- Jeg ville krige mot Israel

Foto: Lene Østby Sævrøy/TV 2 Nyhetene

Med raketttegninger i bagasjen reiste Arfan Qadeer Bhatti til «vise menn» i Tyskland for å høre hvordan han kunne bidra i kampen for Palestina

03.04.08 14:53

Terrortiltalte Arfan Qadeer Bhatti hadde problemer med å forklare papirene som startet hele etterforskningen mot ham.

I juni 2006 ble han stoppet av tysk politi med bilder og informasjon om lette panserbrytende raketter i bilen.

- Jeg var opprørt over det som hadde foregått i Midtøsten der det er mye urett, undertrykkelse og død. Jeg skulle ikke gjøre noe, men skulle møte noen for å komme fram til en endelig avgjørelse om hva jeg ønsker å gjøre. På det tidspunktet var jeg veldig usikker på hva jeg skulle gjøre.

I retten fortalte Bhatti om turen til Tyskland der han skulle møte «vise menn» som skulle veilede ham i hvordan han kunne bidra i kampen for Palestina.

- Jeg hadde tanker om å bistå gjennom hjelpeorganisasjoner, eller å gå til krig mot Israel på palestinernes side, sa Bhatti i retten.

På en rasteplass ved Lübeck ble Bhatti sjekket i en rutinekontroll. Politiet gjennomsøkte bilen og fant bilder av rakettene. I bilen hadde han også rakettnotater som han selv hadde gjort noen dager tidligere. Disse notatene hadde blitt gjort på et hotell i London. I tillegg ble det funnet bilde av et lite palestinsk barn som var drept.

- ja, hvem blir ikke berørt av slik. Blir man ikke påvirket av det, så er men helt følelsesløs, sa Bhatti i retten.

Møtte kriminell venn
Etter et døgn i politiet varetekt ble Bhatti løslatt. Han møtte aldri de «vise mennene» av frykt for at politiet spanet på ham.

Han reiste videre til Kosovo der han besøkte sin gamle venn Prince Dobroshi. Denne mannen ble tidligere omtalt som Norges farligste mann.

Vel hjemme i Norge vurderte Bhatti sterkt å reise til Midtøsten. Han skal blant annet ha snakket med sin journalistvenninne om tankene rundt å bidra i krigen mot Israel.

Bhatti gikk så langt som å kjøpe billetter for å reise nedover, men avbrøt turen i siste liten.

- Hvis mitt liv endte i Midtøsten ville ikke det tjent noe større mål. Da kunne jeg ikke ha fortsatt å gjøre noe godt verken for Palestina eller for min familie, sa Bhatti.

Sentral samtale
Litt over en måned etter Tysklandsturen, nærmere bestemt 8. august 2006, fant det sted en svært sentral samtale mellom Bhatti og hans medtiltalte venn.

Mens politiet tok samtalen opp på bånd, luftet Bhatti sin frustrasjon. I denne samtalen snakket han om å gjennomføre anslag mot den israelske eller amerikanske ambassade, og eller Det mosaiske trossamfunn.

- Det var en halvtime der ordene fosset. I den ene halvtimen mener dere jeg planla angrep på den amerikanske ambassade. Vi snakket om skole, familie, og mine tanker om politikken. De tankene var aldri ment for dere. Det var en samtale i det private rom. Jeg skjønner ikke hvilken terror dere snakker om, sa Bhatti i retten.

Men i følge PST og påtalemyndigheten gjorde Bhatti altså langt mer enn bare å lufte sin frustrasjon. Blant annet ble han observert mens han spanet på Det mosaiske trossamfunn.

Bhatti hadde også anskaffet seg en god kikkert i denne perioden. Hva han skulle bruke den til, ville ikke Bhatti svare på i retten.

- Du er vel ikke ornitologisk interessert (fugleinteressert red. anm.) spurte aktor Kristian Nicolaisen.

Den 19 .september 2006, dagen da skuddene ble avfyrt mot synagogen i Bergstien, var Bhatti i Torshovparken.

Påtalemyndigheten mener at han var en tur innom St. Hanshaugen for å delta i attentatet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag