RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jippo fra Stoltenberg

Sist oppdatert:
Høyre og Frp er skuffet over regjeringens tiltak for å redde norske arbeidsplasser.

- Dette blir et jippo fra regjeringen. Det er nesten underlig at Stoltenberg og Brustad kaller inn til en pressekonferanse søndag ettermiddag når de ikke har en bedre løsning, sier næringspolitisk talsmann Torbjørn Hansen (H) til Nettavisen.

Søndag fortalte statsministeren og næringsministeren at regjeringen utvider rammene til både GIEK (Garanti-instituttet for eksportkreditt) og Eksportfinans . GIEK får 50 milliarder kroner i økte rammebevilgninger. Regjeringen øker også byggelånsgarantiordningen for skip med 8 milliarder kroner. I dag er rammen på 5 milliarder kroner.

- Må gi statsgaranti
Hansen mener at regjeringen burde øke rammene for statsgarantien for funding (det vil si innlånsmuligheten) for Eksportfinans.

- Hovedutfordringen er at en ikke har innlånsmuligheter i eksportfinans. Vi er veldig kritisk til at regjeringen ikke vil gi en statsgaranti fil eksportfinans på lik linje som krisepakken som regjeringen la fram i slutten av oktober, sier Hansen.

Næringspolitisk talsmann for Frp Øyvind mener Korsberg i likhet med Høyre at regjeringen nå går ett skritt i riktig retning, men at de absolutt ikke gjør nok.

- Vi forlanger at regjeringen straks kommer med en løsning for Eksportinans. Og med snarlig mener jeg mandag eller tirsdag, sier Korsberg til Nettavisen.

Korsberg varsler en tøff dag for regjeringen når Stortinget torsdag skal behandle statsbudsjettet for neste år.

- Forslaget til statsbudsjett ble ferdig i slutten av august. Det er opplagt for alle at det er gått ut på dato.

Ønsker skattepakke
Korsberg varsler en tøff dag for regjeringen når Stortinget torsdag skal behandle statsbudsjettet for neste år.

- Forslaget til statsbudsjett ble ferdig i slutten av august. Det er opplagt for alle at det er gått ut på dato fordi realitetene har endret seg radikalt. Statsministeren sier også selv at de vil komme med flere pakker og tiltak.

Selv har Frp et eget forslag til krisepakke.

- En av pakkene regjeringen nå bør komme med, er en skattepakke for vanlige folk. Det er bra at regjeringen gjør tiltak for norsk næringsliv, men de må også ta innbyggere i Norge på alvor, sier Korsberg.

- Nødvendig pakke
Venstre-leder Lars Sponheimer ikke like skuffet over den nye tiltakspakken som Høyre og Frp.

- Det var på tide at de kom med dette nå, og helt nødvendig. Det er åpenbart at i krevende tider for eksportindustrien må staten sørge for at virkemidlene fungerer hele tiden, sier Sponheim til NTB.

Han tror at pakken på sikt kan bli god butikk for staten, og sier at disse garantiene uansett ikke er noen forsakelse fra statens side.

Sponheim tror at tiltakene er tilstrekkelige for den delen av industrien som de gjelder for, men sier at det store problemet er regjeringens næringspolitikk.

- Vi har en regjering som ikke liker bedriftseiere, som tvert om ser på eierne som «rikfolk» som skal tas. Poenget er at skal du berge arbeidsplasser, må du også berge arbeidsgivere og bedriftseiere, sier Sponheim.

Flåthen fornøyd
LO er derimot fornøyd med de nye tiltakene.

- Dette er nødvendige og viktige tiltak, sier LO-leder Roar Flåthen i en pressemelding.

- Økte rammer for GIEK og Innovasjon Norge er nødvendig for å sikre norske arbeidsplasser i eksportnæringer som offshore og verftsindustrien, og også i små og mellomstore bedrifter over hele landet, sier Roar Flåthen. Han understreker at tiltakene må iverksettes raskt, og er tilfreds med at regjeringen også varsler at den arbeider med å få til økte eksportkreditter gjennom Eksportfinans.

Ros fra industrien
Norsk Industri, som organiserer rundt 2000 norske bedrifter, er også svært fornøyd med regjeringens prioriteringer i krisespakka for eksportindustri som ble lagt fram søndag. Men også bransjepolitisk direktør i Norsk Industri Knut E. Sunde venter på en løsning for Eksportfinans.

- Det blir spennende å se løsningen for Eksportfinans, som er varslet om et par dager. Vi tror det blir bra, men vil gjerne se den først. Kontrakter for titalls milliarder kroner kan reddes hvis man greier å rydde opp i dette. Kommer det på plass, er vi svært fornøyde, sier Knut E. Sunde til NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere