Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kan få privatskoler uten kontroll

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Kristin Clemet (H) mener at SVs vedtak om privatskoler på sikt kan føre til religiøse skoler som staten ikke har kontroll på.

«Pedagogiske og religiøse alternativer skal på sikt avvikles. Barn som har behov for alternativ pedagogikk skal få det i den offentlige skolen.» er vedtaket i Svs nye arbeidsprogram som ble kjent søndag.

Les også: Angsten for private skoler

Tidligere utdanningsminister Kristin Clemet (H) mener SV med sin nye skolepolitikk lyver så de tror på det selv og at ny privatskolepraksis kan åpne for religiøse skoler uten statlig kontroll.

- Jeg føler det er så klønete og umulig det de kommer med her, at jeg tror de er offer for egne løgnaktigheter og program, sier Kristin Clemet til Nettavisen.

Civita-lederen, tidligere utdanningsminister, reagerer sterkt på Sosialistisk Venstrepartis intensjon om å flytte de religiøse skolen inn under en statlig paraply.

Les også: SV sier stort sett nei

Skjøvet ut i kulden
- Det er jo bare tre år siden de forkynte at de skulle gjøre store endringer i privatskoleloven. De hevdet at de stanset kommersielle privatskoler, men i virkeligheten stanset de de ikke-kommersielle friskolene,skoler som skulle spesialisere barn i dans, drama eller rørleggervirksomhet for den sak skyld. De religiøse- og livssynsorienterte skolene fikk et særskilt vern. Nå har disse skolene liksom blitt det største problemet, sier hun.

Hun viser til at kunnskapsminister Bård Vegar Solhjells (SV) ene begrunnelse for vedtaket er at staten skal ekspropriere skolene for at foreldrene skal slippe egenandel.

- Men det er jo bare å forby egenadel ved skolene, det, og så gi skolene mer støtte. Det er gjort i Sverige og det har fungert, sier Clemet.

- Skoler uten kontroll
Clemet påpeker at vedtaket få andre alvorlige konsekvenser. Hun sier også at Sv og regjeringen ikke kan forby religiøse skoler.

- Det eneste de kan gjøre er å kutte å i den økonomiske støtten. Det kan gi rom for at de menighetene og religiøse miljøene som har rom for det, etablerer seg. Det andre er, at hvis dette blir helt privatisert, så har staten ingen innflytelse, slår hun fast.

- I dag sørger reguleringer ved den økonomiske støtten at de religiøse skolene ikke kan bli ekstreme på innhold. Men hvis det blir en privatfinansiering, slik det er sagt, så er det det man åpner for, sier hun.

- Bryter forliket
De rødgrønne inngikk i inneværende stortingsperiode et skoleforlik som skulle sikre at friskoler skulle gis offentlig støtte så lenge de baserte seg på pedagogiske eller religiøse alternativer.

Odd Einar Dørum sa søndag at han var svært overrasket over dette vedtaket.

- Det er oppsiktsvekkende at SV nå springer fra det forliket som de rødgrønne og Øystein Djupedal inngikk med KrF i inneværende stortingsperiode. Dette viser at SV ikke er til å stole på som forlikspartner, og det bør være et problem for regjeringen, sier Odd Einar Dørum i en pressemelding.

Vag forklaring
Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell forsøkte søndag uten hell å forklare hva det nye SV-vedtaket innebar.

- Landsmøtet i SV er generelt sterkt skeptisk til privatskoler, og særlig religiøse privatskoler. Men det vil selvfølgelig fortsatt være behov for skolene, sier Solhjell til Aftenposten.no og spesifiserer videre at skoler som baserer seg på alternativ pedagogikk, som Steinerskolen og Montessori-skolen skal kunne fortsette under en offentlig ramme. Han sa samtidig at dette ikke innebar noen endring i regjeringens skolepolitikk.

Kristin Clemet vet ikke hvorfor SV kommer med sitt skolevedtak nå før valgkampen.

- Jeg tror ikke SV fullt og helt forstår hva de driver på med og de kommer med så mye løgnaktig at de tror på det selv. Sist hevdet de at de forbød kommersielle friskoler, og stanset de som drev ulovlig, men ikke et komma ble endret i friskoleloven. Reglene i dag er de samme. SV og regjeringen viser til stadige regelbrudd hos de kommersielle skolene, som Jon Bauer, som jo er en kriminell skole. Men hele vår friskolehistorie, med skoler som også SV elsker, og offentlig skole, bryter reglene. Partiet har etterlatt et inntrykk av at de har stanset alle som bryter reglene. Men det er jo ikke tilfelle, sier Clemet.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!