RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jobb for oss, ellers dør dere

Sist oppdatert:
Mennene skal ha mishandlet, voldtatt og ranet 10 prostituerte kvinner. Ofrene fant de via sexannonser.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Onsdag startet den omfattende rettssaken mot de tre tiltalte litauiske mennene i Oslo tingrett.

Tiltalen mot dem er et sammenhengende mareritt av voldtekter, vold og grove trusler. Mennene er tiltalt for en rekke grove forbrytelser mot til sammen ti kvinner og en mann i Oslo.

De tre mennene i begynnelsen av 20-årene ville ifølge tiltalen inn på prostitusjonsmarkedet i hovedstaden, og de skal ha brukt svært grove metoder for å nå sine mål.

«Dere skal jobbe for oss, ellers blir familiene truet og dere drept», skal en av mennene ha sagt.

- Ikke skyldig

Da saken startet nektet alle de tre straffskyld for de alvorligste tiltalepunktene. To av mennene erkjente delvis straffskyld for to mindre forhold. Den ene sa seg delvis skyldig i et mindre ran av en kvinne, mens den andre sa seg delvis skyldig i å ha vært med på å surre sammen armer og bein på tre av de fornærmede kvinnene med tau og/eller reimer.

- De tiltalte i saken er alle litauiske statsborgere, som kom til Norge rett før det skjedde, sa aktor og statsadvokat Bjørn Kristensen i sitt innledningsforedrag.

Totalt er det 11 fornærmede i saken, hvorav 10 er kvinner. Den siste personen er en thailandsk mann. Ni av kvinnene er fra Litauen, og ifølge aktor oppholdt disse seg våren 2004 i Oslo der de var prostituerte.

- De fornærmede averterte sine tjenester blant annet i avisen SøndagSøndag, sa Kristensen i retten onsdag.

De tiltalte skal ha ringt til kvinnene og avtalt et møte.

- Ut fra anmeldelsene syntes det at det var et nokså felles handlingsmønster fra mennene. Først ringer en kunde til av de fornærmede for å bestille en time. Kunden møter så på døren og blir sluppet inn i leiligheten. Når han er inne i leiligheten slipper han inn en eller flere gjerningsmenn. Deretter tok gjerningsmennene raskt kontroll over dem som var i leiligheten, og da var det gjerne flere kvinner til stede, fortalte aktor.

Deretter ble kvinnene misbrukt, voldtatt og ranet.

Tatt i Sverige

Flesteparten av kvinnene har anmeldt de grove forholdene, men ikke alle.

- Politiet kom på sporet av de tiltalte i denne saken via en straffesak i Sverige. 23. juni, altså dagen etter det siste forholdet i Norge, jaktet svensk politi på en del gjerningsmenn som skal ha ranet en skogeier sør for Stockholm. Jakten på disse ledet til de tiltalte i saken, sa Kristensen i retten onsdag.

Beslag fra en bil gjorde at svensk politi tok kontakt med norsk politi. Mennene ble pågrepet i Sverige, og den 2. juli i 2004 tok politiet ut siktelse mot de tre tiltalte mennene i saken.

Også en fjerde person har vært siktet i saken. Men hans sak er henlagt.

Her er hva som skal ha skjedd i saken:

5. juni 2004: To av mennene besøker tre kvinner i en leilighet i Atlasgården i Konows gate 8. Ifølge tiltalen skal de ha gått til angrep på kvinnene og både slått og truet dem. En av mennene skal ha trukket fram en kniv mens kameraten tok kvelertak på jentene etter tur. Kvinnene nektet å jobbe for litauerne, og det endte med at mennene ranet de tre jentene før de stakk av fra stedet.

6. juni 2004: Dagen etter, 6. juni, skal mennene ifølge den rystende tiltalen ha forsøkt på nytt med to nye kvinner. Denne gangen skal kvinnene ha blitt bakbundet av litauerne i en leilighet i Darres gate. Mens de slo og truet med kniv skal de ha skreket «Money, money» til de to kvinnene.

Livredd ble en av dem trukket inn på soverommet, hvor hun skal ha blitt truet til samleie. Mens fire menn holdt henne, skal den femte, en 24-årig litauer, ha voldtatt henne. Deretter skal kvinnene blitt ha ranet og forlatt i leiligheten.

20. juni 2004: Ifølge tiltalen slår de tre til på nytt, med samme fremgangsmåte. En kvinne skal ha blitt voldtatt mens kameratene holdt vakt. Deretter skal kvinnene ha blitt tapet sammen i armer og bein før de ble forlatt. Mennene hadde da ifølge kvinnene ha tømt leiligheten for verdisaker - 33.000 kroner var borte sammen med mobiltelefoner og pass.

22. juni 2004: To dager etter gikk de følge tiltalen på nytt amok mot tre kvinner, og denne gangen skal to av dem ha blitt voldtatt, ranet, truet og slått. Ifølge tiltalen tok mennene kvelertak på kvinnene. En av dem skal ha blitt slått med et støvsugerrør, klemt med tang og sparket, før hun ble voldtatt. Hennes venninne fikk ifølge tiltalen den samme behandlingen, mens kameratene sto og så på. Denne gangen skal også mennene ha forsøkt å true kvinnene til på jobbe som prostituerte for seg.

«Dere skal jobbe for oss, ellers blir familiene truet og dere drept. Fra denne dagen skal dere jobbe for oss», sa en av dem ifølge tiltalen. Kvinnene skal også ha blitt bundet på hender og føtter mens mennene tømte leiligheten deres for store verdier.

Men dette ble siste gang gjengen herjet. Politiet ble varslet, og de pågrep mennene etter kort tid.

Det er satt av sju uker til rettssaken mot de tre mennene. Denne uken skal de tiltalte forklare seg, mens det i neste uke er de fornærmede jentene som skal vitne.

For en av de tiltalte ønsker påtalemyndigheten overføring til tvungen psykisk helsevern eller forvaring, mens de ønsker en forvaringsdom for de to andre mennene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere