*Nettavisen* Nyheter.

- Kan bli enorm flodbølge

Norske og utenlandske forskere har i hele sommer og høst gransket steingrunnen og sprekkene på Åkerneset på Sunnmøre.

18.09.07 08:58

ÅKERNESET (TV 2 Nettavisen): For høyt over fjorden, ligger sprekken som kan føre til en enorm tsunami.

- Det er ingen annen plass i Norge hvor vi har sett at bevegelsen er så stor som her, sier geolog Lars Blikra til TV 2 mens han går inn i det som er Norges farligste fjell.

Se TV 2 Nyhetenes sak (web-TV).

Store bevegelser
En av sprekkene beveger seg opptil 15 cm i året.

- Det betyr 1,5 meter de siste ti årene, og det er mye, konstaterer han.

Nå monteres små sensorer som registrer når fjellet rører seg. De gule boksene kan si noe om måten fjellet beveger seg på - om det beveger i rykk og napp eller jevnt.

300 rådhus med stein
Undersøkelsene hittil i høst har vist at sprekkene går dypere og at det løse området er større enn man trodde. Opptil 45 millioner kubikkmeter med stein - tilsvarende 300 eksemplarer av Oslo rådhus - kan rase ut i fjorden.

- Da vil vi få en voldsom flodbølge som vil omfatte hele vannvolumet i fjorden. Det kan gi voldsomme bølger som går opptil flere titalls meter innover bygdene her, fastslår Blikra.

I høst har kommunen holdt informasjonsmøter i bygdene langs fjorden. Mange er usikre, og noen vil ha konkret handling, som sprengning.

Men å sprenge bort fjellsiden er uaktuelt for geologene.

- Når du fjerner deler av fjellsiden kan det være nye sprekker i bak, slik at du har et nytt problem, mener geologen.

Venter forvarsel
Forskerne er sikre på at fjellet vil gi forvarsel før det raser ut. Nå satser de alt på måleutstyr som skal varsle. Å evakuere bygdene allerede nå er ikke aktuelt.

- Det er tross alt levende lokalsamfunn det her, og folk som skal bo der. Så da må vi håndtere det på en skikkelig måte. Og da tror vi at overvåking og varslinger det beste, sier Blikra.

- Når kommer raset?

- Det vet vi ikke, det tror jeg aldri vi vil kunne vite. Vitsen er å følge med og gjøre en god varsling når ting begynner å skje, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag