- Juletrærne blir ikke dyrere i år

Foto: Bendiksby, Terje (Scanpix)

Men det kan bli for lite trær.

21.11.10 15:25

Søndag er det kun en uke igjen til advent, og kort tid til juletrærne skal inn i stuene våre igjen.

Siden 2006 har prisene for trærne økt hvert eneste år, men i år tror ikke produsentene på en prisøkning.

- Vi tror ikke det blir noen stor endring prismessig, sier daglig leder Steinar Haugse i Norsk Pyntegrønt, organisasjonen for produsenter av juletrær, til Nettavisen.

Haugse forteller at angroprisen, prisen enten grossist eller torghandlerne betaler for juletrærne fra produsentene, har økt med fem kroner i år.

- Men torghandlerne har jo økt sin pris ganske mye de siste fire årene, og mye mer enn angroprisen. Så jeg ser ingen grunn til at prisen skal gå opp for forbruker, sier han.

Oslo: 600 for en edelgran
Haugse påpeker at det særlig er i Oslo at prisen har økt de siste årene.

- I fjor måtte man betale cirka 600 kroner for en to meter høy edelgran i Oslo, mens du vil finne mange plasser i Norge hvor edelgranen er 200 kroner billigere. Så Oslo-markedet bør ikke ha så mye mer å gå på, sier han.

- Så det kan være vanskelig å si hva juletreprisen blir rundt om i landet?

- Jeg tror fastsettelsen av prisen er veldig tilfeldig, sier Haugse.

- Kan bli for få juletrær
Men det kan bli rift om juletrærne i år, for ifølge Norsk Pyntegrønt kan det bli for få trær.

- I år er vi bekymret for at det også i Norge blir for lite juletrær, fordi det ble så mye skader under den forrige kalde vinteren. Både sør på Jylland og nord i Tyskland, men også i Norge hadde vi en god del skader, sier Haugse.

Ifølge ham ble titusener av trær i Norge ødelagt av kulda. De ble rett og slett brune.

- Det er første året vi frykter at det ikke blir nok trær i Norge. Så det kan bli noen vante torgselgere som ikke har trær, sier han.

- Flere bønder må satse
Totalt regner man med at det omsettes mellom 1,6 og 1,7 millioner juletrær i Norge før jul. 260.000 trær blir importert, mens resten er norske trær.

I 2007 ble det plantet 912.000 juletrær i Norge, mens prognosen for 2012 er planting av 1,6 millioner trær, en økning på 76 prosent.

Men det produseres likevel for lite juletrær her i landet, mener Haugse.

- Vi kunne eksportert flere trær, hadde vi bare hatt dem. Ufordringen er å få norske bønder, særlig de som har gårder i de gunstigste områdene, til å satse på dette som en næring, sier han.

- Vi kunne jo vært på banen og tatt markedsandeler, men da må bøndene i Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og i Agder-fylkene på banen. Det kan være mye å tjene dette, påpeker Haugse.

Hogger trærne nå
I år regner juletreprodusentene å eksportere mellom 60 og 70.000 trær, og disse trærne hogges i disse dager.

- Det som skal hogges til det norske markedet, hogges tidligst i neste uke, men sannsynligvis går det enda en uke før de starter den store hogsten, sier han.

Og salget, ja det starter rundt den 1. desember.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.