*Nettavisen* Nyheter.

- Kan bli den verste drukningsmåneden på flere år

RYKKER UT: En båt fra Oslo brann- og redningsetat med dykkere ombord, på vei til Paradisbukta på Bygdøy tidligere i sommer etter melding om at en kajakk hadde kantret og to personer lå i vannet. Foto: Marius Helge Larsen (NTB scanpix)

- Ikke bad alene, ikke overvurder egne evner og bruk flytevest i båt, er rådet fra Norges Svømmeforbund.

30.07.14 11:07

OSLO (NTB og Nettavisen): Årets julimåned kan bli den verste drukningsmåneden på flere år, viser tall fra Norsk Folkehjelp.

- Juli er alltid den verste måneden, men ut fra de foreløpige tallene ser det ut til at juli i år blir verre enn tidligere år, sier kommunikasjonsrådgiver Torunn Aaslund i Norsk Folkehjelp til NTB.

20 druknet så langt i juli

De foreløpige tallene viser at 20 personer har druknet i juli i år, mot 17 personer samme måned i fjor. Elleve personer druknet i juni. I mai var tallet tolv. Menn over 40 år topper statistikken.

- Bedrøvelige tall

- Dette er både bedrøvelige og bekymringsfulle tall, sier Tore de Faveri, idrettskonsulent i Norges Svømmeforbund til Nettavisen.

Til daglig jobber han med svømmeopplæring. Når Nettavisen ringer er han på ferie og ute med kajakken i Oslofjorden - med flytevest på.

- Ja, selv om jeg er svømmedyktig, så bruker jeg flytevest i båt, sier han.

Han tror den varme sommeren har bidratt til at folk er mer aktive i og på vannet. Rådene fra svømmeeksperten er som følger:

- Vær påpasselig når du bader, ikke bad alene, ikke overvurder egne evner og bruk flytevest i båt, sier Tore de Faveri.

Klikk på bildet for å forstørre.

BEKYMRET: - Dette er både bedrøvelige og bekymringsfulle tall, sier Tore de Faveri, idrettskonsulent i Norges Svømmeforbund. Foto: (Norges Svømmeforbund)


Han minner også om at små barn fort kan drukne på grunt vann og ber foreldre passe på.

I våres var det mediefokus på svømmeundervisningen på norske skoler og hvordan det står til med svømmeferdighetene blant norsk ungdom.

- Når skolene begynner igjen, har kommunene igjen anledning til å fokusere på svømmeopplæringen. Den må bli bedre enn den er i dag, mener han.

HTML EMBED


Både i 2013 og 2014 er det menn over 40 år som topper statistikken, melder NTB. I hele 2013 omkom 55 menn i aldersgruppen, mens antallet hittil i år har passert 30.

Fakta

Når du kommer ut for en drukningsulykke

Fall fra land og båt

Når det gjelder geografi, er Hordaland og Nordland de fylkene hvor flest liv har gått tapt ved drukning i år.

Fra januar til og med juli 2013 omkom totalt 59 personer i drukningsulykker i landet. Til og med juni i år hadde 49 personer omkommet, og når juli inkluderes vil antallet komme nærmere 80, ifølge de foreløpige tallene.

I 2013 omkom totalt 119 personer i drukningsulykker over hele landet.

Fall fra land eller brygge ned i vann er sammen med fall fra eller ulykker med fritidsbåter årsakene til at flest omkommer i drukning.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.