*Nettavisen* Nyheter.

- Kan bli mye mer alvorlig

Foto: BRITTA PEDERSEN (EPA)

Verdens helseorganisasjon erklærer svineinfluensaen for en pandemi. Nå forbereder Norge kriseplan.

11.06.09 21:04

Verdens helseorganisasjon (WHO) bestemte seg torsdag ettermiddag for å erklære svineinfluensaen for en pandemi.

Høyeste beredskapsnivå
Det innebærer at beredskaps- og trusselnivået i samtlige land heves til nivå seks, det høyeste beredskapsnivået i WHOs forstand.

Både WHO og Helsedirektoratet avholder pressekonferanser klokken 18, men Folkehelseinstituttet tror ikke en pandemi-erklæringen har mye å si for Norge.

- For Norge har ikke dette så stor betydning, fordi det er en gradvis endring. Det er mer en symbolsk endring av nivået enn en reell endring for oss, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet til Nettavisen.

Folkehelsa i hastemøte nå
At det er en pandemi er likevel alvorlig i seg selv, sier han.

- Definisjonen på en pandemi er at det er et nytt influensavirus og at det forekommer varig smitte på minst to kontinenter. Jeg har ikke sett vurderingen WHO har foretatt, men det er flere andre land enn de amerikanske som har rapportert om smittetilfeller, deriblant Norge, sier Iversen.

Folkehelseinstituttet deltar nå i et hastemøte torsdag ettermiddag.

- Vi skal nå sette oss ned med Helsedirektoratet og se på den nasjonale pandemiplanen. Vi må diskutere og finne ut hva vi skal gjøre nå, sier Iversen.

- Kan bli mye verre
Iversen vedgår at Folkehelseinstituttet frykter en verre utvikling av svineinfluensaen enn hva som så langt er kjent.

- Vi legger inn et betydelig usikkerhetsmoment med smittsomheten og alvorlighetsgraden av denne influensaen. Den kan fortsatt endre seg mye og bli langt mer eller mindre alvorlig og smittsom. Vi må holde alle muligheter for en videre utvikling åpne, sier Iversen.

Under utbruddet av svineinfluensaen i Mexico i april innførte norske myndigheter reiserestriksjoner til Mexico og nærliggende områder.

- Det kan være at enkelte land innfører slike restriksjoner som følge av dagens bestemmelse. Men WHO har hele tiden sagt at reiserestriksjoner ikke har noen hensikt. Det er et syn også Norge deler, sier overlegen.

Svenske helsemyndigheter opplyser på en pressekonferanse torsdag ettermiddag at det ikke er innført reiserestriksjoner.

- Vær varsom
Folkehelseinstituttet har likevel noen reiseråd, men de er generelle.

- Det dreier seg om at du bør utvise varsomhet om du er syk og skal reise til eksotiske områder. Er du for eksempel nylig nyretransplantert, så er kanskje ikke jungelcruise i Amazonas det tryggeste å gjøre, sier Bjørn Iversen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.