RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg ville tjene penger kjapt

Sist oppdatert:
OSLO TINGRETT (TV 2 Nettavisen): Bandidos-leder Lars Harnes sier at ransforsøket på Aker Brygge var en kalkulert risiko, og at han ikke angrer på forsøket.

Mandag formiddag forklarte Bandidos-leder Lars Harnes (36) seg om Aker Brygge-ranet i Oslo tingrett. Forholdet mellom ham og medtiltalte Daniel de Linde (25) er godt i retten. Den tredje tiltalte, Petter Tharaldsen (33) fra Tveita-gjengen, holder seg derimot for seg selv.

Tharaldsen nekter for å ha deltatt i ransforsøket. De Linde og Harnes har derimot erkjent straffskyld. Av den grunn vil de to mennene heller ikke forklare seg om selve ranet.

Mandag formiddag fortalte Harnes om omstendigheter rundt ranet.

- Ville hjelpe til
På spørsmål fra sin forsvarer om hvorfor Harnes gjennomførte ranet, sa den kjente kriminelle:

- Av økonomiske grunner. For å hjelpe litt til. Jeg ville tjene penger fort, sa han. Harnes sa at han ikke hadde noen motforestillinger mot å gjennomføre ranet.

- Nei, man tar i betraktning både vinning og straff. Det var en sjanse å ta, sa han.

Harnes sonet en dom på seks års fengsel for grov mishandling da han gjennomførte ranet. Sommeren 2004 hadde han begynt å få permisjon for å være med sin familie. I retten fortalte han at han hadde brukt permisjonene til å reise på fiske- og hyttetur med familien.

Da han slapp ut i permisjon om morgenen søndag 29. august, hadde han derimot helt andre planer.

- Dette var første og siste gang jeg var med på ran. Det var en helt ny greie, sa Harnes i retten.

- Vil fortsette der jeg slapp
- Hva vil du gjøre når du har sonet ferdig? spurte hans forsvarer.

- Jeg vil fortsette der jeg slapp da jeg gikk inn til soning. Skru litt på motorsykler, svarte Harnes.

Lars Harnes er leder for MC-klubben Bandidos, en gruppe som har vært involvert i en rekke kriminelle aktiviteter. Om morgenen mandag 30. august i fjor overfalt han og de Linde to vektere i DnBs filial på Aker Brygge.

Med skytevåpen truet Harnes og de Linde til seg penger fra nattsafen og minibanken. Vekterne ble bundet med strips før ranerne forlot banken med 2.687.820,50 kroner.

- Ble tatt med våpen i hånd
Det var ingen overraskelse at Daniel de Linde og Lars Harnes erkjente straffskyld i forbindelse med ranet.

- Han ble tatt med penger i sekken og våpen i hånden, har de Lindes advokat, Vidar Lind Iversen tidligere sagt til TV 2 Nettavisen.

Samtidig som ranerne slo til, ble politiet tipset om ranet. Få minutter senere var væpnet politi på Aker Brygge. Harnes og de Linde overga seg til politiet etter at politiet avfyrte flere skudd.

- Prøvde å stanse ranet
Påtalemyndigheten mener at Petter Tharaldsen også skal dømmes for ranet fordi han ventet på de to ranerne i det påtalemyndigheten mener skulle være fluktbilen.

Tharaldsen har tidligere hevdet at han var på Aker Brygge i et forsøk på å stoppe ranet.

Da politiet kom, hoppet Tharaldsen i sjøen og ble senere plukket opp i kanalen mellom Aker Brygge og Tjuvholmen. I retten mandag nektet han straffskyld for ranet, men erkjente mindre forhold han også er tiltalt for.

Innhabil meddommer
Hovedforhandlingen ble noe utsatt mandag morgen fordi den ene av meddommerne jobbet på DnB på Helsfyr. Meddommeren ble erklært inhabil og ble derfor byttet ut.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere