seg i Sarpsborg. I 2006 dro han sammen med sin kone til Tyrkia. Paret dro igjen til Tyrkia i 2007. Ifølge Davud var det i begge tilfellene snakk om en reise for å få behandling for konas migreneplager. Han drev litt med handel og foretok flere reiser til Tyrkia. 20. november 2008 dro han alene til Iran, mens kona dro hjem til Kasakhstan. Davud sa i retten at han måtte lyve for kona for å få henne bort. Han sa det var for dyrt i Tyrkia. Men han måtte få henne bort for en stund for å få gjort det han hadde satt seg fore, forklarte han.

Alle nekter straffskyld
Det var tirsdag denne uken at rettssaken mot Mikael Davud, Shawan Sadek Saeed Bujak og David Jakobsen startet. De tre er tiltalt for sammen å ha planlagt terrorangrep rettet mot avisa Jyllands-Posten og tegneren Kurt Westergaard. De ble arrestert i fjor sommer. Da hadde PST i all hemmelighet etterforsket saken i nesten et år.

Alle tre nektet straffskyld etter tiltalen da rettsforhandlingene startet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag