Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jens oppfører seg som en diktator

Oddvar Myklebust
Oddvar Myklebust Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Ap-ordføreren i Norges beste kommune vurderer å saksøke regjeringen.

Statsbudsjettet for 2010 har slått ned som en bombe i lille Sandøy kommune på Romsdalskysten. I statsbudsjettet for 2010 begrenser nemlig regjeringen sjøområdet kommunen kan kreve inn eiendomsskatt for.

Herkan du lese regjeringens redegjørelse for endringen.

For Sandøy kommunes 1300 innbyggere betyr regelendringen et inntektstap på åtte millioner kroner i året fra 2012. Skatteinntektene hadde kommunen fra gassrørene fra Ormen Lange, som passerer kommunens farvann på vei til England.

- Som en diktator
Ordfører Oddvar Myklebust (Ap) i øykommunen peker på at kommunen - som bare har én barnehage, én skole og ett sykehjem, om få år blir nødt til å kutte i det lovpålagte tjenestetilbudet til kommunens innbyggere på grunn av regelendringen i statsbudsjettet.

- Den siste tiden har Jens Stoltenberg vært helt bak mål. Både i denne saken og i biodieselsaken, sier Myklebust til Nettavisen.

- Det er sterke ord du bruker?

- Ja, det står jeg for. Han har oppført seg som en diktator den siste tida. Det er mange i Ap og Sp som var imot denne endringen i eiendomsskatten, men Jens Stoltenberg tvinger alle på plass, sier Myklebust.

- Han må lytte
Myklebust mener at Jens Stoltenberg må legge om stilen som regjeringssjef.

- Han bør begynne å tenke seg om og styre på en annen måte. Det er jo bare å se på de stupende meningsmålingene for Ap det, så skjønner du at folk reagerer på det som har skjedd i det siste. Stoltenberg må lytte til sine velgere og til dem som er valgt inn på Stortinget. De som er innvalgt skal jo representere Møre og Romsdal, de skal ikke representere Stoltenberg, sier Myklebust.

Les også: Krisemåling for Jens

Ordføreren sier at kommunen først vil ta opp saken med Fylkesmannen i Møre og Romsdal. Han ser ikke bort i fra at det kan bli aktuelt å saksøke regjeringen for inntektstapet.

- Jeg vurderer det og skal se nærmere på det, sier Myklebust.

Taper 70 mill.
Avisen Nationen skriver at Kommunenes Sentralforbund (KS) har regnet ut at regelendringen vil ramme 18 kommuner, som samlet mister skatteinntekter på 70 millioner kroner i året.

Nettavisen fikk ingen kommentar fra Statsministerens kontor til Sandøy-ordførerens kritikk mot Stoltenbergs lederstil. Statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen (Ap) sier til Nettavisen at denne skattesaken ligger under Finansdepartementet.

I høst skrev Nettavisen at Sandøy kommune troner på den norske levekårstoppen. Og Sandøys frittalende ordfører fikk også omtale her i Nettavisen da han i forbindelse med offentliggjøringen av skattelistene i oktober ba lokalavisens journalist om å «stikke skattelistene langt opp i ræva».

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!