RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(FOTO: Stian L. Solum/Scanpix)

- Kall meg gjerne Morgan

Sist oppdatert:
Det ble nesten en vennskapelig tone mellom Morgan Andersen og statsadvokat Svein Holden tirsdag. Men bare nesten.

Morgan Andersen startet tirsdag sin forklaring i Oslo tingrett. Her er han tiltalt for dokumentforfalskning og for å ha kommet med en falsk anmeldelse av John Shittu, den tidligere agenten til John Obi Mikel.

Mandag kom det fram at Andersen mener det er Shittu som er den store falskneren i dette spillet om fotballmillioner. Andersen begynte også sin forklaring med å fortelle at Shittu hadde presentert seg som John Obi Mikels onkel da han kom til Norge 14. august 2004.

Tirsdag formiddag gikk altså den tidligere sportsdirektøren i Lyn gjennom kontrakter, manglende kontrakter og mulige falske kontrakter rundt Mikel og de andre unge spillerne som kom fra Nigeria i 2004.

I denne gjennomgangen kom det nesten til en hyggelig tone mellom Andersen og statsadvokat Svein Holden.

- Du Morgan
«Du Morgan» innledet Holden et spørsmål med, før han bet seg i det og fortsatte «unnskyld, Andersen».

- Kall meg gjerne Morgan, kvitterte Andersen som tirsdag er svært klar og forklarende i vitneboksen.

- Nei, jeg skal bruke Andersen. Det er mer riktig i dette rommet. Det er i alle fall mer naturlig for meg, sa Holden i en mer myndig tone. Deretter fortsatte de to sin samtale om kontrakter og spilleavtaler.

Morgan Andersen fortalte at han første gang møtte John Obi Mikel på Ullevål stadion 14. august 2004. Det var dagen Mikel og de tre andre nigerianerne kom til Norge.

Mikels Onkel
- De kom med en som presenteres som Mikels onkel, som senere viser seg å være John Shittu, sa Andersen.

De fire begynte å trene med amatørlaget. Etter kort tid begynner Mikel å trene med A-laget til Lyn.

- Det viser seg at han er mer enn god nok for A-laget.

Dette førte til et møte mellom Andersen, Norsk toppidrettsgymnas (NTG), agent Rune Hauge og andre agenter med interesser i Mikel.

Første avtale
- 8. september ble det undertegnet en kontrakt med Profile Sport (Rune Hauges selskap) som skulle fortelle noe om rettighetsspørsmålet. Den skulle regulere rettighetene når han var amatør, og den skulle hindre Mikel i å spille profesjonelt for Lyn. Vi sørget for å ta inn et punkt som var veldig viktig for oss.

Ifølge Andersen var dette et punkt som sa at «det understrekes at FIFAs (Det internasjonale fotballforbundet) lover og regler skal overholdes i overgangssaker».

- Det var viktig for oss for, det ga oss muligheten til å følge FIFAs lover i en eventuell fremtidig overgangssak, sa Hauge.

Lønna var satt i samsvar med 33.500 per måned fram til 31.12.2006. Det var vi enig med Hauge om og sendte kontrakt til Hauge samme dag.

Første krangel med Shittu
Andersen forteller at han i denne tiden får forståelse av at flere agenter har interesser i Mikel.

- Vi blir usikre på situasjonen at mange agenter har eierinteresser i Mikel. Vi blir enige om å forholde oss til hans far.

14. september får Andersen amatørkontrakten tilbake med signaturen til Mikels pappa. Dette informerer han Profile Sport om.

- 15. september får jeg uanmeldt besøk av Shittu på mitt kontor. Der presenterer han seg som Mikels og de andre spillernes agent. Han legger fram en agentavtale som er klart i strid med FIFAs regler, sa Andersen i retten.

- Møtet kulminerer med at han vil ha penger for kontrakten som allerede er inngått med faren. Da er møtet slutt. Etter det blir det ganske stille i saken, sa Andersen.

Ifølge Shittu ble det denne dagen laget en kontrakt mellom Lyn og Shittu. Denne kontrakten mener Andersen at Shittu forfalsket lenge etter 15. september

Fifa sa nei
I denne tiden melder også spillerne overgang til Lyn. 28. september får Mikel arbeidstillatelse.

- Ingen kan nekte oss å inngå de avtalene. Vi inngikk kontrakter som vi ønsker å få godkjent, sa Andersen i retten.

Problemet var at Norges fotballforbund sendte saken til Fifa, som sa at Lyn ikke kunne inngå avtaler med de afrikanske spillerne før de var 18 år gamle.

- Jeg mener den dag i dag at vi hadde rett, og at Fifa kom med sin uttalelse på feil grunnlag. NFF nevnte ikke for Fifa at spillerne allerede hadde fått overgang., sa Andersen i retten.

Morgan Andersen skal forklare seg gjennom hele tirsdagen. Nettavisen følger saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere